PREDSTAVLJA SE: Teološka fakulteta

Kako bi se predstavili v nekaj stavkih?

Smo majhna fakulteta, a naša poglavitna raziskovalna tema je največja in najlepša – Bog. Teološka fakulteta je bila leta 1919 ena od petih soustanoviteljic Univerze v Ljubljani. TEOF ima dve enoti, eno v Ljubljani in eno v Mariboru. Opirajoč se na Božjo besedo in bogato izročilo ter upoštevajoč domet človekove misli je namen TEOF usposobiti študente in študentke za jasen razmislek in iskanje odgovorov na vprašanja o temah presežnosti in tukajšnjosti.

 

Katere so prednosti študija na vaši fakulteti?

Smo majhna fakulteta z več programi z malim številom študentov (do 35). To je velika prednost, ker nam omogoča kakovostno delo in neposreden odnos med profesorji in študenti. V maloštevilnih študijskih skupinah tako prevladuje prijetno vzdušje in včasih skorajda družinski medsebojni odnosi. Študij in raziskovanje na področju humanistike pa nam pomagata tudi k razvijanju lastne osebnosti in k osebnostno-duhovni rasti.

 

Kateri so vaši največji dosežki?

Odlično znanstveno in raziskovalno delo profesorjev in študentov TEOF je prepoznavno v lastnih znanstvenih revijah: Bogoslovni vestnik (izhaja od leta 1921), Acta Ecclesiastica, Edinost in dialog, kakor tudi v lastnih knjižnih zbirkah: Acta Theologica Sloveniae,Znanstvena knjižnica, Priročniki TEOF.

 

Katere novosti ste vpeljali nazadnje in kaj pripravljate za naprej?

V zadnjih letih smo poleg klasičnih študijskih programov s področja teologije razvili in ponudili izjemno uspešne študijske programe s področja zakonskih in družinskih študijev in terapije ter religiologije, na področju vseživljenjskega učenja pa tudi karitativnega dela in pedagogike (Geštalt pedagogika). Izvajamo tudi neformalni program vseživljenjskega učenja Duhovna akademija, ki ljudem vseh starosti pomaga poglabljati duhovnost in na nove načine zajemati iz bogastva živega krščanskega izročila.

 

Kakšne možnosti se študentu odprejo s študijem na vaši fakulteti?

V času študija so možne mednarodne izmenjave preko programa CEEPUS – srednjeevropski program za izmenjavo študentov in profesorjev (Albanija, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Hrvaška, Kosovo, Madžarska, Makedonija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Srbija) ter programa Erasmus+ (Nemčija, Poljska, Slovaška, Hrvaška, Irska, Turčija, Francija, Avstrija, Belgija …). Nekateri študijski programi, npr. študij religiologije in etike omogoča študentom tudi dvodisciplinarni študij v povezavi z nekaterimi programi Filozofske fakultete. Študentje se že v času študija lahko vključijo v različne raziskovalne in aplikativne projekte, npr. v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja (PKP) …

 

Kakšne obštudijske dejavnosti ponuja fakulteta?

Tovrstne dejavnosti redno organizira predvsem ekipa študentov iz ŠS Teološke fakultete. Že več let v okviru praznovanja t. i. Dneva teološke fakultete ŠS pripravlja športni dan, v okviru katerega se ob glasbi in okrepčilu v najrazličnejših ekipnih športih med seboj pomerijo študentje in profesorji. Večkrat na leto se odpravimo na strokovne ekskurzije, skupaj smo bili že na Dunaju, v Salzburgu, Münchnu, Ogleju, Bologni, Zagrebu … Jeseni se na dvorišču fakultete pripravi kostanjev piknik, na eno od novembrskih sobot pa se organizira martinovanje. Decembra, ko skupaj adventno okrasimo prostore naše fakultete, nas v spremstvu angelov in parkljev obišče tudi sv. Miklavž. Med odmori ŠS večkrat pripravi prigrizke, ko imamo enkrat sadni, drugič »toast dan«. Že nekajkrat smo se skupaj odpravili na bowling ali udeležili kakšnega predavanja, nazadnje o pridelavi vina …

 

Kakšne so zaposlitvene možnosti vaših diplomantov?

Naše nekdanje diplomante, magistre in doktorje najdemo na najrazličnejših področjih v družbi – od cerkvenih služb do medijev, politike, terapije in preventivnega dela z družinami …

Z uspešno zaključenim katerimkoli programom na TEOF študent pridobi širok pogled na področjih krščanstva, različnih religijskih verovanj, nekrščanskih verstev, filozofije in drugih humanističnih ved, kulturne zgodovine in etike … Magistri in magistrice religiologije in etike so zaposljivi kot pastoralni asistenti in strokovni pastoralni delavci. Z opravljenim dodatnim izobraževanjem so zaposljivi na področju sociale, v vzgojnih zavodih in v javni upravi. Široka interdisciplinarna izobrazba jim omogoča delo na političnem področju, v medijih in založniških hišah. Kot poznavalci verstev in kultur so uspešni v službah, kjer skrbijo za stike z javnostjo in organizirajo kulturne in druge dogodke. Študentje zakonske in družinske terapije po zaključenem študiju vsebin s področja družine, vlogah v družini, komunikacije, reševanja konfliktov, pogajanju in zaznavam odnosov posameznikov znotraj družine, delujejo predvsem kot terapevti, ki zakonskim parom in družinam pomagajo poglabljati in poživljati medsebojne odnose. Delež študentov, ki se pripravljajo na poklic duhovnika, dobijo zaposlitev praktično naslednji dan po zaključku šestletnega študija, ki je sicer dostopen tudi laiškim študentom, obsega pa predvsem študij antične, srednjeveške in moderne filozofije, cerkvene zgodovine, osnov psihologije ter sociologije, Svetega pisma ter ključno: teologije – vede o Bogu, Cerkvi ter zakramentih, in pastorale, kako današnjemu človeku odpreti oči in srce, da mu je Bog največja pomoč.

 

Kakšne študente iščete, si želite?

Iščemo predvsem delavne študente z voljo, optimizmom ter pogumom, da si drznejo upati, da lahko veda o Bogu v povezavi z novejšimi znanostmi pomaga današnjemu človeku življenje živeti z večjim veseljem in predvsem v polnosti.

 

Teološka fakulteta
Poljanska cesta 4
1000 Ljubljana

01 434 58 18
referat@teof.uni-lj.si

http://www.teof.uni-lj.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.