Že četrto leto Fjällräven najbolj trajnostna blagovna znamka v kategoriji outdoor oblačil

Industry award

Fjällräven je bil najvišje uvrščen v svoji kategoriji s strani potrošnikov na Švedskem, v največji evropski študiji blagovne znamke o trajnosti.

Že četrto leto zapored so potrošniki na Švedskem Fjällräven izglasovali za najbolj trajnostno blagovno znamko v državi v kategoriji oblačila in modne znamke v indeksu trajnostnih blagovnih znamk 2023.

Indeks trajnostnih blagovnih znamk s pomočjo 80.000 potrošnikov v 8 državah meri in analizira skoraj 1600 blagovnih znamk v 36 panogah glede trajnosti. Neodvisna študija, ki se izvaja vsako leto od leta 2011, preučuje, kako potrošniki dojemajo trajnostne blagovne znamke.

»Močne outdoor znamke danes ne morejo preživeti brez trdnih trajnostnih praks. Zelo spodbudno je, da potrošniki vidijo in cenijo delo, ki ga opravlja Fjällräven,« je povedal Martin Nordin, izvršni predsednik Fenix Outdoor. »Ponosen sem, da Fjällräven ni edina znamka znotraj skupine Fenix Outdoor, ki se je uvrstila na vrh svoje kategorije. Tudi Naturkompaniet je zasedel prvo mesto. Odgovorno ravnanje do narave je vodilo Fenix Outdoor že od vsega začetka, zato je to priznanje za dve blagovni znamki v naši skupini zelo pomembno.”

Podjetje Fjällräven, ustanovljeno leta 1960, je svoj svetovni ugled pridobilo z ustvarjanjem oblačil in opreme za prosti čas s poudarkom na trpežnosti, funkcionalnosti in trajnosti.

»Naša vizija je biti najbolj trajnostna in vrhunska blagovna znamka za uporabo na prostem na svetu, zato smo veseli, da potrošniki zaupajo blagovni znamki Fjällräven in našim prizadevanjem pri spodbujanju trajnostnih inovacij ter postavljanju strogih predpisov, da bi postavili nove standarde trajnosti,« je dejal Martin Axelhed, izvršni direktor Fjällräven. “Švedski potrošniki so znani po tem, da dajejo posebno visoko vrednost trajnosti, zato priznanje za vodilno blagovno znamko na Švedskem dokazuje, da gremo v pravo smer.”

»Osredotočenost naših prizadevanj na področju trajnosti je dati pozitiven prispevek ali, kot temu pravimo, pustiti basecamp v boljši formi, kot smo ga našli. Zelo smo veseli, da trdo delo, ki ga Fjällräven opravlja pri vsem, od odgovornega pridobivanja materialov in preglednega poročanja o družbeni odgovornosti podjetij do trajne odprave kemikalij, opazijo tudi potrošniki,« je povedala Aiko Bode, direktorica trajnostnega razvoja pri Fenix Outdoor.

Kako je Fjällräven vodilen na področju trajnosti?

Kot kaže študija, je eno biti dojet kot najbolj trajnostna blagovna znamka na prostem na Švedskem, toda vodilno mesto na področju trajnosti zahteva pomembne ukrepe – in z leti je Fjällräven nesporni zmagovalec pri zmanjševanju svojega vpliva na okolje.

Eden zdaleč podcenjenih, a najpomembnejših vidikov trajnosti je trpežnost. Fjällräven je postal dobro znan po oblikovanju brezčasnih oblačil in opreme za vseživljenjsko nošenje z uporabo materialov, ki so močni, trpežni in enostavni za popravilo. Prav tako izobražuje svojo globalno skupnost navdušencev nad življenjem zunaj o tem, kako skrbeti za svojo opremo, prek dogodkov v trgovini, ki postajajo vse bolj priljubljeni: »nega in popravila«.

PVC materiali

Do leta 2011 je Fjällräven že razvil svoj prvi nepremočljiv material Hardshell, Eco-Shell, narejen brez uporabe škodljivih perfluoroogljikovodikov (PVC) pri impregnaciji DWR – in izobraževal potrošnike o tem, kako ponovno impregnirati oblačila Shell brez PVC. Do leta 2015 je podjetje postopoma opustilo vso impregnacijo s PVC v celotni ponudbi Fjällräven, od oblačil do nahrbtnikov in šotorov.

Ustvarjanje rešitev brez PVC in ozaveščanje potrošnikov o njihovih uničujočih učinkih na okolje je bila pomembna tema za Fjällräven.

Puh

Ko gre za materiale živalskega izvora, je ključni del Fjällrävnovega trajnostnega pristopa sledljivost. Obljuba podjetja Down Promise zagotavlja 100-odstotno sledljivost in etično proizveden puh z uporabo proizvodne verige s strogimi kontrolami dobaviteljev in podizvajalcev. Dobro počutje ptic je na prvem mestu, takoj za njim pa visoka kakovost puha. Pred tem so dolge verige proizvodnje pomenile, da Fjällräven ni natančno vedel, od kod prihaja puh. Da bi zagotovili najvišji standard dobrega počutja živali, se je Fjällräven odločil, da bo podrobneje preučil svojo dobavno verigo in razvil lastne stroge standarde, namesto da bi se zanašal na tretje osebe in certifikate. Po letih dela je rezultat Fjällräven Down Promise, ki je v veljavi od leta 2014 in velja za najboljšega in najbolj preglednega v outdoor industriji.

Volna

Volna je še en vodilni material živalskega izvora, ki ga uporablja Fjällräven in ima pomembno funkcionalnost na prostem. V preteklosti globalna dobavna veriga volne ni bila pregledna. Za Fjällräven pa je opredelitev lastnih strogih predpisov z dobavitelji na pregleden način ključni del njegovega trajnostnega pristopa. Pilotni projekt leta 2014 z lokalno kmetijo na severu Švedske jim je omogočil, da so prepoznali izboljšane proizvodne procese in postavili lastne standarde za dobro počutje živali in vpliv na okolje.

Danes Fjällräven sodeluje z novozelandskim podjetjem ZQ Wool, ki akreditira in sodeluje s kmetijami po Novi Zelandiji in Avstraliji ter zagotavlja dobavo, kakovost in celovitost volne. Predvsem zagotavlja dobro počutje živali, pa tudi okoljsko in ekonomsko trajnost, kar je v skladu z visokimi standardi, ki jih je določil Fjällräven. Za ZQ Wool je Fjällräven zdaj največji kupec volne ZQRX, vodilnega standarda etično pridobljene volne. V primerjavi z volno s certifikatom ZQ ustvarja ZQRX tudi standard za holistično vodene kmetijske prakse, ki pomaga izboljšati kakovost tal in v njih zadržati ogljik.

Ostanki tkanin

Linija z imenom Samlaren ali v angleščini »Gatherer« je primer dobre prakse, ki kaže, kako je mogoče vire ponovno uporabiti na zavesten in trajnosten način do te mere, da lahko tisto, kar je najprej veljalo za odpadek(ostanki tekstila v proizvodnji oblačil in opreme), predelajo v cenjen zbirateljski predmet.

Naslednja linija Samlaren bo na voljo 18. aprila 2023.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.