Nasveti za preživetje in najboljše rezultate v izpitnem obdobju

Izpitno obdobje se nezadržno bliža … Nekaj nervoze tu in tam. Ni še sile. Imaš zapiske? Imaš načrt? Priprave na izpite niso nepomembne …

1. Začni dovolj zgodaj

Če je srednješolsko ocenjevanje zahtevalo predelavo največ nekaj deset strani v zvezku in knjigi, se na zahtevnejših faksih prej pogovarjamo o tisočih. Izpiti poleg tega zahtevajo poglobljeno in povezano znanje in to zahteva čas. Zato si naredi načrt in se ga drži. Ne odlašaj z najtežjo snovjo. Po idealnem scenariju naj bi začel študirati dovolj zgodaj, da zadnjih nekaj dni pred izpitom snov samo še ponavljaš.

2. Odstrani moteče dejavnike

Odmakni se od telefona, interneta in vsega drugega, kar pogosto zmoti tvojo pozornost.

3. Uporabi najboljšo tehniko pomnjenja

Nekaterim bolje uspeva z uporabo miselnih vzorcev, drugi so bolj slušni ali verbalni tipi. Pomagaj si s pripomočki, ki so zate najbolj koristni: z grafičnimi prikazi in preglednicami, zvočnimi posnetki ali debato z drugimi študenti.

4. Ne pozabi na počitek

Neomejena koncentracija ne obstaja, zato naj bo dolžina posameznega sklopa učenja največ 1 uro. Kratek odmor, ki sledi, pa naj traja do 10 minut. V tem času se vzdrži telefona, prezrači sobo, pretegni se, privošči si zdrav prigrizek ali kozarec vode.

Bodi pozoren tudi na dolžino nočnega spanja. Za optimalno sposobnost sklepanja naj bi spali 7 do 8 ur, noč pred izpitom pa 1 uro več kot običajno.

5. Oskrbi telo s koristnimi snovmi

Čeprav nervoza v predizpitnem obdobju kar kliče po tolažilni hrani in pijači, se poskušaj izogniti hipnim dvigom sladkorja v krvi in presežkom poživil v obliki prigrizkov, energijskih pijač, kave. Ne pozabi na zadostno hidracijo. Oreščki, sadje, kvalitetne beljakovine in polnozrnati ogljikovi hidrati vsebujejo vlaknine, ki omogočajo bolj stabilno raven sladkorja v krvi. S izborom pravih hranil lahko izboljšaš koncentracijo, zmanjšaš zaspanost po obroku in s tem izboljšaš učinkovitost učenja.

V predizpitnem obdobju je telo koristno dodatno podpreti z vitamini in minerali, saj nekateri izmed njih dokazano prispevajo k psihološkemu delovanju oziroma k delovanju živčnega sistema.

Vitamini in minerali za možgane … ali veš?

  • Da k boljšemu delovanju možganov v kognitivnih procesih, kot so učenje, mišljenje, pozornost, prispevajo tudi mikrohranila, zlasti vodotopni vitamini skupine B, vitamin C in minerali kalcij, magnezij in cink?
  • Da vitamini in minerali sodelujejo pri sintezi nevrotransmiterjev in pri ohranjanju ustreznega membranskega potenciala v živčnih celicah, kar je pomembno za dober prenos signalov?
  • Da številni vitamini iz skupine B, vitamin C, kalcij in magnezij sodelujejo v presnovnih poteh glukoze in prispevajo k sproščanju energije pri presnovi? To je pomembno, saj so možgani energetsko potraten organ; čeprav zavzemajo le 3 % telesne teže, v telesnem mirovanju porabljajo kar 25 % glukoze v krvi.
  • Da je najvišja koncentracija vitamina C v telesu v možganih?
  • Da zgoraj omenjenih mikrohranil, z izjemo kalcija, telo ne more skladiščiti in je zato pomemben njihov zadosten dnevni vnos s prehrano?

Čeprav velja, da z uravnoteženo prehrano pokrijemo potrebe telesa po mikrohranilih, so v kliničnih testiranjih ugotovili, da so koncentracije omenjenih mikrohranil lahko prenizke oziroma mejne tudi pri ljudeh v razvitem svetu, zlasti pri ranljivih skupinah. Mednje spadajo poleg starostnikov tudi tisti mlajši, ki so pogosto izpostavljeni različnim obremenitvam in psihološkemu stresu.

V teh situacijah je telo smiselno podpreti z dodatnim vnosom vitaminov B kompleksa, vitamina C in mineralov. Odlična izbira sta multivitaminski tonik Floradix Epresat in mineralni tonik Floradix Kalcij, magnezij in cink, ki sta prijetnega okusa in ne vsebujeta konzervansov, umetnih barvil in laktoze. Floradix Epresat med drugim vsebuje vitamine B2, B6 in C, ki prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in  izčrpanosti. Oba tonika vsebujeta tudi vitamin D, ki prispeva k delovanju imunskega sistema, da se boš lažje zdrav »pretolkel« skozi naporno predizpitno obdobje.

Floradix toniki so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah in po spletu.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Floradix Epresat multivitaminski tonik in Floradix Kalcij, magnezij in cink

Viri:

  1. Mantua J, Simonelli G. Sleep duration and cognition: is there an ideal amount? Sleep. 2019 Mar 1;42(3).
  2. Huskisson E, Maggini S, Ruf M. The influence of micronutrients on cognitive function and performance. J Int Med Res. 2007 Jan-Feb;35(1):1-19.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.