Naložbe v naslednjih tednih, mesecih, morda celo letih?

Robert Rolih nas je že meseca januarja in še pred globalnim izbruhom pandemije svaril pred recesijo, čeprav se tedaj z njim niso strinjali nekateri uveljavljeni domači in tuji strokovnjaki. Verjel je namreč v precenjenost vrednosti delnic in nujnost popravka.

Januarja je zato predlagal, da se ne dotikate dolgoročnih naložb, nove pa naj bodo konservativne. »Tretjino denarja naložite v indeksne trge, dve tretjini v obveznice. Nikar ne investirajte v nepremičnine in nikdar se ne zadolžite, da bi kupili delnice, tudi če menite, da so poceni«, je takrat predlagal Rolih.

V vmesnem času je prišlo do pandemije, zastoja normalnega življenja in poslovanja skoraj povsod po svetu. Vrednosti delnic padejo, države pa vlagajo denar v reševanje gospodarstva. »Kje pa so države dobile denar za reševanja gospodarstva. Vzele ga bodo iz naših žepov, enkrat v prihodnosti,«  razmišlja Rolih. Dolg se namreč pojavi, ko nekaj dobiš zdaj in boš kasneje to vračal. Rolih je zato prepričan, da vlade dajejo preveč obljub preveč ljudem in ga skrbi, kaj se bo zgodilo, če obljub ne bodo izpolnile

Razmere so slabe in bodo še slabše

Napovedi za gospodarstvo zato niso rožnate. Možen je eden od naslednjih scenarijev:

  1. Popoln gospodarski zlom.
  2. Deflacijska recesija, z veliko nezaposlenimi, padcem cen, saj ljudje ne bi imeli denarja za kupovanje dobrin in poglabljanjem revščine.
  3. Normalna recesija, ki bi trajala med 6 in 18 meseci. Če bodo znanstveniki v naslednjih mesecih našli zdravilo ali cepivo, potem bi zavladal optimizem, ljudje bi se vrnili na delo in gospodarstvo bi začelo okrevati.
  4. Recesija oblike črke V, torej hiter padec in nato prav tako hitro okrevanje.

Težko je reči, kateremu scenariju bomo priča, Romih najbolj verjame v normalno recesijo, ne ve pa, kako dolgo bo trajala, za prvi in četrti scenarij pa meni, da sta malo verjetna.

Rolihova strategija vlaganja v prihodnjih mesecih

Zaradi stanja na trgih zato Rolih predlaga naslednji naložbeni scenarij, obenem pa bo svoje stranke tudi v naslednjih tednih obveščal o vsakem svojem koraku.

  • Naložbe v zlato povečajte na 20 % portfelja. Če bo na trgu prišlo do velikih pretresov, bodo cene zlata zelo hitro poskočile. Od vseh štirih scenarijev je za naložbe v zlato slaba le recesija oblike črke V (točka 4).
  • Malenkostno povečajte naložbe na trg kripto valut, saj so cene nizke in lahko pričakujete večje donose. »V kripto trg vložite le denar, za katerega si lahko privoščite, da ga izgubite,« je jasen Rolih. Naložbe v ta del naj ne presežejo 10 % portfelja.
  • Spet začnite nalagati v borzne indekse. Rolih svetuje enakomerne deleže do konca leta, saj nihče ne ve, kdaj bo trg dosegel dno. Če na primer za naložbe namenite 50 tisoč evrov, do konca leta pa je še 8 mesecem, potem vsak mesec naložite eno osmino. Nikar pa naj ne bo enkratni znesek nižji od tisoč evrov. »Pomembno je, da svoj denar v naslednjih mesecih pametno razdelite,« predlaga Rolih.

Vlaganje na borzne trge zahteva veliko znanja, pa tudi potrpežljivosti. Združene države niso pripravljene na pandemijo, predsednik Trump pa ni dober voditelj, saj razmišlja le o gospodarstvu, ni potrpežljiv in se odloča impulzivno. Marsikaj se lahko zato zgodi, tudi panika, ki je po mnenju Roliha, primeren čas za kupovanje. Svari pa, da ne kupujete delnic posameznih podjetij, kajti podjetje lahko tudi propade in v tem primeru izgubite vse in prav nič vam ne bo pomagalo, da ste delnice kupovali, ko je bila cena nizka.

Rolih meni, da so borzni trgi kljub dogajanju v zadnjih tednih, zgodovinsko gledano še vedno precenjeni in bodo še padali. Poudarja pa, da kupujte v dnevih, ko vrednosti padajo. Če se vrednost dviga, bodite potrpežljivi in počakajte, da spet pade.

Pametno izkoristite prosti čas

Časi so naročeni za iskanje novih poslovnih idej, priložnosti, inovacij in pridobivanje novih veščin, ki vam bodo koristile po zaključku krize. »Poskušaje dogajanje izkoristiti, kajti svet se bo spremenil. Gradite osebno blagovno znamko, ne odločajte se čustveno in bodite potrpežljivi,« predlaga Rolih, ter dodaja, »Krize vedno prinašajo priložnosti, vendar le za dolgoročne naložbe. Kratkoročne verjetno nimajo smisla, bolje je potem imeti denar v banki, saj je tam kljub trenutnemu dogajanju varen«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.