PREDSTAVLJA SE: Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Kako bi se kratko predstavili?

Smo mlada fakulteta z zagnanimi profesorji in še bolj aktivnimi študenti, ki izvaja študijske programe vseh treh stopenj ter raziskuje na področjih matematike, računalništva in informatike ter naravoslovnih ved. Naša posebnost je mednarodna vpetost, saj smo uveljavljena raziskovalna institucija naši predavatelji redno gostujejo na svetovnih univerzah, naši diplomanti nadaljujejo študij na odličnih tujih fakultetah, k nam pa prihaja čedalje več študentov iz tujine, saj izvajamo študijske programe tudi v angleškem jeziku. Prav tako pa na naša vrata trkajo tudi tuji predavatelji, ki si želijo sodelovali z nami.

 

Katere so prednosti študija na vaši fakulteti?

Zagotovo interdisciplinarnost študija, saj je večina naših programov preplet naravoslovnih ved. To pa je tudi naš adut, saj delo in raziskovanje na tem področju zahtevata ravno interdisciplinarno znanje, ki ga je potrebno podkrepiti še z znanjem iz računalništva in informatike. 

 

Kateri so vaši največji dosežki na katere ste še posebej ponosni?

Uspehov je res veliko, saj se naši študenti pogosto udeležujejo tekmovanj iz znanj in dosegajo odlične rezultate na mednarodni ravni, aktivni pa so tudi na drugih področjih, predvsem na področju podjetništva. Če izpostavimo le dva večja uspeha preteklega leta, potem ne moremo mimo uspehov Marka Grguroviča in Lea Gombača.

 

Doktorski študent računalništva in informatike Marko Grgurovič je s skupino mednarodnih razvijalcev postavil rekord na platformi za množično financiranje Kickstarter, kjer je predstavil računalniško igro Mordhau in v enem dnevu dosegel zastavljeno vsoto – 80 tisoč USD. Ob koncu kampanje je število podpornikov naraslo na 4.375, projekt pa so podprli z 298,608 USD. Mordhau je računalniška igra, pri kateri lahko sodeluje do 64 igralcev in je trenutno v zaključni fazi izdelave.

 

Na novembrski podelitvi nagrad za najboljšo poslovno idejo Primorske, Podjetna Primorska 2017, pa je v kategoriji Rektorjeva nagrada najbolj prepričal projekt Pan Map, ki preko aplikacije na telefonu in slike zemljevida, ponudi številne dodatne vsebine obiskanih krajev. Pri projektu sodeluje naš magistrski študent računalništva Leo Gombač.

 

Takšnih uspehov je zelo veliko, še posebej pa smo zadovoljni, ko nas naši diplomanti obiščejo in novim generacijam predstavijo svojo karierno pot in uspehe.

 

Katere novosti pripravljate v prihodnje?

Vsako leto pripravimo in ponudimo kaj novega, na študijskem področju pa je zagotovo ena od pomembnih novosti letošnjega študijskega leta izvedba dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika v angleškem jeziku. Generacija je polna in k nam so se vpisali mladi navdušenci računalništva iz vseh vetrov. Naslednje leto bo v angleščini možno študirati tudi Bioinformatiko, medtem ko je program Matematika že tradicionalno ponujen v angleščini in se vanj vpisujejo zmagovalci mednarodnih matematičnih tekmovanj. Vsako leto pa lahko med novosti uvrstimo tudi tabore in mednarodne poletne šole, ki jih izvajamo skupaj z univerzami iz tujine.

 

Kakšne možnosti se študentu odprejo s študijem na vaši fakulteti?

Vsi naši diplomanti lahko nadaljujejo študij na višji stopnji, tako pri nas kot tudi na drugih slovenskih ali tujih fakultetah. 

 

Katere obštudijske dejavnosti ponuja fakulteta?

Študenti so aktivni tudi pri organizaciji obštudijskih dejavnosti, predvsem športnih dogodkov,  tradicionalna so razna druženja, izleti, pikniki in podobno. Na področju dela društev pa sta zelo aktivni društvi BIODIVA – Društvo varstvenih biologov in Društvo študentov biopsihologije.

 

Kakšne so zaposlitvene možnosti vaših diplomantov?

Kadri, ki imajo osvojena znanja s področja matematike, računalništva in bioloških ved so zelo iskani.

 

Kakšne študente iščete, si želite?

Študentov mi ne iščemo, kdor se navdušuje nad matematiko, naravoslovjem in informacijsko tehnologijo poišče nas.

 

Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Glagoljaška 8, SI-6000 Koper
Slovenija +386 (5) 611 75 70

info@famnit.upr.si

https://www.famnit.upr.si/sl/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.