Zvrhan koš potrpljenja za popolno fotografijo

Nikon

Snemanje narave in poulična fotografija imata skupni točki – težnjo po pristnosti in potrpljenje, saj lahko preteče veliko časa, preden se vam pred očmi razkrije želen ali iskan prizor.

Narava ima svoje zakonitosti. Ko najdete popoln kotiček z neprecenljivim razgledom, lahko preteče več let, prednen se uglasi še vse ostalo, potrebno za popoln posnetek; tista posebna svetloba v pravem letnem času, pravo vreme z lepimi in želeno razporejenimi oblaki in še kaj. Še težje je posneti živali. Niso manekeni, ki bi pozirali pred objektivom in bili medtem neskončno potrpežljivi. Fotograf je tisti, ki se jim mora previdno približati, pridobiti njihovo zaupanje ali ostati skrit in obenem skrbeti še za lov na popolne svetlobne pogoje in kompozicijo.

NikonNa prvi pogled je poulična fotografija povsem drugačna od potepanja po divjini. Pa je res? Nenazadnje za mesta radi pravimo, da so urbane džungle. Ravno tako je pomembna pristnost. Če prosite ljudi, kam naj se postavijo in kaj naj počnejo, potem ste jo izgubili. To ni več poulična, temveč običajna ali celo režirana fotografija. Najbolje je, da se subjekti sploh ne zavedajo, kdaj so v središču pozornosti. Fotograf se lahko dela loti na dva načina. Kot morski pes kroži po mestu in išče popolni prizor ali pa najde popoln kotiček in potem potrpežljivo kot »lovec« preži, da se vse združi v tistem odločilnem trenutku. Prizor, kompozicija in svetloba. V tem zadnjem je poulična fotografija podobna fotografiranju narave.NikonTako naravoslovna kot poulična fotografija sta zelo zahtevni, zato se večina z njima ukvarja iz čistega veselja in v prostem času. Zahtevata tudi telesno pripravljenost, še posebej pohodi po divjini, utrudljiva zna biti tudi hoja po svetovnih metropolah, morda še najbolj pa zahtevata zvrhan koš izkušenj. Seveda je prav tako pomembna oprema. Izkušeni fotografi predlagajo, da vsaj na začetku izkoristite obstoječ fotoaparat ali celo telefon ter začnete. Šele ko napredujete in vas omejitve začnejo ovirati, je čas za novo opremo. Takrat velja razmisliti o kakovostnih izdelkih, ki bodo hkrati rasli z vami. Takšni so brezzrcalni fotoaparati Nikon serije Z, ki s svojimi slikovnimi tipali, procesorji in brezzrcalno zasnovo krojijo vrh sodobne digitalne fotografije. Tu so še nepogrešljivi objektivi. Širok in raznovrsten nabor vrhunskih objektivov NIKKOR Z zadosti vsem potrebam. Linijo sestavljajo širokokotni objektivi, ki pridejo prav med fotografiranjem arhitekture ali panoram, in svetlobno močni teleobjektivi z veliko povečavo, ki se izkažejo za nepogrešljive, ko morate žival ali mestno podrobnost posneti od daleč in obenem želite, da je fotografija popolna.

Nikon Sessions | DOUBLE EPISODE FINALE: Wildlife & Street Photography

Na uradnem kanalu Youtube Nikon Europe ljubiteljski in profesionalni fotografi najdete uporabne informacije o fotografski opremi podjetja Nikon in nasvete, s katerimi boste fotografske veščine in znanje dvignili na višjo raven. Posebej zanimiva je nova serija zanimivih in poučnih videov Nikon Sessions, v katerih Ricci Chera iz Nikonove šole v pogovorih z gosti razkriva, kaj je lepega v fotografiji in celotnem procesu ustvarjanja »slike«. Prvo sezono sestavlja šest epizod, v katerih najboljši fotografi, učitelji fotografiranja in strokovnjaki podjetja Nikon v zabavni in poglobljeni razpravi odkrivajo tančice skrivnosti vsakič druge tematike: od fotografiranja glasbenikov in glasbenih dogodkov, urbane in poulične fotografije ter portretov do tehnoloških novosti in praktične umetnosti montaže fotografij.

NikonVabimo vas k ogledu, saj boste med drugim odkrivali napotke in nasvete, ki vam jih lahko ponudijo samo strokovnjaki in ustvarjalci z večletnimi izkušnjami. Nikar pa ne pozabite preveriti še drugih prispevkov na YT kanalu Nikon Europe, ki vam bodo razkrili večino tistega, kar ste vedno hoteli vedeti o fotografiji, a niste vedeli, koga bi vprašali.

info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekZ virtualno resničnostjo do bolj uspešnega tima!
Naslednji članekBrezplačna zaščita pred nezaželeno pošto
info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.