Zakaj se ženske težje odločajo za vstop v podjetništvo ter s kakšnimi izzivi se srečujejo?

V Sloveniji tretjino podjetij ustanovijo ženske, za vstop v podjetništvo pa se najpogosteje odločajo ženske med 25. in 45. letom. Med glavnimi razlogi za vstop v žensko podjetništvo sta želja po neodvisnosti in ustvarjanje razlik v svetu. V Sloveniji je trenutno aktivnih 4,8 % podjetnic, medtem ko jih je v Evropi 6,1 %. Število ženskih podjetnic sicer od leta 2018 počasi narašča, a čeprav mnogi menijo, da razlik med spoloma v podjetništvu ni, temu ni tako.

Kaj je tisto, kar podjetnice potrebujejo za vstop v podjetniški svet, kako pristopiti, kako se razviti in obstati, bo vsebina, o kateri se bo spregovorilo na 9. mednarodni konferenci Zgrabimo priložnost, ki jo organizira Podjetniško-trgovska zbornica (PTZ), 8. aprila v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Na konferenci se bodo predstavile direktorice, podjetnice priznanih ustanov in podjetij, spregovoril pa bo tudi profesor podjetništva Tomas M. Cooney iz Dublina.

V uvodnem delu konference bo udeležence nagovorila predsednica NO Podjetniško trgovske zbornice Branka Drnovšek-Adamlje, sledili ji bodo Mark Boris Andrijanič minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, mag. Polona Rifelj državna sekretarka za področje malega gospodarstva, podjetništva in obrti ter predsednica Sekcije podjetnic Podjetniško trgovske zbornice doc. dr. Mateja Vadnjal.

Uvodnemu delu sledi prvi sklop predavanj, ki bo posvečen spodbujanju ženskega podjetništva v EU, razlikah med spoloma v podjetništvu in financiranju ženskih podjetnic v Evropi.

Raziskava opravljena med podjetnicami v Evropi iz leta 2021 je pokazala, da je bil dostop do financiranja največji izziv za ženske, ki želijo začeti s podjetniško dejavnostjo, ali poskrbeti za dodatno rast podjetja. V poročilu OECD iz leta 2013 je bila nizka raven finančne pismenosti med ženskami opredeljena kot ena od pogostih pomanjkljivosti med kompetencami.

Kako izboljšati finančno pismenost med podjetnicami in o koristih, ki jih lahko prinese njihovim poslovnim rezultatom, bo spregovoril profesor Thomas M. Cooney iz Dublina.

Prof. dr. Karin Širec bo spregovorila o razlikah med spoloma v podjetništvu, za katere mnogi menijo, da jih ni, ali so mnenja, da imajo podjetnice in podjetniki enake možnosti, pristope in dostope do financiranja. Boljše razumevanje razlik lahko prispeva k boljšemu vpogledu v izobraževanje, politiko in prakso. Prav tako bodo predstavljeni tudi rezultati raziskave Globalnega podjetniškega Monitorja, ki prikazujejo udeležbo žensk v podjetništvu, primerjalno med Slovenijo in EU državami. Natalija Stošicki, direktorica oddelka za razvoj produktov in evropske opreme SID banke d.d., se bo dotaknila Evropske Unije, ter kako, in na kakšen način, se zunaj meja Slovenije spodbuja žensko podjetništvo.

Za okroglo mizo bodo spregovorile o učinkovitem nastopu v digitalnem okolju, Lucija Sajevec direktorica AMZS d.d, Katja Mohar Bastar direktorica Digitalnega središča Slovenije in Mojca Hergouth Koletič direktorica Mint Internationala.

Vmesni sklop predavanj bo namenjen predvsem spodbudi začetnim podjetnicam, kakšne so kompetence mladih podjetnic, ter kako se soočiti in sprejeti izzive v poslovnem modelu.

Evropske študije pravijo, da imajo ženske manj podjetniških veščin kot moški, ter da se motivi za vstop v podjetništvo med spoloma razlikujejo. Kaj je tisto, kar razlikuje kompetence mladih podjetnic od mladih podjetnikov, kakšni so motivi žensk za vstop v podjetništvo, ter s kakšnimi ovirami se ženske srečujejo na začetni poti, nam bosta zaupali Mag. Katja  Kraškovic predsednica uprave GEA COLLEGE, ter Maja Edelbaher Ebert študentka GEA COLLEGE.

V sklopu konference bo predavatelj in inštruktor varne vožnje g. Brane Legan izvedel krajše predavanje, z naslovom Zasij v sebi in na cesti.

Zadnji sklop predavanj, ki se bo odvijal v drugem delu popoldneva, bo posvečen komunikacijskim veščinam in grajenju odnosov v podjetništvu. Alenka Planinc Rozman specialistka za delo s teami bo spregovorila o ključnih kompetencah, ki jih lahko nenehno razvijajo ženske podjetnice.

Med sklopi predavanj bo prav tako čas za mreženje, predstavitev partnerjev, kavo in kosilo. Odlična priložnost za nova spoznanja, grajenje novih poslovnih priložnosti in odnosov.

Dogodek se bo za 50 podjetnic končal s tečajem varne vožnje pod nazivom Zasij v sebi in cesti.

Konference se lahko udeležite hibridno, osebno ali preko spletne povezave.

Dogodek bo moderirala Ana Maria Mitić.

Več informacij o konferenci.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.