Religiologija in etika

Znanje in kompetence s področja religiologije, medverstvenega dialoga ter etičnih vprašanj. Vse to kvalificira drugostopenjski magistrski program Religiologija in etika Teološke fakultete.

Študij želi študentke in študente usposobiti za interdisciplinarno mišljenje in raziskovanje religij in etike, zato se povezuje z drugimi humanističnimi in družboslovnimi vedami. Študentje si pridobijo poglobljena znanja o religijskem pojavu (ki predstavlja strukturno stalnico tako v družbeno-kulturnem kot tudi osebnem življenju) ter spoznavajo razmerje med religijo in civilizacijo (odnos religij do človekovih pravic, verske svobode ter nenazadnje do sekularizma).

Poleg predavateljev Teološke fakultete pri programu sodelujejo tudi strokovnjaki kot: dr. Lenart Škof s Primorske univerze, dr. Igor Škamperle iz Filozofske fakultete, dr. Dedžad Grabus iz Sarajevske islamske teološke fakultete, dr. Irena Avsenik Nabergoj z Univerze v Novi Gorici. Zagotovo je program Religiologija in etika na Teološki fakulteti kadrovsko eden izmed najbolj kvalitetnih programov študija religij in etike v slovenskem prostoru. O svoji izkušnji študija pa spregovorita tudi Katja Maček in Matjaž Vidmar.

Katja Maček
Katja Maček

Študentka Katja se je na študij Religiologije in etike  vpisala  predvsem zaradi zanimanja za področje islamske dogmatike in medverskega dialoga ter  njegove konkretizacije. Tako razmišlja: »Priznam, da nisem imela velikih pričakovanj glede študija, vendar me je študij presenetil, saj na fakulteti nisem prejela zgolj golih dejstev in teorij, temveč predvsem teološko, sociološko, psihološko globino posameznih religij, njihovih problematik skozi zgodovino, njihov pogled na človeka in  odnose v sodobni družbi. Presenetil me je topli odnos profesorjev in njihove spodbude pri samoiniciativi, saj je slednja zelo dobrodošla in potrebna pri resnem in poglobljenem študiju religiologije. V vsakdanjem življenju bi lahko pridobljeno znanje uporabila povsod, saj je eden izmed temeljev mojega bivanja pravzaprav bivanje z drugačnimi.«

Matjaž Vidmar
Matjaž Vidmar

Študent Matjaž pa je študij izbral z namenom poglobitve vsebin prvostopenjskega programa Teoloških in religijskih študijev. Študij religiologije in etike ga je presenetil z raznolikostjo, saj je program, kot pravi Matjaž, »zelo razgiban in zajema široko paleto, tako sociološki kot teoloških predmetov.«

Študij pomaga razvijati socialne veščine, kot zatrjuje Matjaž: »Sedaj se še bolj trudim za graditev medsebojnih odnosov z mislijo na sočloveka, ki mu je potrebno prisluhniti, svetovati in pomagati.«

Več informacij o tem ter drugih drugostopenjskih in izpopolnjevalnih programih boste lahko izvedeli na Informativnem dnevu, ki bo potekal v petek, 24. maja 2019, ob 15.00 tako na enoti v Ljubljani kot tudi na enoti v Mariboru.

Pot v prihodnost - s teologijo!?

Teološka fakulteta skozi oči Martina Goloba

 

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Prejšnji članekVN Španije: Mercedes še naprej melje vse pred seboj
Naslednji članekLjubljana v lovu na dva nova rekorda
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

6 KOMENTARJI

    • Opozorilo urednika: Vsi komentarji v tem članku so od iste osebe. V uredništvu smo se odločili, da jih ne bomo izbrisali, potencialne bralce pa opozarjamo, da gre le za eno očitno ogorčeno osebo.

  1. Prihranite si leto prepisa in se sploh ne vpišite. Če se želite vpisati le zaradi študentskega statusa, je to popolna izbira.

  2. Zelo zanič študijska smer. MOČNO odsvetujem, da se vpišete. Če bi radi pridobili kakršno koli znanje o religijah, ga tukaj zagotovo ne boste našli. Žal je to edini študij religiologije v Sloveniji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.