Se lahko vpišem na drug študij, če sumim, da ne bom opravil prvega letnika? Kaj se zgodi z vpisom, če letnik vendarle opravim?

Pozdravljeni,

Letos sem vpisana v prvi letnik Dentalne medicine, vendar sem v resnih dvomih če bom prvi letnik opravila. Razmišljala sem, da bi se kot za rezervo, če mi ne uspe, vpisala na fakulteto za farmacijo oz. katero koli drugo fakulteto in v primeru, da padem letnik na medicini drugo leto poskusila s farmacijo. Zanima me 1. kako izpolnim vpisnico v mojem primeru in 2. v primeru da se mi posreči in opravim s prvim letnikom dentalne medicine ali se potem samo ne vpišem avgusta na farmacijo in ostanem na medicini? Upam da sem dovolj razumljivo postavila vprašanje.

Hvala za vaš čas in lep pozdrav.

 

Pozdravljena,

razpis za vpis v začetne letnike dodiplomskih študijskih programov je objavljen na spletnem portalu eVŠ, ki ga je potrebno spremljati za aktualne podatke. Prvi prijavni rok poteka od 15. februarja do 18. marca 2022, drugi prijavni rok bo potekal od 19. do 23. avgusta 2022, posamezne fakultete pa razpišejo tudi tretji prijavni rok za zapolnitev prostih mest, ki bo potekal od 22. do 23. septembra 2022.

Prijavo za vpis kandidat odda preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ in sicer, z eno od elektronskih identitet (digitalno potrdilo, AAI-račun ali smsPASS) ali pa z uporabniškim imenom in geslom (navodila za oddajo prijave lahko najdeš tukaj). V primeru prepisa boš v prijavi preko eVŠ portala tokrat označila »prepis« oziroma »sprememba študijskega programa« in ne »prvi vpis«. Koliko prijav in študijskih želja lahko oddaš, je odvisno od posameznega prijavnega roka:

  • 1. in 2. prijavni rok: vsak kandidat lahko odda eno prijavo, v kateri po prednostnem vrstnem redu navede do tri študijske želje
  • 3. prijavni rok: vsak kandidat lahko odda največ tri prijave in v vsaki lahko navede eno študijsko željo

Pozorna bodi tudi na pogoje, da se sploh lahko udeležiš posameznega roka – 2. roka se namreč lahko udeležiš, v kolikor se 1. roka nisi udeležila, se nisi uspela uvrstiti v noben študijski program, se v program, v katerega si bila sprejeta nisi vpisala ali pa si se iz programa, v katerega si bila sprejeta, izpisala do datuma, ki je določen v aktualnem Razpisu, 3. roka pa se lahko udeležiš, le v primeru, da se nisi udeležila nobenega prejšnjega roka oz. v prejšnjih rokih nisi bila sprejeta v noben študijski program, ali pa če se določen študijski program ne bi izvajal.

Seznam študijskih programov in pogoje za vpis lahko najdeš v aktualnem razpisu, pregled pa je možen tudi v iskalniku študijskih programov na tem portalu.

Postopek prepisa

Prepis poteka tako, da se moraš iz trenutnega programa izpisati in na dejanskem vpisu na novo fakulteto predložiti izpisnico – velja pravilo, da študent ne more biti hkrati vpisan na več fakultet (izjema je vzporedni študij). Šele dejanski vpis je zavezujoč (s tem, ko boš oddala prijavo na posameznem vpisnem roku, torej še ne pomeni, da boš na novi študijski program avtomatsko že vpisana oz. da si iz starega programa izpisana – zavezuje šele dejanski vpis na nov program). O tem, kdaj bo potekal vpis, te bo obvestila fakulteta. Opozarjam, da se iz sedanje fakultete izpiši šele, ko dobiš povabilo na vpis na nov študijski program, saj ti s trenutkom izpisa iz fakultete oz. programa preneha status študenta in pravice, ki iz njega izvirajo. Na tem mestu ti svetujem, da se glede tega, kdaj točno se moraš iz prvega programa izpisati, dobro pozanimaš na fakulteti in to opraviš čim kasneje – če se le da, izpisnico dostavi šele prvi delovni dan v oktobru. Kot sem že prej omenila, boš v nasprotnem primeru v vmesnem času brez statusa študenta in tudi brez vseh pravic, ki iz njega izhajajo.

Možnost, da izpisnice ne predložiš na dejanskem vpisu, ampak šele naknadno, je posledica internega pravila Univerze v Ljubljani, ne gre pa za zakonsko določeno obveznost. Zato se je na izbrani fakulteti, ki je del druge univerze, potrebno pozanimati, ali to pravilo velja tudi pri njih.

Če bi kljub temu, v času od izpisa do novega študijskega leta, ostala brez statusa študenta, bi si morala obvezno in v kolikor želiš tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje kriti sama. Obvezno zdravstveno zavarovanje lahko urediš na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), dopolnilno pa pri eni izmed zasebnih zavarovalnic (npr. zavarovalnica Triglav, Vzajemna, itd.). Poleg tega ne bi bila upravičena niti do subvencionirane prehrane, bivanja in prevoza, dela preko študentskega servisa, štipendiranja in družinske pokojnine.

Izpis tik pred zdajci je priporočljiv tudi zato, ker si študent do izpisa oz. do dejanskega vpisa v nov študijski program še lahko premisli. Ko se enkrat prostovoljno izpišeš iz določenega študijskega programa, se namreč vanj ne moreš nikoli več ponovno vpisati – niti proti plačilu.

Naj opozorim, da s prepisom porabiš tudi pravico do ti. »bonusa«, ki jo ureja 66. člen Zakona o visokem šolstvu (ZVis). Gre za pravico vsakega študenta, da lahko enkrat tekom študija na posamezni stopnji ponavlja letnik ali spremeni študijski program (prepis ali prehod).

66. člen (pravice in dolžnosti študentov)

Študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi, z zakonom, statutom in študijskim programom določenimi pogoji. Pri tem: – se ob rednem napredovanju izobražujejo in dokončajo študij pod pogoji, ki so veljali ob vpisu, – lahko enkrat v času študija ponavljajo letnik ali spremenijo študijski program ali smer zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu, – se lahko izobražujejo po več študijskih programih (vzporedno izobraževanje), po interdisciplinarnih ali po individualnih študijskih programih, ki jih izvaja eden ali več visokošolskih zavodov, – lahko napredujejo in dokončajo študij v krajšem času, kot je predvideno s študijskim programom. /…/

V primeru koriščenja bonusa, na isti stopnji študija ne boš več mogla ponavljati letnika oz. ponovno brezplačno spremeniti študijskega programa. Ponovni prepis/prehod ti bo sicer omogočen, vendar boš morala za študij na programu, na katerega si opravila prepis/prehod brez koriščenja bonusa, plačati šolnino. Posledica izkoriščenega bonusa je tudi izguba pravice do koriščenja dodatnega leta (absolventskega staža) ob koncu študija na isti stopnji.

Če na kratko povzamem, lahko prijavo za vpis na nov program oddaš že februarja/marca ali na katerem drugem roku (v prijavi označiš prepis oz. sprememba študijskega programa), iz trenutnega programa pa se poskušaj izpisati čim kasneje – o tem se pozanimaj na izbrani fakulteti, če je možno pa izpisnico dostavi šele prvi delovni dan v oktobru, saj se boš tako izognila vmesni izgubi statusa in pravic, ki iz njega izvirajo. V kolikor si boš glede prepisa naknadno premislila in želela študij vseeno nadaljevati na trenutnem študijskem programu, se, v primeru, da si bila na izbrano fakulteto sprejeta, dejanskega vpisa preprosto ne udeležiš. Kot rečeno, sama oddana prijava za vpis še ne pomeni, da boš na novi študijski program avtomatsko že vpisana oz. da si iz trenutnega programa izpisana – zavezuje šele dejanski vpis na nov program.

Lep pozdrav,

Iris

info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran
Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.
Prejšnji članekEpidemije bi se morali lotiti drugače
Naslednji članekPo enem mesecu vojne v Ukrajini razseljena več kot polovica otrok
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran
Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.