Zaščitite se: Ključni koraki za zaščito pred okužbami s HPV

Young,Couple,In,Love,On,The,Balcony

Nihče si ne želi trenutka, ko bi morda ravno vi izrekla stavek »Imela sem spontani splav« ali pa »Prezgodaj sem rodila, novorojenček pa ima posledično težave.«  A okužba s HPV prinaša možnost ravno tega in še več. Povzroča namreč številna rakava obolenja (rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela in ustne votline ter tudi genitalne bradavice ter respiratorno papilomatozo grla), a še večja težava so predrakave spremembe, ki jih odkrivamo pri ženskah.

Prenos humani papiloma virusov je izjemno zanimiv, saj ni nujno, da gre za klasičen spolni odnos s penetracijo v nožnico ali anus. Dovolj je že dotikanje. Zato je nujno potrebno vedeti, da ne govorimo le o dotikanju spolovila na spolovilo, temveč je dovolj že dotik roke in spolovila. Obenem pa morajo spolno aktivni posamezniki vedeti, da tudi dosledna uporaba kondoma ne pomeni absolutne zaščite pred HPV.pentlja

Okužba lahko prinese strašne posledice

Dandanes so ženske spolno aktivne prej, rojevajo pa kasneje. V obdobju pred porodom se pri ženski torej že razvijejo predrakave spremembe, ki jih je potrebno izrezati. Posledica tega je lahko splav ali povečana možnost prezgodnjega poroda in vsega, kar je s tem povezano (nedonošenost, slabši razvoj otroka, lahko tudi hujša oblika bolezni kot je cerebralna paraliza, ipd.). Vse to niso malenkosti in lahko silno vplivajo na kvaliteto življenja.

rjuheTako vedno znova in znova zelo glasno opozarjamo na tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:

A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

Preventiva, ki zaščiti pred rakom

A vzporedno s pravilom varne in zdrave spolnosti je pomembno izpostaviti tudi najučinkovitejšo preventivo pred morebitno izpostavljenostjo okužbam s HPV – cepljenje. V Sloveniji je na voljo 9 – valentno cepivo proti HPV, ki varuje pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, le – ti pa povzročajo preko 90 % raka materničnega vratu (in tudi druge rake, ki smo jih omenili) ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic.

HPV in rak na materničnem vratu_a

Zaščitite se

Zatorej, če še niste cepljeni proti HPV in ste tako imenovane »zamudnice« (ženske, ki so 6. razred osnovne šole obiskovale v šolskem letu 2009/10), to storite hitro, saj vas bo cepivo zaščitilo pred tistimi serotipi virusa HPV, s katerimi še niste bili v stiku.

hpv kockeZaščitite se lahko na prihajajočem, tokrat že 15. cepilnem dnevu, na katerem se lahko mladi cepijo proti virusu HPV. Ta bo potekal 7.6.2023 od 7. do 19. ure. Na brezplačno cepljenje babimo študentke zamudnice (rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene) ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

 

Obvezno je predhodno naročanje in sicer od 23.5. do 6.6.2023 preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morajo študentke in študenti registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujejo zdravnika.

Za več informacij o cepljenju lahko pišete na elektronski naslov cepljenje@zdstudenti.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.