Zakaj naj si poletje pokvarim s počitniškim delom?

»Celo študijsko leto sem garal, lepe spomladanske dni preživljal v knjižnici, predavalnicah in laboratorijih, zdaj pa naj grem delat, namesto da si odpočijem? Zakaj nekje bi naredil to?« Popolnoma razumljivo je, da ti prvi teden po izpitnem obdobju ni do dela, obveznosti in še posebej ne do jutranjega vstajanja. Morda pa vseeno ni slabo razmisliti, kakšne prednosti prinašajo študentsko delo, prostovoljstvo, izobraževanje in pa poletne šole.

Na aktivno poletje lahko po eni strani gledaš z vidika osebne rasti. Vse zgoraj naštete aktivnosti ti prinašajo izkušnje, spomine in pa poznanstva. Nudijo dodatno, bolj življenjsko znanje, ki te ga ne naučijo na fakulteti. Naučijo te upravljati s časom in denarjem. Omogočajo, da spoznaš ogromno novih ljudi. Predvsem pa nudijo ogromno lepih in zabavnih spominov.

Po drugi strani pa predstavljajo odlična karierna izhodišča. Realno stanje na trgu dela je takšno, da redko kateri delodajalec pogleda tvoje ocene. Namesto tega bo v tvojem življenjepisu oziroma vlogi za delo pogledal znanja, kompetence, opravljena dodatna izobraževanja in izkušnje, kjer si se teoretična znanja naučil uporabiti v praksi.

Za mnoge študente je težko najti študentsko delo v svoji stroki. Vsaka delovna izkušnja s seboj prinese tudi novo znanje, ne glede na področje dela. Delodajalci v prvi vrsti vidijo samoiniciativnost in delavnost. Študenti se prek dela naučijo tudi timskega dela, dela z ljudmi in osvojijo nove komunikacijske veščine. Velikokrat pride tudi do realitetne kontrole, kjer študenti pridejo do spoznanja, da nobeno delo ni popolno, da vsaka služba vključuje tudi delovne naloge, ki ti niso pisane na kožo, in da na samo počutje na delovnem mestu vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so sodelavci, nadrejeni, fleksibilnost, ne pa samo narava dela, ki ga opravljaš. Veliko študentov se zaradi pridobitve izkušenj s svojega študijskega področja odloči tudi za prostovoljna dela.

Več kot le €

Včasih je dan, ko dobiš plačo, res najboljši dan v mesecu :), vendar ti študentsko delo pomaga tudi dolgoročno. Kako?

  • Naučiš se zanesti več nase in manj na svoje starše.
  • Naučiš se dela v ekipi.
  • Postaneš bolj neodvisen pri delu.
  • Razvijaš svojo mrežo kontaktov, kar se velikokrat obrestuje pri iskanju redne zaposlitve.
  • Pridobiš izkušnje; ne le strokovne kompetence, temveč tudi mehke veščine.
  • Ugotoviš, kako delo sploh izgleda v praksi.
  • Razjasniš, kaj bi sploh rad delal v življenju, česa pa ne.
  • Študentsko delo predstavlja tudi možnost za nadaljnjo zaposlitev.

Ali vsi ti nasveti pomenijo, da boš na koncu študijskih počitnic še bolj utrujen kot po izpitnem obdobju? Ne. Poletje je namenjeno tudi odklopu in sprostitvi. Pomembno je, da svoje delovne izkušnje vključiš na tak način, da ne boš imel občutka, da ti je poletje ušlo. Razmisliš lahko tudi o poletnih univerzah ali o poletnem delu v tujini in tako združiš prijetno potovanje in odkrivanje novih dežel in kultur s koristnim pridobivanjem kompetenc in poznanstev.

Iris Kaiser, Kadrovska Asistenca

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

Prejšnji članekKako napisati dobro motivacijsko pismo?
Naslednji članekKanadsko sodišče: ZDA ne spoštujejo osnovnih standardov človeške dostojnosti

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.