Slovenija z zgodovinskim uspehom v regiji

Slovenija z zgodovinskim uspehom v svetu inovacij
Slovenija z zgodovinskim uspehom v svetu inovacij Foto: marchmeena29 on iStock

Ali veš kaj je razpis EIT Health RIS Innovation Call 20222. Gre za edinstveni program za pomoč pri preverjanju konceptov, na katerem je bilo izbranih dvajset inovacij v zgodnji fazi razvoja. To je že samo po sebi rekordno število razpisa, ki pa je bil rekorden in zgodovinski tudi za Slovenijo. Kako je Slovenija postala najuspešnejša država v Srednji in Vzhodni Evropi v zgodovini programa?

Slovenija spisala zgodovino na razpisu EIT Health RIS

Razpis EIT Health RIS Innovation Call, ki poteka že četrto leto, je v zadnjem krogu pritegnil več kot 80 predlogov. Pobuda, ki jo izvaja Regionalna inovacijska shema EIT Health (RIS), podpira razvoj inovacij v zdravstvu v tistih državah Srednje, Vzhodne in Južne Evrope, ki so po točkovanju Evropske lestvice inovacij ocenjene kot napredujoče. Visoka kakovost prispelih predlogov se odraža v tem, da je bilo na razpisu izbranih kar dvakrat več projektov kot lani. Konzorciji, ki stojijo za izbranimi inovacijami, bodo prejeli sredstva za nadaljnji razvoj njihovih inovativnih produktov ali rešitev v višini do 75.000 EUR, mentorstvo, udeležbo na bootcampu in dostop do potencialnih vlagateljev in partnerjev iz mreže inovatorjev na področju zdravstva EIT Health, v katero je vključenih 150 organizacij.

V letu 2022 je imela največ uspešnih predlogov – šest – Portugalska, sledita ji Hrvaška s štirimi in Grčija s tremi. V štirih letih, od kar se izvaja program, si prvo mesto z največ izbranimi projekti delita Slovenija in Portugalska. Skoraj 50 odstotkov izbranih konzorcijev se letos osredotoča na rešitve, ki omogočajo zdravstveno oskrbo pacientov na domu. To so inovativne rešitve, ki podpirajo izvajanje zdravstvene oskrbe na domu, izven bolnišnic in na ta način izboljšujejo zdravstvene rezultate.

Izbrane obetavne inovacije v letu 2022 vključujejo dva projekta iz Slovenije. Do sedaj je bilo izbranih skupno 11 slovenskih projektov, s čimer je Slovenija postala najuspešnejša država v Srednji in Vzhodni Evropi v zgodovini programa, ki poteka od leta 2019. Podporo projektoma bo koordiniralo lokalno vozlišče EIT Health Hub, v Sloveniji je to Ljubljanski univerzitetni inkubator.

Male doctor in surgical clothes looking at vertebral mri scan headshot
Foto: megaflopp iz iStock

Izbrani projekti med katerimi sta dva slovenska

Med dvajsetimi projekti, ki so v zgodnji fazi in so pridobili podporo razpisa EIT Health RIS Innovation Call 2022, so:

Miniaturiziran senzor za spremljanje in preprečevanje bolezni, ki se prenašajo po zraku ali pa so posledica onesnaženega zraka (Slovenija). Cilj konzorcija je razviti nov detektor nanodelcev za aerosole virusov in onesnaževalcev zraka.

SafeStep (Slovenija) želi združiti nosljivo strojno napravo z algoritemsko programsko opremo za starejše paciente, ki je sposobna predvideti in zaznati padce in druge nevarne situacije.

MEGI (Hrvaška) želi razviti na podlagi umetne inteligence delujočega virtualnega pomočnika za zdravje srca in ožilja, ki uporablja personalizirane protokole za opominjanje bolnikov, naj jemljejo zdravila in si merijo krvni tlak doma.

PsyFlux (Hrvaška). Konzorcij razvija telemetrično napravo za spremljanje intrakranialnega tlaka, ki jo je mogoče uporabljati zunaj bolnišnice brez tveganja okužbe, kar omogoča pacientu, da opravlja vsakodnevne dejavnosti.

StressLyft (Hrvaška) je izobraževalni tečaj o stresu na delovnem mestu in veščinah za lajšanje stresa. Temelji na interaktivnih video vsebinah, ki jih podjetja zagotavljajo svojim zaposlenim z namenom preprečevanja stresa na delovnem mestu.

Človeško-strojni vmesnik za vodeno ortopedsko kirurgijo (Hrvaška). Cilj skupine, ki stoji za tem projektom, je razvoj novih medicinskih pripomočkov, ki bodo kirurgom pomagali izvajati milimetrske meritve med operacijo zamenjave kolka (in morda tudi drugimi vrstami operacij).

3DIAMOND (Češka). Skupina razvija sistem upravljanja življenjskega cikla bolnišničnih podatkov, ki bo omogočil ustvarjanje natančnih 3D tiskanih modelov, ki jih bodo zdravniki uporabljali za predoperativno načrtovanje.

ApniWave (Grčija) je pametna naprava za pregledovanje, ki združuje senzor, vgrajeni računalnik in programsko opremo z umetno inteligenco, namenjena odkrivanju Sindroma obstruktivne spalne apneje hipopneje (OSAHS) na domu.

Frekvenčno kodirana reflektometrija za merjenje gostote makularnega pigmenta pri bolnikih z AMD (Grčija). Ekipa razvija nov, majhen in stroškovno učinkovit optični instrument, namenjen izračunu vrednosti optične gostote makularnega pigmenta v očeh, z minimalno interakcijo s pacientom.

Avtonomno robotsko vozilo za razkuževanje delovnih mest (Grčija). Predlagana rešitev vsebuje avtonomno vozilo za izvajanje protokolov razkuževanja na delovnih mestih ob minimalni porabi tekočine za razkuževanje.

PIOAS (Litva). Konzorcij razvija hitro, neinvazivno, prenosno napravo, ki bo ves čas ali periodično spremljala stanje pljuč in omogočala opazovanje zdravja bolnikov, ne da bi ti morali ostati v bolnišnici.

Nursing.AI. (Litva) je sistem, ki v realnem času zbira biometrične podatke o starejših (npr. telesna temperatura, pulz, krvni tlak, dnevna aktivnost, kakovost spanja itd.) in obvešča izvajalce zdravstvene nege o vseh odkritih nepravilnostih.

Pospešeno celjenje ran na modelu podgan s hitro avtologno izolacijo in ponovnim nanosom kožnih celic na mestu oskrbe (Latvija). Skupina razvija kirurški komplet za hitro ekstrakcijo in ponovno uporabo pacientovih lastnih kožnih celic neposredno v operacijski dvorani, ki bo omogočal hitrejšo in boljšo obnovo kože. Pripomoček je v velikosti iPada.

CoNurse (Estonija) je mobilna aplikacija za rehabilitacijske postopke na domu. Nudi prilagojen načrt zdravljenja, s pomočjo video in zvočnih navodil po korakih.

Graphresp (Portugalska). Konzorcij razvija prenosni elektronski hitri diagnostični test za neinvazivno diagnostiko okužb dihal tako v domačem okolju kot v zdravstvenih ustanovah.

adhesiv.Ai (Portugalska) je pametna obloga za rane, ki združuje koži prijazen lepilni obliž z biosenzorji, ki pošiljajo podatke programski opremi za digitalno sledenje in zdravstvenim delavcem, da se zagotovi optimalen proces celjenja.

Motiphy+ (Portugalska). Ta model preverjanja koncepta uporablja 3D slikovni senzor za sledenje telesu in vsebuje igričarsko virtualno okolje, ki omogoča prijetnejše zdravljenje s fizioterapijo.

TindSkin (Portugalska) je mobilna aplikacija za natančen pregled kože v zgodnji fazi, ki temelji na soglasju skupine dermatologov in tako zagotovi najboljši rezultat na priročen in cenovno dostopen način.

CardioWheel (Portugalska) je volanski obroč z nevidnim prevodnim usnjem, ki spremlja EKG signal voznika vozila in tako sledi vedno bolj priljubljenemu avtomobilskemu trendu spremljanja vitalnih znakov voznika.

HF@Edge (Portugalska) je sistem za odkrivanje in spremljanje srčnega popuščanja od doma, ki uporablja t.i. Edge-computing za beleženje, shranjevanje, prenos in analizo ključnih vitalnih znakov in podatkov senzorjev IoT (interneta stvari) iz pametnih ur in drugih naprav.

Shema EIT Health, ki zavzema tudi Slovenijo
Shema EIT Health, ki zavzema tudi Slovenijo Foto: on eithealth

Rekordno število predlogov

»Rekordno število konzorcijev, ki so oddali uspešne predloge na letošnjem razpisu za inovacije RIS, kaže na to, da je področje srednje, vzhodne in južne Evrope polno nadarjenih inovatorjev z bistrimi idejami, ki oznanjajo začetek nove dobe zdravstvenih rešitev. Naš cilj je najti najboljše ideje in inovacije v regiji, ki so v zgodnji fazi ter spodbuditi akterje iz podjetij in akademskega sveta, da zgradijo konzorcije in svoje koncepte pretvorijo v resničnost. Ponosni smo, da je v zadnjih treh letih razpis RIS Innovation Call že podprl več zgodb o uspehu, kot je na primer STEMI, inovacija, ki prihrani pomemben čas pri diagnosticiranju srčno-žilnih bolezni. Slovaški projekt, ki je bil podprt leta 2019, je zmagal v okviru programa EIT Health Bridgehead Global leta 2021. Uvrstil se je tudi med najboljše projekte na razpisu House of Med Tech Luxembourg ter najboljše projekte v okviru Srednjeevropske pobude (CEI), v kategoriji Zgodnji odziv na COVID 19,« je povedala Mónika Tóth, direktorica EIT Health InnoStars RIS.

»Drug primer uspešne inovacije je projekt EmPlastrum, ki je razvil obliže različnih velikosti z integriranimi UVB LED svetili za zdravljenje luskavice (psoriaze) in je rešitev, ki pacientom omogoča zdravljenje doma. Rešitev je zmagala na več natečajih za zagonska podjetja in je pritegnila 100 000 EUR iz strukturnega sklada EU,« je še dodala direktorica EIT Health InnoStars RIS.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.