5 najredkejših in najdražjih vzorcev na kraljevih pitonih

A closeup shot of a ball python (Python regius) on a green leaf
Foto: Wirestock iz iStock

Kraljevi pitoni so med ljubitelji kač ena najpogostejših domačih živali. Vendar pa niso vsi kraljevi pitoni enaki. Nekateri nosijo poseben genetski material, ki njihove luske obarva na zanimiv način. Različne barvne kombinacije pa so tiste, ki delajo pitone različno drage.

Kraljevi piton brez lusk: 3.000 € to 10.000 €

Tako je – brez lusk. Kraljevi pitoni lahko imajo gen, zaradi katerega sploh nimajo lusk. Nekateri so le brez lusk na glavi ali v zaplatah po telesu, vendar so kraljevi pitoni brez lusk redki in zato dragi. Prva kača s tem morfizmom je bila vzrejena leta 2013 in naj bi bila prodana za astronomskih 125.000 evrov. Ker se je ta morfizem začel pogosteje pojavljati med zbiratelji, je cena padla med 3.000 in 10,000 €, v odvisnosti še od drugih genetskih lastnosti kače.

Tisto na kar morajo biti rejci teh kač posebej pozorni, pa je primerno okolje, saj jih to, da nimajo lusk, naredi precej ranljive.

Kraljevi piton brez lusk
Foto: Aaron Jones on World of ball pythons

Zebra Pastel: 10.000 € to 12.000 €

Pitoni, ki imajo tako zebra kot pastelni gen, spadajo med najredkejše morfe, zato so tudi zelo dragi. Gen zebra je odgovoren za čudovite pasove po telesu, gen pastelne barve pa poudari njihovo rumeno obarvanost. Če se na trgu pojavi kača s takšnim genskim materialom, bomo zanjo odšteli med 10.000 in 12.000 €. Cene pa so lahko tudi višje.

Genetski vzorec je bil prvič odkrit leta 2005. Vseeno pa so potrebovali še naslednjih 10 let, da so morfe uspešno vzgojili in jih dali v prodajo.

Ball python
Foto: Adam Chesla Reptiles on Morphmarket

Sunset: 5.000 € do 15.000 €

Sunset kraljevi piton je eden najredkejših morfov, kar gotovo odraža tudi njihova cena. So živo oranžnih in oker barv, ki se med seboj prelivajo, kar jim daje videz čudovitega sončnega zahoda. Po dolžini njihovega telesa se razliva tudi rdeča barva, ki se ob robu telesa prelije v rumeno in oranžno. Kače teh čudovitih barv lahko stanejo okoli 5.000 €, medtem ko lahko tiste z živahnim bakrenim odtenkom ali dodatnim vzorcem stanejo več kot 15.000 €.

Sunset ball python
Foto: Exoticsbynature.com on World of ball python

Monsoon: 12.000 do 18.000 €

To je še ena lepa in draga oblika kraljevega pitona. Te kače imajo zelo nežen vzorec, ki naj bi ga poimenovali monsunski, ker je bil podoben kapljicam vode na oknu med nevihto. Do nastanka te genetske oblike je prišlo po povsem naravni poti. Vzreditelju se je namreč povsem po naključju izvalil piton z monsunskim vzorcem.

Za tega privlačnega hišnega ljubljenčka lahko plačamo med 12.000 in 18.000 €.

Monsoon ball python
Foto: Dave Green on World of ball pythons

Stranger: 6.000 do 20.000 €

Kraljevi piton Stranger je trenutno ena najdražjih oblik na svetu. Njegovo ime izhaja iz anekdote o rejcu, ki je dejal, da so se mu ti novi morfi zdeli »čudni« na pram drugim pitonom. So svetleče črne barve ob straneh pa imajo rjave pike. Preko celotne dolžine njihovega telesa imajo črtkano črto, ki jim daje njihov prepoznaven videz. Za enega od teh dragih kraljevih pitonov lahko plačate od 6.000 do 20.000 evrov, odvisno od njihovega videza in ostalih genetskih posebnosti, ki jih imajo.

Stranger ball python
Foto: on Morph market
VIRLovetoknowpets
Prejšnji članekStatistiki in številkam dajmo obraz. To so Barbara, Miha, Igor, Jona …
Naslednji članekKaj sploh pomeni izraz metabolizem?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.