Poleti ne razmišljajmo le o zaščiti pred soncem. Na nas preti še ena nevarnost.

 

Poletje je tu in topli sončni žarki nas v vsakem trenutku vabijo na prosto. Nekako logično razmišljanje je, da moramo poskrbeti za zaščito kože pred škodljivimi UV žarki, zato pridno posegamo po kremi za sončenje, da se zaščitimo pred tveganjem kožnega raka. Vendar pa, še posebej v poletnem času, pogosto spregledamo še en ključen vidik zaščite: zaščito pred rakom materničnega vratu in drugimi boleznimi, katerih vzrok je pravzaprav humani papiloma virus (HPV).

Povezava med HPV in rakom materničnega vratu

JEZEROHPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki prizadene tako moške kot ženske. Širi se s stikom kože na kožo, seveda predvsem med spolno aktivnostjo. Medtem ko je veliko sevov HPV neškodljivih in izginejo sami od sebe, je pomembno vedeti kaj okužba s HPV pravzaprav povzroči – spremembo zdravih celic v rakave. Te celične spremembe nato potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi.

Rak materničnega vratu je zelo zaskrbljujoč, saj je četrti najpogostejši rak pri ženskah po vsem svetu. Večino primerov povzroči trdovratna okužba z visoko-rizičnimi sevi HPV. Zaskrbljujoče je, da je lahko rak materničnega vratu v zgodnjih fazah pogosto asimptomatičen, zaradi česar sta redno presejanje in preventiva še toliko bolj ključna.

Dejavniki, ki večajo nevarnost okužbe s HPV:
– začetek spolnih odnosov v zgodnjih najstniških letih
– številni spolni partnerji

Dejavniki, ki povečajo tveganje za dolgotrajno okužbo:
– notranji (genetski, spolni hormoni, zmanjšana odpornost organizma pri HIV)
– zunanji (dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tabletk, kajenje, številni porodi itd.)
– dejavniki, povezani z okužbo s HPV (genotip HPV, količina kopij virusa)

stetoskopPreventiva s cepljenjem

Tako kot kožo zaščitimo pred škodljivimi sončnimi žarki, je enako pomembno, da se zaščitimo pred boleznimi, povezanimi s HPV. Cepljenje proti HPV je zelo učinkovit način preprečevanja. Dokazano je, da je 9-valentno cepivo, ki je na voljo v Sloveniji, varno in učinkovito. Varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice.

Cepljenje je daleč najbolj učinkovito pred samim pričetkom spolne aktivnosti, ko posamezniki še niso bili izpostavljeni okužbi s HPV. Tudi imunski odziv na cepljenje proti HPV je najboljši prav v starosti 9-14 let, za zaščito te starostne skupine pa zadostujeta dva odmerka cepiva. Z dopolnjenim 15. letom so potrebni trije odmerki cepiva proti HPV.

Cepljenje je tako priporočljivo do 26. leta starosti in tudi kasneje po individualni presoji in priporočilu zdravnika, glede na tveganje za okužbo. Cepivo varuje pred okužbami z določenimi genotipi HPV, s katerimi oseba še ni bila okužena, zato je cepljenje manj učinkovito, če se je oseba že okužila z enim od genotipov HPV, proti katerim ščiti cepivo.

Spodbujanje varnih praks

poljubPoletje je čas sprostitve in uživanja, ki pogosto sovpada s povečanimi družabnimi aktivnostmi in romantičnimi srečanji. Čeprav je bistveno, da sprejmemo te trenutke, je enako pomembno, da svojemu zdravju dodelimo prednost. Vključevanje v varne spolne prakse, kot je uporaba kondomov, lahko zmanjša tveganje za prenos HPV, ga pa ne prepreči. Prav tako je pomembno vedeti, da zdravila proti HPV ni.

Tako vedno znova in znova zelo glasno opozarjamo na tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:

A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

Moč izobraževanja in ozaveščanja

Izobraževanje in ozaveščanje pri preprečevanju bolezni, povezanih s HPV igrata ključno vlogo. Z opolnomočenjem posameznikov z natančnimi informacijami o HPV, tveganjih okužbe in razpoložljivih metodah preprečevanja lahko spodbudimo informirano odločanje in proaktivne zdravstvene prakse. Spodbujanje celovite spolne vzgoje v šolah, zdravstvenih domovih, na klinikah in okoljih skupnosti lahko posameznike opremi z znanjem, ki ga potrebujejo, da se zaščitijo in sprejemajo ozaveščene odločitve glede svojega spolnega zdravja in zdravja otrok.

skrbKer poletje s seboj prinaša veliko (zaslužene) sprostitve in morda celo poletnih romanc, je ključnega pomena, da se celostno osredotočimo na zdravje in ne razmišljamo le o zaščiti pred soncem. Tako kot proaktivno ščitimo svojo kožo pred škodljivimi učinki sonca, bi morali razširiti enako raven zavedanja, s ciljem zaščititi se pred boleznimi povezanimi s HPV: rakom materničnega vratu, rakom vulve, rakom nožnice in rakom anusa ter genitalnimi bradavicami.

Pa lepo, zdravo in varno poletje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.