5 najhujših tornadov v zgodovini

Najhujši tornado vseh časov
Najhujši tornado vseh časov Foto: on natgeokids

Nebo se stemni in iz gmote oblakov se formira stožec groze in smrti. Prihaja tornado, eden najgrozljivejših vremenskih pojavov na Zemlji. Čeprav poplave in suše terjajo veliko več življenj in denarja za popravila niso tako strašljiva kot steber vetra, ki drvi proti nam s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Pred kratkim smo ga videli v Ilirski Bistrici, kjer je poškodoval 15 objektov, človeških žrtev pa na srečo ni bilo. Vlada že načrtuje denar za popravila in novi zakon, ki bo takšne postopke pospešil, mi pa si tačas oglejmo 5 največjih tornadov v zgodovini.

ZDA je dežela tornadov, saj jih imajo več kot kjerkoli na svetu. V povprečju 1200 na leto in mnogi se uvrščajo v vrh Enhanced Fujita lestvice. Vseh 5 največjih tornadov v zgodovini se je zgodilo v ZDA.

5. Bridge Creek-Moore

F5 ("F6") OKLAHOMA TORNADO 3 MAY 1999

Bridge Creek-Moore tornado je bil eden izmed večjih tornadov, ki so nastali med 3. in 4. majem 1999 na območju Velikih planjav. Trajal je več ur in prizadel več krajev. Najhuje Brige Creek, kjer je tudi dosegel svojo največjo širino 1,6 – 2,3 kilometra. Tam je razdejal prikoličarsko naselje in popolnoma uničil več kot 200 prikolic-domov. Zahteval je 36 življenj in 600 poškodovanih.

4. Mulhall tornado

Severe thunderstorm clouds, landscape with storm clouds, severe weather
Foto: ljphoto7 iz iStock

Brat tornada v Bridge Creeku je 3. maja 1999 najbolj prizadel kraj Mulhall. Ta tornado je največji, ki nam ga je uspelo izmeriti. Njegov premer naj bi dosegel neverjetnih sedem kilometrov in hitrost vetra 154 km/h. Čeprav je povzročil ogromno materialno škodo in razdejal nekaj krajev je umrla le ena oseba. Večinoma je divjal po redkeje naseljenih območjih.

3. Joplin tornado

Posledice tornada Joplin, enega najbolj uničujočih tornadov v zgodovini
Posledice tornada Joplin, enega najbolj uničujočih tornadov v zgodovini Foto: Julie Denesha on natgeo

3. maja 2011 je večplasten tornado zadel kraj Joplin v državi Missouri. Presenetljivo je bilo, kako hitro je nastal in kakšno škodo je povzročil, kljub temu, da je bil razmeroma majhen v primerjavi s prejšnjima dvema. Prizadel je 8000 poslopij in polovico od teh povsem uničil. Poškodovanih je bilo tudi 15.000 vozil. Tornado v Joplinu je povzročil 2,8 milijarde dolarjev škode in je rekorder v tem pogledu.

2. Tri-State tornado

Tri-State tornado, eden najhujših v zgodovini
Tri-State tornado, eden najhujših v zgodovini Foto: on icc

Davnega leta 1925 je 18. marca po ZDA divjal najbolj smrtonosen tornado vseh časov. Ker točnih podatkov od takrat nimamo, se moramo zanesti na rekonstruckije. Tornado naj bi bil širok slaba dva kilometra, potoval pa s hitrostjo 100 km/h preko treh zveznih držav (zato Tri-State tornado). Uničil je 15.000 domov in vzel 695 življenj.

1. El Reno

El Reno tornado, za mnoge najhujši tornado vseh časov
El Reno tornado, za mnoge najhujši tornado vseh časov Foto: on weather

El Reno je pustošil po ruralnih območjih 31. maja 2013. Širok je bil 4,2 kilometra, hitrost vetra pa je dosegala 484 km/h. Meteorologi si niso enaki v tem, ali je  največji tornado v zgodovini El Reno ali tisti v Mulhallu, zagotovo pa je bil El Reno bolj smrtonosen. V želji po avanturi ali pa da rešijo meteorološki spor se je za El Renom podalo kar nekaj lovcev na nevihte. Trije so končali klavrno. Na njegovi poti je umrlo še 5 ljudi, poškodovanih pa jih je bilo 150.

Prejšnji članek6 načinov za pomoč po poplavah na dan solidarnosti in kasneje
Naslednji članekRecept za najboljši sladoled z okusom limone in bazilike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.