PREDSTAVLJA SE: Fakulteta za informacijske študije

Fakulteta za informacijske študije je prvi steber javnega visokega šolstva v regiji Jugovzhodna Slovenija, saj je prva fakulteta v Novem mestu. Je tudi prva javna fakulteta izven okvira katere od slovenskih univerz. Študijske programe so začeli izvajati v šolskem letu 2008/09, v katerem je bilo vpisanih 122 študentov, zdaj pa je vsako leto vpisanih približno 250 študentov. Izvajajo tri študijske programe I. stopnje: Informatika v sodobni družbi (VS in UN) ter Računalništvo in spletne tehnologije (VS). Prav tako pa tudi študijski program II. stopnje Informatika v sodobni družbi (MAG) in študijski program III. stopnje Informacijska družba (doktorski program).

Kako bi se predstavili? 

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) je edina javna fakulteta, ki ne deluje pod okriljem katere od slovenskih univerz. Ustanovljena je bila leta 2008, torej bo letos obeležila deseto obletnico delovanja, ponuja pa pet študijskih programov na vseh treh bolonjskih stopnjah.

Katere so prednosti študija na vaši fakulteti?
Ena glavnih prednosti je, da je redni študij 1. in 2. stopnje tudi za zaposlene študente (če le-ti izpolnjujejo pogoje) brezplačen. Tudi sicer je študij prilagojen zaposlenim študentom – tako magistrski kot doktorski študij, pa tudi izredni študijski program Računalništvo in spletne tehnologije, potekajo v popoldanskih urah (pričetek ob 16. uri), študijski program 1. stopnje Informatika v sodobni družbi pa poteka polovično prav tako v popoldanskem času, polovično pa v dopoldanskem času. Veliko študentov FIŠ je že zaposlenih oz. dobi zaposlitev v času študija na FIŠ, tako da se lahko pohvalimo z visoko stopnjo zaposljivosti naših študentov. 

Kateri so največji dosežki fakultete in na katere svoje nekdanje študente ste še posebej ponosni?
Študenti so sodelovali na Microsoftovem tekmovanju Imagine cup in v letu 2011 dosegli 3. mesto ter v letu 2014 1. mesto. Dosegli so tudi 2. mesto med študentskimi projekti na Dnevih slovenske informatike leta 2014. V istem letu so bili tudi zmagovalci natečaja Science Slam ter zmagovalci natečaja pospeševalnika idej ITIME 2014.Ponosni smo kar na nekaj naših diplomantov, ki so bodisi ustanovili svoje podjetje ali so zelo uspešni v podjetju, kjer so zaposleni.


Katere novosti ste vpeljali nazadnje in kaj pripravljate?
V študijskem letu 2015/16 smo pričeli izvajati nov študijski program 1. stopnje Računalništvo in spletne tehnologije, pripravljena je že tudi 2. stopnja tega programa, ki bo v kratkem poslana v akreditacijo. Aktivno delamo tudi na razvoju novega doktorskega študijskega programa.

 
Kakšne možnosti se študentu odprejo s študijem na vaši fakulteti?
Študentje 1. stopnje lahko študij na FIŠ nadaljujejo na magistrskem študijskem programu Informatika v sodobni družbi in potem tudi na doktorskem programu Informacijska družba (ta je junija lani uspešno prestal reakreditacijo Nakvisa). Kot rečeno, bo tudi študentom študijskega programa 1. stopnje Računalništvo in spletne tehnologije omogočeno nadaljevanje študija na 2. stopnji, ko pridobimo akreditacijo tega študijskega programa.

Kakšne obštudijske dejavnosti ponuja fakulteta?
FIŠ za svoje študente in tudi za zaposlene vsako leto v decembru organizira druženje ob bowlingu, spomladi pa imamo študentski športni piknik. Poleg tega praviloma vsako leto organiziramo tudi ekskurzijo – lansko leto je okoli 40 udeležencev spoznavalo Bruselj in tamkajšnje institucije EU, letos pa se bomo odpravili v Ženevo.Posebej pa bi izpostavili konferenco Informacijska tehnlogija in informacijska družba, ki jo tradicionalno vsako leto izvedemo v novembru in na katero vabimo odlične znanstvenike z vsega sveta.


Kakšne so zaposlitvene možnosti vaših diplomantov?
Zaposlitvene možnosti naših diplomantov so precej široke, veliko jih tudi dobi službo tekom študija na FIŠ. Študentje imajo sicer kompetence s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, poleg tega pa dobijo tekom študija tudi veliko znanja o podjetništvu, kar jim omogoča tudi zagon lastnih podjetij, usmerjenih v IKT. Študenti visokošolskih strokovnih študijskih programov Informatika v sodobni družbi ter Računalništvo in spletne tehnologije v 3. letniku študija opravljajo tudi delovno prakso, s katero pridobijo dragocene delovne izkušnje, zgodi pa se tudi, da študentje dobijo zaposlitev v podjetju, kjer so opravljali delovno prakso.  FIŠ omogoča tudi Erasmus+ mednarodne izmenjave in študente spodbuja k temu, da izkoristijo možnosti, ki jih omenjeni program ponuja. Več študentov FIŠ je tako prek Erasmus+ opravljalo delovno prakso v tujini in si tako nabralo izkušnje v tujih okoljih, kar še doprinese k njihovi zaposljivosti.

Kakšne študente iščete, si želite?
Tako kot verjetno povsod si tudi na FIŠ želimo prizadevne, marljive in ambiciozne študente, ki aktivno sodelujejo tako pri predavanjih in vajah kot tudi obštudijskih dejavnostih. Naši profesorji, docenti in asistenti so vedno na razpolago, če se pojavi kakšno vprašanje ali težava, od študentov pa je odvisno, ali bodo to izkoristili.

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu | Faculty of infromation studies

Naslov:    Ljubljanska cesta 31a, p.p. 603, 8000 Novo mesto

Telefon:   07 373 78 84

E-pošta:   info@fis.unm.si

Splet:       https://www.fis.unm.si/si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.