PREDSTAVLJA SE: Biotehniška fakulteta

Kako bi se predstavili?
Biotehniška fakulteta je prava izbira za vse, ki so jim blizu narava, praktično delo in oseben pristop. Naši študenti posegajo po najvišjih priznanjih na svetovnih tekmovanjih v svoji stroki in so uspešni na izmenjavah v tujini, pedagoško osebje pa se neprestano izobražuje, raziskuje in povezuje s tujimi kolegi. Moderno opremljeni prostori in laboratoriji ter bogato založene knjižnice so recept za najodličnejši študij s področja ved o živi naravi, kmetijstva, gozdarstva in ribištva, proizvodnih tehnologij ter krajinske arhitekture.

Katere so prednosti študija na vaši fakulteti?
Prednosti študija na Biotehniški fakulteti je veliko!Povezujemo širok spekter naravoslovnih znanj ter jih povezujemo z inženirskimi in družboslovnimi, izobražujemo kadre s širokim strokovno teoretičnim in praktično uporabnim znanjem, odgovarjamo na najbolj aktualne izzive pridelave in predelave hrane (rast prebivalstva, podnebne spremembe…), trajnostnega razvoja, varstva virov in urejanja prostora, naši profesorji so vrhunski strokovnjaki na svojih področjih in svoje znanje z veseljem delijo s študenti, veliko je praktičnega dela, laboratorija in terenskega dela, dela v majhnih skupinah in osebnega pristopa, učimo se na konkretnih primerih in pri tem sodelujemo z uporabniki in še mnogo več.

Kateri so največji dosežki fakultete in na katere svoje nekdanje študente ste še posebej ponosni?
Iz naših vrst v sodelovanju prihaja odkritje gena o debelosti, mehaničnih povezav med bakterijami, naši študenti pa so z razvojem lastnega izdelka On my whey na osnovi sirotke zasedli 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Ecotrophelia. b: Katere novosti ste vpeljali nazadnje in kaj pripravljate?
Menimo, da trenutno ni potrebe po novih programih, saj je bolj pomembno, da so za dijake kot tudi za zaposlovalce programi dovolj prepoznavni in nudijo diplomantom pridobitev ustrezne zaposlitve na osnovi pridobljenih kompetenc.

Kakšne možnosti se študentu odprejo s študijem na vaši fakulteti?
Na 2. stopnji ima Biotehniška fakulteta kar 16 akreditiranih študijskih programov, nadaljnje možnosti se pa najboljšim raziskovalcem odpirajo na mednarodno prepoznavnem doktorskem študiju Bioznanosti.Diplomantom, ki si želijo iti v tujino po zaključeni 1. ali 2. stopnji pa nudimo izobrazbo, ki jim nudi dobre možnosti za zaposlitev ali za vpis študija po njihovi meri.

Kakšne obštudijske dejavnosti ponuja fakulteta?
Študijska področja imajo svoja študentska društva, ki skupaj s ŠO in ŠS Biotehniške fakultete skrbijo za zabavni, a tudi strokovni del študija. Nikakor ne smete zamuditi tradicionalnih šaljivih iger BF se igra v maju!

Kakšne so zaposlitvene možnosti vaših diplomantov?
Zaposlitvene možnosti so široke in specifično usmerjene v posamezne profile. Diplomante Biotehniške fakultete najdete vse od uspešnih start-up podjetij, preko gospodarskih družb, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo primarnih naravnih surovin v končne produkte (lesna, živilska industrija), gojenja in skrbi za trajnostni razvoj na področju kmetijstva in gozdarstva, farmacevtskih podjetij, kjer razvijajo npr. nova biološka zdravila, ne morejo pa jih zaobiti tudi razvojna in visokotehnološka podjetja, ki se ukvarjajo npr. z matičnimi celicami. Mimo diplomantov Biotehniške fakultete ne moremo niti v javnih institiucij, kjer skrbijo za varno okolje, pridelavo in predelavo hrane ter osveščanje v povezavi z zdravjem in njegovim odnosom do okolja.

Kakšne študente iščete, si želite?
Iščemo ciljno usmerjene posameznike, ki jih:

– zanima povezovanje znanj in njihova uporaba na različnih področjih,

– želijo prispevati k zdravi pridelavi in predelavi hrane,

– želijo izvedeti, kako so se razvila živa bitja in kako delujejo,

– skrbijo globalni procesi, ki vplivajo na dostopnost naravnih virov in njihovo kakovost,

– želijo prispevati ohranjeni naravi in vitalni kulturni krajini,

– želijo sooblikovati lepše, bolj zdravo okolje,

– skrbijo podnebne spremembe, ki vplivajo na rast kmetijskih rastlin,

– ki si želijo ohraniti čisto, naravno okolje in hkrati zagotoviti napredek družbe.

Biotehniška fakulteta | Biotechnical Faculty
Univerza v Ljubljani
Jamnikarjeva 101
1000 Ljubljana
01 320 30 00
info@bf.uni-lj.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.