Udoben pisarniški stol še pred novim študijskim letom

Interior of a modern home office next to a big window. Light wood desk with organized set up of books, office supplies and computer with some room decor around it.
Foto: peterschreiber.media iz iStock

Dober pisarniški stol je tiste vrste oprema, kjer ti dolgo sedenje ne predstavlja problema. Za popolno udobnost in pravilno telesno držo izberi stol, ki ti odgovarja, po možnosti ergonomski stol. Ergonomija je področje študija in oblikovanja, ki preučuje, kako je mogoče stvari, s katerimi smo v stiku, prilagoditi razvoju našega telesa. Stol, oblikovan za hobotnico, bi bil navsezadnje videti povsem drugače kot stol, oblikovan za človeka.

Kako izbrati dober pisarniški stol?

Seveda so vsi pisarniški stoli namenjeni ljudem. Izraz ergonomski stol se na splošno uporablja za stole, ki imajo lastnosti in oblikovne vidike, zaradi katerih so udobni za daljše časovno obdobje, ne da bi uporabniku povzročili dolgoročno škodo, kakršna je bolečina v hrbtu, slaba drža ali splošno nelagodje.

Businesswoman with pain in back
Foto: seb_ra iz iStock

Prilagodljivost pisarniškega stola

Odličen ergonomski pisarniški stol odlikuje to, da ga lahko preprosto prilagodiš svojim potrebam. Vsakdo je drugačen, zato se mora vsak stol znati prilagoditi svojemu edinstvenemu uporabniku. Razmisli o tem, kdo bo stol uporabljal, za kakšen namen, in se prepričaj, da je prilagodljiv vsaki funkciji, ki jo bo opravljal.

Višina sedeža

Dober ergonomski stol bo omogočal nastavitev višine sedeža od 15 do 22 centimetrov od tal. Pri ustrezni višini morajo biti stopala plosko na tleh, kolena pa morajo biti pod kotom 90 stopinj. To zmanjša obremenitev kolen in ledvenega dela. Idealen je stol s pnevmatsko nastavitvijo, saj lahko višino popraviš, ko sediš na stolu, za nastavitev višine sedežne ploskve pa je primeren tudi stol z vrtljivim mehanizmom.

Modern day worker. Portrait of happy biracial business woman freelancer sit by computer at comfy workplace at corporate workspace or at home. Smiling young indian lady office employee look at camera
Foto: fizkes iz iStock

Širina in globina sedeža

Vsak uporabnik mora udobno sedeti na kakovostnem sedežu, pri čemer mora imeti na obeh straneh bokov vsaj dva centimetra in pol. Na pravem ergonomskem pisarniškem stolu mora biti sedež dovolj globok, da lahko uporabnik sedi s hrbtom ob naslonjalu, vendar mora med koncem stola in uporabnikovimi koleni ostati prostor za dva do štiri prste. Sedež mora podpirati vsaj ¾ stegen.

Ledvena opora pisarniških stolov

Ključno merilo je dobra ledvena opora in njena nastavljivost. Ledvena hrbtenica podpira in stabilizira zgornji del telesa, vključno z vratom in glavo. Naslonjalo stola omogoča gibanje trupa, ščiti hrbtenjačo in nadzoruje gibanje nog. Njegova konkavna krivulja pripomore k enakomerni porazdelitvi teže, kar zmanjšuje koncentracijo obremenitev. Sedenje na stolu brez ledvene opore to krivuljo izravna, kar povzroča bolečine v spodnjem delu hrbta.

a young man is working from home with his computer in the office and his dog distracts him
Foto: riderfoot iz iStock

Naslonjalo za hrbet

Naslonjalo mora podpirati naravno krivino hrbtenice. Ergonomski pisarniški stol mora spodbujati dinamično sedenje namesto statične drže, da se poveča pretok krvi. Zato mora uporabniku omogočati, da preizkusi različne položaje sklanjanja in tako razbremeni spodnji del hrbta.

Materiali sedeža in naslona

Dobro je, da je oblazinjenje sedežne plošče pisarniškega stola izdelano iz visokokakovostne pene. Pri večini ergonomskih stolov lahko nezadostno oblazinjenje in nekakovostna pena povzročita nepravilno postavitev v bokih, neravnovesje, bolečine v hrbtu, utrujenost in nelagodje. Izogibajte se sintetičnim materialom, ki ne dihajo. Izvrstna izbira sta tkanina na sedežu, ki je udobna in diha, ter usnje, ki je enostavno za čiščenje.

Nasloni za roke

Nasloni za roke morajo biti nastavljivi in po možnosti lahko tudi odstranljivi. Nasloni morajo biti široki in udobni, da se lahko med tipkanjem komolci in podlakti rahlo naslonijo nanje.

store luxury office leather chairs.
Foto: SaevichMikalai iz iStock

Premikanje in stabilnost

Stol se mora zlahka premikati in obračati, tako da lahko uporabnik brez napora doseže vse, kar je na mizi. Pisarniški stol, ki omogoča gibanje, spodbuja tudi dinamičen položaj in povečuje pretok krvi. Poleg tega mora biti stabilen. Kakovostna naj bodo tudi kolesa, da ne bodo poškodovala talne površine. Prav tako preveri nosilnost stola, da je zate primeren.

Pisarniški stol naj ne bo le cena

Ergonomske stvari so vedno dražje, vendar naj cena ne pretehta kakovosti in posledično zdravja. Veliko in kakovostno izbiro dobrih računalniških stolov ti omogoča podjetje ProSIGMA, d. o. o. Dolgoletne izkušnje in široka izbira ti bo olajšala postopek izbire pisarniškega stola.

info@prosigma.si | 02 5858 480 | Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

info@prosigma.si | Spletna stran

Novinar

Prejšnji članekJavni razpis za mlade raziskovalce Univerze na Primorskem
Naslednji članekMonika Pavlovič: »Želela sem, da bi V objemu temnih zveri bralce popeljala v povsem drugi svet«
logo ProSigma
info@prosigma.si | 02 5858 480 | Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Tilen Kemperle
info@prosigma.si | Spletna stran

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.