Pogoste slovnične napake, ki jih profesorji najbolj sovražijo

Homeless Asian child sitting alone on the stairway in the street. Poor, sad, scared and alone.
Foto: photocheaper iz iStock

Predstavljaj si ta scenarij: oddaš seminarsko nalogo in profesor ti jo vrne. Strani so počečkane z rdečo barvo in klicaji. Napak je veliko. Spodaj je napisan komentar, da je tvoja raven slovnice nezadostna. Smo daleč od resnice? Kolikokrat se ti je to že zgodilo?

Profesorji na fakulteti so precej bolj strogi od profesorjev v srednji šoli. Pričakujejo, da boš slovnico obvladal v nulo. Pri nekaterih napakah ti še pogledajo skozi prste, so pa druge, ki jih sovražijo in zaradi katerih se dobesedno križajo. Zato preveri, katere so tiste najpogostejše napake, ki jih delajo študenti, da se jih boš v prihodnje lahko izognil.

Nebo ali ne bo?

To je najbolj pogosta napaka, ki jo iskreno delajo tudi odrasli, tako da nisi edini! Prepoznaš napako? Nebo je tisto, kar zagledaš, ko svoje oči upreš navzgor in samo to. Če želiš povedati, da do nečesa ne bo prišlo, na primer: »Profesor ne bo sestavil težkega izpita.«, moraš besedi pisati narazen. Bo je v tem primeru namreč osebna glagolska oblika, zato je treba ne pisati ločeno.

Za lažjo vizualizacijo si pomagaj z besedno matematiko:

ne + bo (nedoločnik biti)

 

Ki ali kateri

Gotovo se ti je že zgodilo, da si pri pisanju seminarske naloge želel izpasti bolj pameten (to tako ali tako delamo vsi) in si zato uporabil besedo kateri. Dejansko ta zaimek uporabljamo pogosteje pri pisanju kot pa pri vsakdanjem govoru. Se pa žal pogosto zgodi, da ga uporabimo napačno. Kdaj torej uporabimo ki in kdaj kateri?

Slovenska slovnica pravi, da zaimek ki uporabljamo v vseh sklonih, zaimek kateri pa načeloma samo v naslednjih primerih:

  • v zvezi s predlogi: Profesor, o katerem sem ti govoril …
  • za izražanje pripadnosti ali lastnine: Univerza, katere članica je tudi ta fakulteta …
  • ko se želimo izogniti nejasnostim: To je obdobje, o katerem govorimo …

V drugih primerih sicer ni tako napačna uporaba zaimka kateri, je pa zastarela, zato se ga je bolje izogibati. Raje uporabimo zaimek ki, saj se ta sliši precej bolj aktualno. Ko boš naslednjič v dvomih, se preprosto drži tega pravila: če lahko namesto oziralnega zaimka kateri uporabiš zaimek ki, je v tem primeru ki bolj pravilen.

 

Nevem ali ne vem?

Tako kot pri primeru nebo in ne bo, je pravilna oblika dvodelna. Ne vem je namreč zanikana oblika glagola, zato se mora pisati narazen. Do te napake pogosto pride zaradi našega govora, saj besedi ne vem izgovorimo tako hitro, da ju pravzaprav kar povežemo in zato mislimo, da se tudi pišeta skupaj. V resnici pa ju moramo pisati narazen.

Da si boš lažje zapomnil to pravilo, si besedi predstavljaj kot matematiko:

ne + vem (nedoločnik vedeti)

Če še vedno nisi prepričan o svojih sposobnostih in raje vidiš, da tvoje pisanje preveri še nekdo, preprosto uporabi spletno lektorico Amebis Besana, ki bo popravila vse slovnične napake. Za daljša besedila pa uporabi program Amebis Besana, ki ti bo napake popravljal kar sproti. Preprosto si ga naložiš na računalnik in program spotoma popravlja vse napake. Pozabi na zatipkane besede in manjkajoče vejice, Amebis Besana bo ujela prav vse!

Urednica revije Študent

info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Prejšnji članekNASA je imela shranjene potencialne dokaze življenja na Veneri že desetletja
Naslednji članekPrednosti garderobnih omaric za mlade
Katja Stojić

Urednica revije Študent

logo Amebis Besana
info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.