V novo leto zaplešite z vrhunskimi peninami Zlatega griča

Penine pridelujemo po dveh metodah: klasični ali pa charmat metodi. Metodi se razlikujeta po tem, katero vrelno posodo vinarji uporabijo za sekundarno segmentacijo: pri klasični metodi je vrelna posoda steklenica, pri charmat metodi pa je to jekleni tank. Klasična oz. šampanjska metoda velja za najzahtevnejši in najdaljši postopek pridelave penečih se vin. Zorenje penin, pridelanih po tej metodi, traja vsaj 15 mesecev ali več. Peneča vina po klasični metodi prideluje tudi kar nekaj vrhunskih slovenskih pridelovalcev.

Med vrhunske slovenske pridelovalce penin sodi tudi Vinska klet Zlati grič s svojimi na mednarodnih tekmovanjih mnogokrat nagrajenimi peninami. Konjiška penina izžareva pristen in prepoznaven slog, posebno žlahtnost pa ji daje večletno zorenje v temi nekdanje samostanske kleti. Navdušuje s svojo sadnostjo, elegantno aromo in pitnostjo, med strokovnjaki pa je priznana po dolgem plesu šumečih mehurčkov, ki ji daje prvovrstno svežino. Ljubitelji življenja in prvovrstnih vin tako lahko v novo leto zaplešete z vam na kožo pisano različico: Belo, Rose ali Vintage konjiško penino.

Penino navadno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Lahko pa jo, če smo le malo spretni in podučeni, skombiniramo tudi z ostalimi jedmi – drži pa, da so popolne kombinacije odvisne od posameznika in njegovega okusa.

Bela konjiška penina je idealen dodatek k sladicam

Zlatorumena barva Bele konjiške penine nakazuje, da je penina z daljšim ležanjem na kvasovkah lepo dozorela, njen okus pa kljub temu ostaja svež in saden. Posledično bomo zadeli žebelj na glavico, če bomo Belo konjiško penino postregli k sladicam.

Konjiško penino Rose postrezite k slani hrani

Privlačen barvni odtenek konjiške penine Rose izhaja iz grozdja modre frankinje, njen okus je saden, svež in rahlo mineralen. Zaradi sladkega pridiha se penina Zlati grič Rose prileže k slani hrani.

Konjiška penina Vintage se odlično poda k morskim jedem

Osnova za letniško Vintage penino je grozdje sorte chardonnay. V ustih deluje najprej živahno in mladostno, kmalu pa se umiri in pokaže izvrstno harmonijo med uglajenimi kislinami in bogatim telesom. Zaradi svojega polnega okusa je konjiška penina Vintage odlična v kombinaciji z morskimi jedmi.

Vse tri omenjene penine so na voljo v spletni trgovini Vinske kleti Zlati grič.

Naj bo letošnje praznovanje novega leta čarobno in nepozabno ter pospremljeno z vam na kožo pisanim kozarcem izvrstne penine, prav takšno pa naj bo tudi leto 2021!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.