Piknik. Kako ga načrtovati?

Pepco piknik
Foto: Adobe


Piknik je odlična priložnost, da se odklopite od vsakodnevne rutine, preživite čas s svojimi bližnjimi in uživate v preprostih radostih. Ne glede na to, ali načrtujete romantičen obrok v dvoje ali družinski izlet, ki se bo zaključil z uživanjem hrane na prostem, poskrbite za dobro organizacijo. Ugotovite, katere jedi se bodo najbolje obnesle in kaj lahko vzamete s seboj na piknik!

Osnove piknika – začnite z načrtom

Za uspešno pojedino na prostem ni dovolj le izbira prave lokacije za piknik, temveč tudi določitev primernega datuma. Najprej preverite vremensko napoved – nič ne pokvari načrtov tako kot nepričakovan dež ali močan veter.

Ne pozabite, da je mogoče piknike organizirati na različnih lokacijah. Odlična izbira ni le travnik na vašem vrtu ali vikendu, temveč tudi plaža, gozdna jasa ali velik park, če je to v skladu z lokalnimi predpisi. Na nekaterih lokacijah pikniki ali teptanje trave niso dovoljeni – prepričajte se, da je izbrana lokacija v tem pogledu primerna.

Sestavite jedilnik

Obrok na prostem ima svoja pravila – še posebej, če na voljo ni štedilnika, žara ali ognjišča. Tipični pikniki se z razlogom organizirajo predvsem poleti, ko je dovolj toplo in prijetno, da nihče ne razmišlja o tem, da bi jedel vročo juho.

Katere jedi se dobro obnesejo na pikniku? Predvsem jedi, ki jih lahko pripravite vnaprej in vzamete s seboj: sendviči, kanapeji, tortilje, sveže sadje in zelenjava, pa tudi druge vrste prigrizkov, na primer deska s siri ali mesnimi izdelki. Bistveno je, da vse skuhate doma, pripravljene jedi pa pakirate v posode, ki jih vzamete s seboj. Imate premalo zabojčkov za hrano, ki jih je mogoče zapreti? Ni problema – v Pepco vas čakajo cenovno ugodne in praktične posode za hrano in pijačo!

Infografika Pepco o prednostih posode za večkratno uporabo

Zberite najpomembnejše posode, jedilni pribor in dodatke

Težko si je predstavljati prijeten obrok na prostem brez krožnikov, jedilnega pribora in robčkov. Glede na vrsto hrane, ki se postreže, je priporočljivo, da ji prilagodite ustrezno posodo in pribor. Za sendviče zadostujejo krožniki, za pite iz krhkega testa pa so lahko uporabne tudi vilice ali žlice. Ne pozabite tudi na pribor za serviranje pijač – idealne so skodelice ali kozarci.

Pri uživanju hrane na prostem se odsvetuje uporaba posode za enkratno uporabo iz tanke plastike, ki se zlahka uniči. Boljša izbira je posoda za večkratno uporabo – porcelan, steklo ali plastika, ki brez težav prenese dolgotrajno uporabo. V ponudbi Pepco najdete krožnike, sklede in drugo posodo, ki je primerna za piknik, po odličnih cenah.

Ne pozabite na tekstil za piknik

Če gre za piknik, ne sme manjkati deke! Po možnosti velike, ki je odporna na vlago in umazanijo. Posebna deka za piknik ne stane veliko in bo služila vsej družini več sezon. Tovrstne deke so običajno enostranske. Desna stran je mehka in udobna za sedenje. Leva stran pa je gladka, rahlo spolzka ter odporna na vlago in naključne poškodbe.

Med tekstilnimi izdelki za piknik, ki jih je vredno vzeti s seboj v naravo, so tudi robčki. Z njimi si boste lahko očistili roke. Robčki lahko celo nadomestijo krožnike pri serviranju jedi, kot so kvašeni kruhki ali panini.

Ali se splača kupiti košaro za piknik?

Skupina prijateljev na pikniku ob skupnem obroku
Foto: Adobe

Izraz »piknik« mnogi povezujejo prav z določeno vrsto pletene košare, v kateri so shranjeni jedilni pribor, posoda in pogosto različni prigrizki. Takšna posebna košara za piknik ni zelo poceni, vendar v teoriji ponuja vse, kar potrebujete za piknik. Ali je res tako?

To je odvisno od posameznega modela košare, pa tudi od tega, kakšen piknik želite organizirati in za koliko ljudi. Košara za piknik ima določeno prostornino in vsebino. V številnih primerih je morda bolj koristno, da posodo, jedilni pribor in dodatke kupite ločeno. Kljub temu vam lahko košara za piknik pride prav – še posebej, če piknike organizirate v rednem in precej omejenem krogu.

Na kaj je še vredno paziti pri organizaciji piknika?

Obrok na prostem v ozelenjenem okolju je lahko tako prijeten ravno zaradi dejstva, da poteka v čudovitem naravnem okolju. Če želite naslednjič uživati v enako prijetnem vzdušju, poskrbite tudi za okolje. Smeti, ki nastanejo med piknikom, vzemite s seboj – na gozdni jasi ali na obali jezera morda ni koša za smeti ali pa je ta prepoln. Vedno je dobro imeti s seboj vrečo ali plastično vrečko, v katero lahko odložite smeti in jih odvržete na primernem mestu.

Organizacija piknika je prijetna in odlična dejavnost za ljudi vseh starosti. Potrebujete le nekaj časa za organizacijo in pripravo hrane, primerno lokacijo in lepo vreme. To je preverjen recept za popoln piknik.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.