Prenova študentskega stanovanja: Kaj se splača prenoviti, ko nisi lastnik?

pleskanje stanovanja
Se splača pleskanje stanovanja? Foto: MamaShaw iz Pixabay

Študentje smo pogosto postavljeni pred izzive, ki jih prinaša bivanje v najetem študenskem stanovanju. Pogosto nas muči vprašanje, koliko vlagati v prenovo stanovanja, ki ni naše. Medtem ko naš proračun ne dopušča velikih sprememb, pa bi radi naš prostor naredili prijeten, udoben in oseben. Ta članek se bo osredotočil na to, kako lahko prenovimo študentsko stanovanje, tudi če nismo lastniki.

Ko boste odločeni, kaj prenoviti, lahko tukaj brezplačno pridobite 7 ponudb za prenovo stanovanja ali pa preverite posamezne storitve za obnovo.

Možni posegi v stanovanje Smiselno za študentsko stanovanje Obrazložitev
Pleskanje sten Da Pleskanje sten je eden od najhitrejših in najcenejših načinov za osvežitev stanovanja. To je še posebej smiselno v študentskih stanovanjih, kjer so stene pogosto poškodovane zaradi pogoste menjave najemnikov.
Zamenjava talnih oblog Omejeno Zamenjava talnih oblog je lahko draga in časovno potratna naloga. V študentskih stanovanjih je to običajno smiselno le, če so obstoječe talne obloge zelo poškodovane ali neprimerne za bivanje.
Čistilni servis Da Najem čistilnega servisa je dobra ideja za globinsko čiščenje študentskega stanovanja, še posebej po selitvi. To lahko pomaga odstraniti trdovratno umazanijo in zagotoviti higiensko bivalno okolje.
Zamenjava oken Ne Zamenjava oken je običajno velik in drag projekt, ki ga lastnik najema ni pripravljen kriti. Poleg tega v študentskih stanovanjih okna običajno ne izpolnjujejo kriterijev za zamenjavo.
Remont kopalnice Omejeno Remont kopalnice je lahko potreben v primeru resnih težav z vodo ali zastarele opreme, vendar pa je to običajno drag in obsežen projekt, ki ni tipičen za študentska stanovanja.
Nakup pohištva Da Nakup pohištva je pogost del prenove študentskega stanovanja. Pogosto se stari kosi zamenjajo z novimi, ki ustrezajo osebnemu slogu in potrebam študenta.
Klimatiziranje Omejeno Klimatiziranje je odličen način za izboljšanje udobja v študentskem stanovanju, vendar ga lastniki najema pogosto ne pokrivajo. Vredno je premisliti, če je klima že vgrajena in potrebuje samo servis.
Ogrevanje z IR paneli Ne IR paneli so učinkovit način ogrevanja, vendar so stroški namestitve in servisiranja običajno previsoki za študentsko stanovanje, razen če lastnik stanovanja krije stroške.
Vodovodna in elektro popravila Da Vsakršna vodovodna in elektro popravila so nujna za funkcionalnost in varnost študentskega stanovanja. To so stroški, ki jih je običajno pripravljen kriti lastnik.
Lokalno prezračevanje Omejeno Lokalno prezračevanje lahko izboljša kakovost zraka, vendar je namestitev sistema lahko zahtevna in draga. V študentskih stanovanjih je to običajno smiselno le, če obstajajo resne težave z zračnostjo.
Polaganje ploščic Ne Polaganje ploščic je velik projekt, ki zahteva veliko časa in denarja. Ta intervencija običajno ni smiselna v študentskih stanovanjih, razen če so obstoječe ploščice močno poškodovane ali neprimerne za bivanje.
Prenova študenskega stanovanja
Prenova študenskega stanovanja se lahko prenese na ne-plačevanje najemnine! Foto: stellalunacypress iz Pixabay

Se splača prenavljati študenstko stanovanje?

Čeprav se zdi, da prenova študentskega stanovanja, v katerem niste lastnik, ni vredna truda in denarja, obstajajo argumenti, ki to trditev ovračajo.

Prvič, lastniki nepremičnin so pogosto odprti za diskusije o izboljšavah njihove lastnine. Lahko se dogovorite o pleskanju sten, menjanju talnih oblog ali celo najemu čistilnega servisa, da osvežite prostor. Če se sami lotite teh nalog, je to lahko zelo stroškovno učinkovito, poleg tega pa lahko v zameno prinese nižjo najemnino.

Drugič, investicija v prenovo lahko pripomore k vašemu osebnemu udobju. Življenje v prijetnem, urejenem okolju je bistveno za kakovostno študiranje in dobro počutje.

Tretjič, če se dogovorite z lastnikom za izboljšave, lahko večino stroškov prenesete nanj. Vaš trud in vložen čas se lahko odraža v zmanjšani najemnini.

Seveda je priporočljivo, da se o vseh spremembah in izboljšavah vnaprej pogovorite z lastnikom stanovanja in vse dogovore zapišete, da ne pride do nesporazumov.

Kaj lahko prenovite brez dovoljenja lastnika?

Kot najemnik študentskega stanovanja imate določene pravice in omejitve v zvezi z izvajanjem prenove. Med manjše prenove, ki jih običajno lahko izvedete brez dovoljenja lastnika, spadajo pleskanje sten, zamenjava talnih oblog in običajno vzdrževanje, ki je potrebno za ohranjanje stanovanja v dobrem stanju. Pleskanje sten je odličen način za osvežitev izgleda prostora, medtem ko lahko zamenjava talnih oblog pomaga pri izboljšanju estetike in funkcionalnosti. Prav tako lahko koristite čistilni servis za vzdrževanje čistoče in higiene. Večje preureditve, kot so strukturne spremembe ali obsežne nadgradnje, običajno zahtevajo predhodno dovoljenje lastnika.

Vsekakor se prej posvetujte z lastnikom.

> Preverite tudi: Študentska poroka na hitro ali veliko poročno slavje? Koliko stane poroka v Sloveniji?

Kaj zahteva dovoljenje?

Za večje prenove in spremembe v študentskem stanovanju je običajno potrebno pridobiti dovoljenje lastnika. Med takšne posege spadajo korenite spremembe v gradbeni strukturi stanovanja, kot so odstranjevanje sten ali dodajanje novih, inštalacija dodatne opreme, kot so klimatske naprave ali grelniki, ter obsežne spremembe v kopalnicah ali kuhinjah, kot je menjava pip, umivalnikov ali instalacija novega štedilnika. Te vrste prenove lahko vplivajo na vrednost nepremičnine in zato lastniki pogosto zahtevajo, da so vključeni v postopek odločanja. Vedno je priporočljivo, da se o vseh takšnih načrtovanih spremembah vnaprej pogovorite z lastnikom in pridobite pisno dovoljenje, da se izognete morebitnim konfliktom v prihodnosti.

Prenova pohištva?

Pri izbiri pohištva za najemniško študentsko stanovanje je smiselno razmisliti o možnosti, da boste to pohištvo odpeljali s seboj, ko se boste preselili. Ta pristop vam lahko dolgoročno prihrani veliko denarja. Poceni pohištvo iz trgovin, kot je IKEA, je povsem primerno za študente. Izdelki te blagovne znamke so znani po svoji funkcionalnosti in stilskem dizajnu, hkrati pa so cenovno dostopni. Takšno pohištvo je prav tako enostavno za montažo in demontažo, kar olajša selitev.

Notranje oblikovanje za študentski proračun

Morda se vam zdi, da najem notranje oblikovalke ni finančno izvedljivo ali potrebno za prenovo študentskega stanovanja. Vendar pa obstajajo notranje oblikovalke, ki se specializirajo za delo z omejenimi proračuni in lahko nudijo dragocene nasvete in ideje, ki bodo vaše stanovanje spremenile v udoben, funkcionalen in estetsko privlačen prostor. Čeprav je za njihove storitve potrebno plačilo, lahko njihov strokovni nasvet prihrani veliko časa in denarja, saj lahko pomagajo pri optimalni izbiri pohištva, barv za pleskanje sten, talnih oblog in drugih elementov, ki se ujemajo z vašim okusom in potrebami. Poleg tega lahko notranje oblikovalke nudijo tudi nasvete o tem, kako najbolje izkoristiti prostor, da bo čim bolj funkcionalen. Tako boste lahko ustvarili stanovanje, ki ne bo samo prijetno za bivanje, ampak bo tudi pozitivno vplivalo na vaše študijsko učinkovitost in splošno dobro počutje.

Prednosti pleskanja sten v najemniškem stanovanju

Pleskanje sten v najemniškem stanovanju prinaša številne prednosti. Prva in najpomembnejša je, da lahko s pomočjo barve prostoru dodate osebno noto. S pravo izbiro barve lahko prostor naredite svetlejši, večji ali bolj topel, odvisno od vaših želja. Pleskanje sten je tudi bistveno cenejše kot večina drugih oblik prenove, kar je še posebej pomembno za študente z omejenim proračunom. Poleg tega je pleskanje sten nekaj, kar lahko opravite sami, kar pomeni, da lahko prihranite še več denarja. Nazadnje, če se odločite za pleskanje sten v nevtralni barvi, boste stanovanje lažje vrnili v prvotno stanje, ko se boste izselili, kar lahko pomaga pri pridobivanju varščine.

Sanacija vlage?

Sanacija vlage je ključnega pomena za zagotavljanje zdravja in udobja v študentskem stanovanju. Vlažnost lahko privede do nastanka plesni, kar ne samo da povzroča neprijeten vonj in izgled, ampak lahko tudi negativno vpliva na zdravje prebivalcev. Zato je priporočljivo, da redno preverjate znake morebitne vlažnosti in jih pravočasno odpravljate.

Najprej je treba določiti izvor vlage. Vlaga lahko prihaja iz različnih virov, kot so puščanje vode, kondenzacija ali vpijanje vlage iz zemlje. Ko je izvor vlage določen, je naslednji korak izbira najbolj učinkovite metode sanacije vlage.

> Preverite tudi: Kako trajno odstranite plesen?

Če je problem povezan s puščanjem vode, je rešitev običajno popravilo ali zamenjava puščajočih cevi. Če je problem povezan s kondenzacijo, bo morda potrebna boljša ventilacija prostora ali uporaba razvlaževalnikov. Če je problem povezan z vpijanjem vlage iz zemlje, boste morda potrebovali strokovnjaka za sanacijo vlage, ki bo lahko predlagal učinkovite rešitve, kot je vgradnja vlage odpornih materialov ali izboljšanje drenaže okoli zgradbe.

Sanacijo vlage je najbolje prepustiti strokovnjakom, če pa imate omejen proračun, obstajajo tudi DIY metode, kot je uporaba posebnih premazov ali barv, ki preprečujejo vlaženje sten. Pomembno je, da se vse spremembe, povezane z reševanjem vlažnosti, uskladijo z lastnikom stanovanja.

Čistični servis ali redno DIY čiščenje?

Čistilni servis je odlična rešitev za tiste, ki želijo prihraniti čas ali se spopadajo z zahtevnejšimi nalogami čiščenja. Najem čistilnega servisa je lahko smiseln ob koncu najemne dobe, ko želite stanovanje vrniti v čistem in urejenem stanju, da bi si zagotovili vračilo varščine. Prav tako je lahko koristno najeti čistilni servis za globinsko čiščenje stanovanja, na primer za odstranjevanje trdovratnih madežev, čiščenje preprog ali sanacijo plesni.

> Preverite tudi: Koliko stane čiščenje stanovanja?

Čeprav lahko stroški najema čistilnega servisa predstavljajo dodaten strošek, lahko kakovost opravljenega dela in prihranek časa to odtehtata. Vedno pa se posvetujte z lastnikom stanovanja, preden najamete čistilni servis, saj nekateri lastniki morda imajo posebne zahteve ali predpise glede čiščenja.

Najem čistilnega servisa je smiselen vsaj ob vselitvi.
Najem čistilnega servisa je smiselen vsaj ob vselitvi. Foto: DariuszSankowski iz Pixabay

Kakšne talne obloge so primerne za najemniško stanovanje?

Pri izbiri talnih oblog za najemniško stanovanje je pomembno upoštevati več dejavnikov. Najprej morate razmisliti o trajnosti. Talne obloge, kot so laminat ali vinil, so običajno bolj odporni na obrabo in enostavni za čiščenje, kar je idealno za najemniško stanovanje, kjer je lahko veliko prometa. Drugič, vredno je razmisliti o estetiki. Izbira barve in vzorca talnih oblog bo imela velik vpliv na videz prostora. Tretjič, ne smete zanemariti tudi cene. Čeprav so nekateri materiali, kot je npr. parket, izredno privlačni, so lahko tudi precej dragi. Nazadnje, razmislite o udobju. Talne obloge, kot je preproga, so lahko udobnejše pod nogami in nudijo boljšo zvočno izolacijo, vendar so lahko težje za čiščenje. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete talno oblogo, ki najbolje ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu.

Kako doseči udobje v najemniškem stanovanju brez velikih investicij?

Udobje in funkcionalnost sta dve ključni značilnosti, ki bi jih vaše najemniško stanovanje moralo imeti. S pravim pristopom in nekaj premišljenimi odločitvami lahko tudi na proračun prijazen način dosežete, da bo vaše stanovanje občutek doma. Upoštevajte nasvete za notranje oblikovanje, pleskanje sten, sanacijo vlage, izbiro talnih oblog in čiščenje, ki smo jih navedli zgoraj, da se približate temu cilju. Ne pozabite, da je včasih vredno vložiti nekoliko več denarja v kakovostne izdelke ali storitve, ki bodo dolgoročno prinesle več koristi. Najemniško stanovanje je lahko tudi prijazno do študentskega življenja, če ga pravilno prilagodite. Pomembno je, da se počutite udobno in sproščeno v svojem domu, saj bo to pozitivno vplivalo na vašo študijsko učinkovitost in splošno dobro počutje.

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Prejšnji članekZnanstveniki s pomočjo umetne inteligence ugotovili veliko skrivnost celic
Naslednji članekObnovi, vpiši ali podari abonma v Šentjakobskem gledališču!

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.