Omar Escobar: »Kava mi je dala službo, hobi, kariero in na tej poti sem spoznal ogromno izjemnih posameznikov.«

Moški pred nasadom kavovcev
Foto: on ESCOBAR, pražarna vrhunskih kav, d.o.o.

Pogovori z pražarjem Omarjem iz pražarne Escobar so vedno zanimivi. Bi želel kdaj poklepetati z njim? Ni problema, oglasi se pri nas in če le ne bo zavzeto pražil, si bo vzel nekaj trenutnov za klepet.

Imam pa v nadaljevanju zbranih nekaj odgovorov na vprašanja, ki mu jih najpogosteje zastavijo. Zanimivo branje. Preden se lotiš branja, pa si le skuhaj vrhunsko skodelico kave 😊.

Moški meša kavna zrna
Foto: on ESCOBAR, pražarna vrhunskih kav, d.o.o.

Na slovenski mikropražarski sceni si aktiven že več kot desetletje. Pražarna Escobar je zaorala ledino Specialty kav in utrla pot slovenskim mikropražarnam. Kako bi na kratko strnil pogled na to obdobje?

Neustrašno in s strastjo sem leta 2011 prižgal pražarski stroj in z enako strastjo pražim kavo tudi več kot desetletje kasneje.

Vesel sem, da me je Slovenija sprejela. Ustvaril sem si družino. Kava pa mi je dala službo, hobi, kariero in na tej poti sem spoznal ogromno izjemnih posameznikov. V čast mi je, da se kava, pražena v Escobar pražarni vrhunskih kav, streže v nekaterih najboljših kavarnah po Sloveniji. Prav tako so naše kave na policah v družbi kakovostnih izdelkov v številnih manjših trgovinah po Sloveniji.

Enako kot na začetku je moj cilj, da vsako kavo spražim tako, da v skodelici ponudi najboljše arome in okuse glede na poreklo, sorto in način procesiranja. Vsako naročilo je še vedno praženo in pakirano sproti v skladu s povpraševanjem. Še naprej je naš namen, da so naši produkti in tudi storitve kakovostni, saj je najlepše graditi dolgoročne odnose. Zadovoljni poslovni partnerji in kavopivci so najlepše plačilo za trud, ki ga vlagamo v svoje delo.

Roki držita ročko s kavo v avtomatu za praženje kave
Foto: on ESCOBAR, pražarna vrhunskih kav, d.o.o.

Coffee cupping oziroma okušanje kave je vsakdanja praksa v delovniku pražarja. Si se kdaj srečal s kavami, ki so te pustile brez besed?

Največ cuppingov v pražarni posvetimo kontroli kakovosti, saj želimo, da smo konstantni glede okusov in kakovosti naših kav.

Najbolj mi je v spominu ostal cupping, ki se je zgodil pred več kot desetimi leti, ko sem prvič okusil najboljše kave sorte Geisha iz Paname. Takrat je bil to zame okus, ki me je presenetil. Navdušil. Zaradi nenavadnih, čistih okusov, okusov citrusov v skodelici kave, ki jih prej nisem poznal.

Imam pa še en cupping, ki mi bo za vedno ostal v spominu. Za Festival kave Vrhnika sem želel pripraviti posebno kavo. V pražarni sem se lotil sekundarne fermentacije kavnih zrn. Moj namen je bil, da nepraženi kavi vgradim okus po cimetu. Tako procesirano kavo sem nato spražil in res sem bil na trnih, ko sem opravil prvi cupping.

Nisem bil prepričan, ali mi je uspelo idejo uresničiti. Spraševal sem se, ali bo sekundarna fermentacija res uspešna.

Še danes se spomnim prvega trenutka, ko je bila kava pripravljena na cupping in so se moje brbončice srečale s kavo, v kateri so bile note cimeta in tiramisuja ravno prav izrazite. Najprej sem preveril, ali sem si recepturo dobro zapisal 😊.

Tudi za letošnji Festival kave Vrhnika, ki bo 9. septembra 2023, imam v načrtu nekaj zanimivega. Postreči kavo s kavo, ki je fermentirala skupaj s kardamomom.

Paketi kave Escobar
Foto: on ESCOBAR, pražarna vrhunskih kav, d.o.o.

Kaj kot pražar iščeš v skodelici dobre kave?

Pri dobri skodelici kave je pomembnih več stvari. Razumeti je treba, da na okus vplivajo poreklo, različni postopki praženja in metode procesiranja. Te informacije dajejo iztočnice, katere okuse v kavi lahko pričakujemo.

Zelo so mi pri srcu naravno procesirane kave, zanimivo je okušati tudi eksperimentalne fermentacije, ki so v zadnjih nekaj letih postale hit na svetovni Specialty kavni sceni. Ampak moram priznati, da so pogosto v moji skodelici tudi klasično procesirane oprane kave, po tako imenovanem washed postopku.

Ne glede na poreklo ali način procesiranja je zame najpomembnejše, da je skodelica kave uravnotežena. Zelo rad spijem skodelico kave z dobro definiranim okusom in da je tudi pookus čist in prijeten. Najvišje na moji lestvici so najpogosteje kave iz Hondurasa.

Trenutno je ena izmed najboljših kav v naši ponudbi kava iz Kostarike s kavnega nasada Tres Milagros. Lani smo jo predstavili kot božično kavo, ker pa je bila tako lepo sprejeta, ostaja v naši ponudbi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.