Ali je to konec pomanjkanja pitne vode?

Kitajski znanstveniki so razvili novo način pridobivanja sladke vode iz morja. Deluje na sončno energijo.

Samo 15 % svetovnega prebivalstva ima dovolj (ali preveč) tekoče pitne vode, 1 milijarda ljudi (12 %) pa dostopa do pitne vode sploh nima. Kljub temu, da je tri četrtine našega planeta prekritega z vodo, je pitne sladke vode le 2,5 %. Ostalih 97,5 % je morska voda, ki jo nekatere države že zdaj pretvarjajo v pitno z različnimi procesi razsoljevnja.

Kako pridobivamo pitno vodo iz morja

Najbolj preprost način je segrevanje vode do vrelišča in lovljenje pare, ki se kondenzira na vrhu ogromnih vrelnikov. Sol tako ostane na dnu posode, zdaj sladko vodo pa se pošlje v vodovodni sistem. Drugi in trenutno najbolj uporabljen način pa deluje po principu obratne osmoze. Pri tem se vodo pod velikim pritiskom pošilja skozi membrane, ki sol zadržijo na sebi, na drugi strani pa dobimo sladko vodo. Oba procesa zahtevata veliko količino energije, ki se jo večinoma pridobi iz kurjenja fosilnih goriv. To onesnažuje naravo in tudi poceni ni. Države z največ razsoljevalnimi enotami so zato tiste na bližnjem Vzhodu in severni Afriki, kjer je nafta poceni, viri pitne vode pa so redki. Kuwait skoraj 90 % pitne vode pridobi z razsoljevanjem.

Nova metoda

Znanstveniki pa so razvili novo, zelo učinkovito metodo pridobivanja sladke vode iz slane s pomočjo sonca. Njihova naprava je sestavljena iz treh delov: na vrhu je poseben filtracijski papir, na katerega je nanešena tanka plast titanovega nitrata (TiNO); pod tem je plast polietilenske pene, ki poskrbi, da naprava plava na gladini; na dnu pa je plast papirja, podobnega toaletnemu, ki vsrkava vodo. Spojina titanovega nitrata je široko uporabljena zaradi dobre zmožnosti  absorbiranja sončne energije in oddajanja toplote – segrevanja.

Naprava deluje tako, da se plast TiNO ob izpostavljenosti soncu tako segreje, da upari vodo, ki je ujeta na dnu in v porah pene. Sol ostane na filtracijskem zgornjem sloju, razsoljeno paro pa lahko zajamemo, kondenziramo in zbiramo. Princip je pravzaprav enak kot pri toplotnem razsoljevanju, vendar tu ne potrebujemo fosilnih goriv.

Prerez desalinacijske naprave
vir: Scitechdaily

Vse lepo in prav. Pa res?

Vodja raziskave Chao Chang je povedal tudi, da je mogoče plast filtracijskega papirja in titanovega nitrata tudi do tridesetkrat reciklirati in ponovno uporabiti. Ta novi način pridobivanja pitne vode iz morja je poceni, učinkovit in naravi prijazen. Ostane le težava, kam z vso soljo, ki se nabira v obliki nasičene raztopine in že povzroča skrbi ekologom in znanstvenikom od Savdske Arabije do Amerike.

Viri:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210427122414.htm

https://www.iaea.org/newscenter/news/world-thirsty

https://www.nationalgeographic.com/environment/article/desalination-plants-produce-twice-as-much-waste-brine-as-thought

https://www.lenntech.com/abstracts/611/desalination-and-water-resource-management-in-kuwait.html

Prejšnji članekMinimoto Open državno prvenstvo – Vrtojba 2021
Naslednji članekPosebne ugodnosti za uporabnike naprav Huawei

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.