Veliko jih je, toda katera Roomba je prava

Sprašujete se, katero Roombo kupiti, da bo optimalno služil namenu in boste zanj plačali pošteno ceno. Odgovor načeloma niti ni tako zapleten, zahteva pa vedenje, kaj pravzaprav pričakujete in kako ga nameravate uporabiti.

Roombe so pri nas postale sinonim robotskega sesalnika. Dejstvo je, da gre za najnaprednejše robotske sesalnike. IRobot je največkrat gonilo razvoja le teh. S tem dejstvom lahko tudi upravičimo nekoliko višjo ceno, kot jo imajo posnemovalci.

Roombe so se nekoč premikale naključno, v zadnjih letih je to zamenjala sistematična navigacija na podlagi kamere ali žiroskopov. Toda v manjšem obsegu so starejši modeli še vedno v ponudbi in zlahka vam bodo koristili. Seveda so nekoliko manj napredni kot novejši modeli, a zato tudi neverjetno cenovno konkurenčni.

Za najmanj zahtevne so primerni najcenejši

Čeprav so tudi najcenejše Roombe pridobile sposobnost oblikovanja urnika sesanja in so povezane z mobilno aplikacijo, je zaradi naključnega algoritma premikanja bolje, če delajo takrat, ko ste doma. Robota odnesete v sobo, pritisnete gumb za sesanje in zaprete vrata, da ne pobegne. Ko konča, ga odnesete v drugo sobo in ponovite postopek. Tako je najlažje. A ni nujno uporaben le v ta namen. Sesalniki družine Roomba e5 ali Roomba 694 so popolni za manjša stanovanja recimo do 60 kvadratnih metov, v katerem se med delom ne izgubijo. Še bolj je, če imate red in po tleh ni ničesar, da je med sesanjem čim bolj učinkovit. Tedaj pride do izraza upravljanje preko urnika ali mobilne aplikacije.

Roboti primerni za najmanj zahtevne, ki ga uporabljajo po potrebi, občasno in tedaj, ko so doma, da ga lahko ročno poženejo. Obenem so namenjeni cenovno najbolj občutljivim potrošnikom, ki pa jim kljub nižji ceni še vedno nudijo relativno veliko.

Z ali brez samočistilne postaje

Novejše in tehnološko bolj izpopolnjene Roombe so na voljo z ali brez postaje z vgrajenim sesalcem, ki po vsakem čiščenju robotu samodejno izprazni košek. Ni nujen dodatek, je pa vsekakor priporočljiv, kajti tako boste imeli veliko manj skrbi s praznjenjem koška oziroma nasploh z vzdrževanjem robota. Enkrat na dva meseca bo najbrž potrebno zamenjati vrečko v postaji in enkrat na teden preveriti ter po potrebi očistiti krtači in filter. Ker imajo novejše Roombe sistem dveh gumijastih krtač, ki jih je veliko preprosteje čistiti, saj se vanje ne zapletejo daljše vrvice in lasje, je tudi to opravilno neskončno preprostejše, kot je bilo, ko je imela ena od krtač še ščetine.

Za manj zahtevne ali če želite, da robot sesa v popolni temi

irobot RoombaČe bi iskali dober kompromis med zmogljivostmi in ceno, ne bi mogli spregledati modelov družine i3. Kljub manjši slabosti, da robot ne oblikuje stalnega tlorisa in zato v aplikaciji ni mogoče označevati področji, kamor ne sme ali ga pošiljati sesat v izbrane sobe. Čeprav sesa sistematično in nima večjih omejitev glede velikosti stanovanja, saj se lahko po potrebi vrne in napolni baterijo, je njegovo upravljanje zaradi tega omejeno. Če kam ne sme, mu to pokažemo z navideznim zidom.

Razlog, da se je iRobot odločil še za navigacijo s pomočjo žiroskopov, je ker roboti s kamer za delovanje potrebuje nekaj svetlobe. Poleg tega je model i3 cenejši in je temu primerno bolj zanimiv za širši krog potrošnikov. Odlikuje ga še sposobnost učenja, saj je na področja, kjer je večkrat zaznal povečano koncentracijo smeti, bolj pozoren. Kot se za naprave podjetja iRobot spodobi, poudarek ni toliko na moči sesanja, seveda je ta dovolj visoka, temveč na izpopolnjevanju sistema pobiranja smeti z dvema nasproti vrtečima krtačama iz gume. Med sesanjem gre robot prek nekaterih točk večkrat, a je baterija dovolj velika, da je sposoben naenkrat posesati povprečno veliko stanovanje oziroma nadstropje. Navigacijski sistem je tudi dovolj natančen, da robot vedno najde pot nazaj na izhodišče.

Roboti iz družine i3 so namenjeni vsem, ki iščejo solidno, a ne predrago napravo, ki lahko hkrati očisti vsak prostor neodvisno od velikosti ter nudi učinkovit mehanizem čiščenja.

Optimalni za tiste, ki od robota pričakujete razmeroma veliko

Nekatere starejše modele Roomb počasi umikajo iz prodaje, toda ker gre še vedno za zmogljive naprave, se splača preveriti, po kako ugodni ceni jih je mogoče dobiti. Zamenjujejo jih roboti družine i7, ki v vseh pogledih sodijo v zlato sredino sodobnih robotskih sesalnikov. Predvsem pa nudijo skoraj popolno upravljanje preko aplikacije za pametne telefone.

Roomba i7 se lahko pohvali s precej napredno navigacijo, ki jo v kombinaciji z različnimi bližinskimi in tipalom dotika zagotavlja kamera na hrbtu, usmerjena naprej in rahlo navzgor. Z njeno pomočjo robot v običajno dveh vožnjah oblikujejo tloris prostora, ga shrani in omogoči urejanje. Sočasno imajo lahko shranjenih več tlorisov in robot samodejno prepozna, v katere smo ga postavili. Sesaje poteka sistematično in učinkovito, saj je opremljen z vsemi sodobnimi tehnologijami, kot je samodejna prepoznava področja z večjo koncentracijo smeti. Velikost prostora ni nikakršna ovira, kajti vedno se lahko vrne, da napolni baterijo. Če ne veste natančno, katero Roombo kupiti, potem z i7 ne morete udariti mimo.

Roboti družine i7 so najbolj vsestranski in nudijo optimalne zmogljivosti za večino uporabnikov.

Robot prijazen do živali in njihovih ‘potičk’

Najnovejši model ameriškega podjetja iRobot uporablja izboljšan navigacijski sistem z natančnim vidom, ki s spredaj nameščeno kamero zmore identificirati in prepoznati objekte na tleh, medtem ko sistem umetne inteligence sesalniku s strojnim učenjem omogoča, da si jih tudi zapomni in se posledično pri vsaki naslednji vožnji odreže bolje. Ko torej prvič naleti na določen predmet, za katerega ni prepričan, kaj naj z njim naredi, ga zabeleži in prek aplikacije pošlje njegovo sliko. Da bi dodatno izpostavili tovrstne zmogljivosti, so pri iRobotu oblikovali tudi pomenljivo poimenovano garancijo P.O.O.P. (Pet Owner Official Promise). Smisel jamstva je, da iRobot tako zelo verjame v delovanje prepoznave objektov, da v roku enega leta od nakupa zagotavlja menjavo robota, v primeru, da zataji in povozi kakec hišnega ljubljenčka.

irobot RoombaV drugih lastnostih je Roomba J7+ precej podobna ostalim modelom družine. Prav tako jo namreč odlikuje sistem dveh nasproti vrtečih se krtač iz gume, se zanaša na tipalo dotika, da se giblje čim bližje robovom ter oblikuje in shrani tlorise prostorov, ki jih lahko po želji urejamo. Da normalno deluje tudi v temi, ima nad kamero nameščeno sijalko, ki dobro osvetli prostor pred robotom.

Roombe J7 so popolne za vse, ki imate doma hišnega ljubljenčka oziroma se vam ne ljubi ves čas s tal umikati predmetov. Prepozna jih, se jim izogne in jih ne poriva pred sabo ali se vanje celo zaplete.

Za v vseh pogledih najbolj zahtevne

Roomba S9 se že na videz loči od večine drugih robotov po ravnem prednjem delu in gledano od spodaj, mehanizmom dveh krtač po skoraj celotni dolžini. Zaradi skoraj pravega kota tam, kjer prednja ploskev ohišja prehaja v siceršnji okrogli zadek, se robot bolje »stisne« ob rob in lahko v popolnih razmerah posesa smeti tudi v kotih. Stranska metlica se vrti relativno počasi in ima manjši premer, posledično je manjši izsek kroga, kjer smeti namesto pod robota letijo stran od njega. Manj jih ostane na tleh, ko opravi delo, kar je izrazitejše v primeru, da je robot s sistematskim načinom sesanja nastavljen tako, da gre preko prostora samo enkrat. Zaradi kombinacije daljših krtač, manjše metlice, povečane moči in dejstva, da S9 najprej sesa prostor in šele nato robove, je njegova učinkovitost pobiranja smeti dejansko boljša od večine sesalnikov na trgu.

Popoln robot za vse tehnološke navdušence, ki jim veliko pomeni, da imajo doma najboljše, kar tehnologija dopušča. S predstavo Roombe S9 boste zagotovo zadovoljni, saj ni zastonj najdražje med vsemi.

Ker gre pri tem robotu za najboljšo dostopno tehnologijo, bi ga vsak rad imel. Toda običajno želja ni jamstvo gospodarnega nakupa. Ravno nasprotno. Roomb S9 je odličen in zmogljiv robot, ki pa vam ne bo dosti pomagal, če njegovih zmogljivosti ne potrebujete. Zato je v ponudbi iRobota toliko različnih modelov. Da vsak najde popolnega zase!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.