Spoznajte zmagovalce natečaja Huawei Next-Image 2021

Po zaključenem delu strokovne žirije so podelili kar 70 nagrad na največjem fotografskem natečaju na svetu za fotografiranje s pametnimi telefoni, Next-Image 2021. Njihovo delo je bilo še posebej težko, saj ste tokrat sodelovali z več kot milijon fotografijami.

Soglasne odločitve za nagrade »fotograf leta«

Fotografije »Generacije« (Generations) Madžara Attile Tompe, »Pojedina v domačem mestu« (Hometown feast) Kitajca Zhanga Weija in »Zdaj sem oče« (I am a father now!) Čeha Zdeněka Dvořáka, so prejele soglasno pohvalo mednarodne žirije. Poleg naziva »fotograf leta« so prejeli še 10 tisoč ameriških dolarjev za spodbudo pri nadaljnjem ustvarjanju in izražanju s pametnimi telefoni Huawei.

Attila Tompa (Madžarska), Generations | HUAWEI P40 Pro
Attila Tompa (Madžarska), Generations | HUAWEI P40 Pro

Opis fotografije: »Osebi na fotografiji sta moja tašča in hči. Trenutek, ko se na njunih obrazih igrata svetloba in senca, se me je dotaknil. Ravno tako kot prepletanje življenj dveh generacij, ki dokazuje, da se ljubezen in družina s časom ne spreminjata.«

Komentar žirije: »Ujeta toplina med starim staršem in vnukom ni ganil samo fotografa, temveč tudi mene. Zamrznjen v času me navdaja z občutkom, da ne smem motiti tega tihega in nežnega trenutka,« je dejala Lin Haiyin, sicer zmagovalka natečaja Next-Image leta 2020.

Zhang Wei (Kitajska), Hometown feast | HUAWEI P40
Zhang Wei (Kitajska), Hometown feast | HUAWEI P40

Opis fotografije: »Fotografija je bila posneta v mestu Longyan v provinci Fujian. V skladu z edinstveno tradiciji Hakka, ki pomeni prejeti veliko bogastvo, je vsaka družina na fotografiji pripravila pogostitev za počastitev gostov. Dragocena podoba vzbuja ljubezen in hrepenenje v srcu.«

Komentar žirije: »Dlje jo gledate, več boste v njej našli. Polni toni, bogate podrobnosti, močan in pametno uravnotežen kontrast namreč vzbujajo radovednost in fascinacijo,« je komentiral Reuben Krabbe, kanadski fotograf ekstremnih športov.

Zdeněk Dvořák (Češka), I am a father now! | HUAWEI P9
Zdeněk Dvořák (Češka), I am a father now! | HUAWEI P9

Opis fotografije: »Porod žene je trajal kar 38 ur, toda to ni omajalo moje želje, da nepozabni trenutek posnamem s pametnim telefonom. Ko je najina romanca napredovala do družine in sem se iz moža spremenil v očeta, je moje življenje polnejše.«

Komentar žirije: »Fotograf je s pametnim telefonom ujel odbito mehko svetlobo in tako poudaril toplino in pristnost vsakdanjega družinskega življenja,« je povedala Liu Heung Shing, ustanovitelj Šanghajskega centra za fotografijo, dobitnik Pulitzerjeve nagrade za novinarstvo.

Zbirka vrhunskih fotografskih del – izbrani zmagovalci vsake od desetih kategorij

Nagradni natečaj Huawei Next-Image 2021 je ponudil deset kategorij: portret, monokrom, barva, snapshot, noč, telefoto, super široki kot, super makro, ustvarjalec zgodb in pripovedovalec zgodb. Žirija je ravno tako izbrala zmagovalce iz vsake kategorije posebej. Med njimi bo 27 zmagovalcev kategorije prejelo nagrado ustvarjalnega sklada v višini 1000 dolarjev, medtem ko bodo zmagovalci podprvakov prejeli pametno uro Huawei Watch 3.

Nagrajeni prispevki poudarjajo podrobnosti sveta, ki ga vidimo skozi fotografov objektiv in pripovedovanje življenjskih zgodb ali nenehno spreminjajoče se družbene pokrajine, z uporabo vsestranskih fotografskih zmogljivosti pametnih telefonov. Fotografi so ustvarjalnost izrazili na različne načine in v različnih kategorijah.

V kategoriji portret so ujeli intimne izraze svoje družine, prijateljev ali modelov ter fotografije napolnili s čustvi, ki sodnike in opazovalce poženejo skozi srčne podrobnosti umetniškega dela. V kategoriji monokrom so izkoriščali svetlobo in sence, da so poustvarili občutek globine in poudarili kontrastne črte, ki obogatijo prizor. V kategoriji barve pa so poskušali ujeti resnično lepoto zgodb in čustev, poleg tega pa ustvariti dramatično predstavitev z ustvarjalno uporabo barv.

V primerjavi z natečajem leta 2020 je bilo podvojeno število prijav v kategoriji pripovedovalec, kar odraža priljubljenost natečaja, a tudi napredek miselnega procesa in fotografiranja s pametnimi telefoni. Medtem ko so nove kategorije natečaja Next-Image 2021 spodbudile navdušence nad mobilno fotografijo, da so izrazili čustva, pripovedovali zgodbe, dokumentirali spreminjajoči svet in odkrivali nastajajoče trende.

Poleg običajnih nagrad se je uveljavila tudi novost, nagrada Student Focus Awards za študente stare od 18 do 24 let. Več študentov osrednje dramske akademije pekinške filmske akademije univerze Xi’an Jiaotong in drugih institucij je prejelo nagrado ustvarjalnega sklada v višini 1000 ameriških dolarjev in pametni telefon Huawei P50 kot spodbuda za nadaljnje ustvarjanje.

V dobi mobilne fotografije natečaj Next-Image ponuja pogled v prihodnost

Fotografski natečaj Next-Image je pomemben dogodek podjetja Huawei, saj služi kot platforma za pogovore o fotografskih tehnologijah, izkušnjah fotografiranja s pametnimi telefoni in o novih načinih fotografskega izražanja. Poteka že pet let zapored in privablja navdušence iz več kot 170 držav.

Huawei želi tudi s fotografskim natečajem navdušiti ustvarjalce, da ujamejo in delijo življenjske trenutke in lepoto okolice. Kadarkoli in kjerkoli. Ter nenazadnje. Da raziskujete možnosti, ki vam jim nudi mobilna fotografija.

Vse zmagovalne fotografije si lahko ogledate na povezavi https://gallery.consumer.huawei.com/.

Bogat ekosistem naprav

Huawei je sicer nedavno v Sloveniji predstavil izjemna telefona na področju mobilne fotografije, Huawei P50 Pro in P50 Pocket. Telefona se tako pridružujeta širokemu naboru drugih naprav Huawei, ki so na voljo pri nas. Najprej sta tu telefona srednjega cenovnega razreda Huawei nova 9 in Huawei nova 8i, tema pa sledijo še pametne ure serije Watch GT 3, monitorja MateView in MateView GT ter prihajajoče slušalke FreeBuds Lipstick, ki so tudi odličen modni dodatek.

Za več informacij obiščite: consumer.huawei.com/si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.