Ali mačke sanjajo o vas?

Woman in cozy sweater holding cute cat in plaid. Cat resting and warming under a soft blanket in cold autumn or winter weather. Cozy warm image. High quality photo
Foto: Daria Kulkova iz iStock

Če imaš hišnega ljubljenčka, si se zagotovo kdaj vprašal, kaj ta sanja in kako doživlja spanje. Zagotovo si imel vse možne ideje, kaj bi se tvoji živalci v snu podilo po glavi. Mogoče lovi plen, ali pa jé neomejene količine hrane ter uživa nekje v divjini. Nažalost pa tudi znanstveniki še nimajo točnega odgovora na to vprašanje, vendar lahko, na podlagi vedenjskih sprememb hišnega ljubljenčka med spanjem, približno napovejo, kaj bi ti lahko sanjali.

Mačke spijo podobno kot ljudje

Razen tega, da mačke sodijo med največje zaspance med sesalci (v spancu preživijo namreč kar dve tretjini svojega življenja), se njihov nočni počitek ne razlikuje dosti od našega. Tudi same gredo med spancem v REM fazo (angl. Rapid Eye Movement faza) in takrat najverjetneje sanjajo. To fazo prepoznamo po hitrih premikih oči, trzanju vek in rahlih premikih telesa v spanju.

V nedavni raziskavi so znanstveniki mačkam, s pomočjo EEG-ja (elektroencefalografija), izmerili možgansko aktivnost med spanjem in ugotovili, da njihovi možgani delujejo enako kot v budnem stanju. Premikanje glave in trzanje oči mačk v spanju nakazujejo na intenzivne sanje, kot je lovljenje plena, analiza okolja in izogibanje nevarnostim. Torej kljub temu da so v globokem snu, so te ljubiteljice spanca še vedno v nizkem štartu in venomer pripravljene na boj za preživetje. Večkrat se je že izkazalo, da se kar naenkrat prebudijo in napadejo.

Ali mačka sanja o tebi?

Vse bi bilo dosti bolj enostavno, če bi mačke, tako kot ljudje, lahko preprosto po spancu, opisale kaj so sanjale. Vendar je tu naše znanje še omejeno. Lahko le približno napovemo in sklepamo iz raziskav na ljudeh in podganah, da najbrž sanjajo nekaj kar se jim je zgodilo čez dan, kar jim je pomembno in zanimivo. Pri mačkah je ravno tako pogost motiv plen, hrana, lov in kako dobiti od ljudi tisto, kar želijo. Tako kot pri ljudeh in vseh ostalih hišnih ljubljenčkih pa so tudi sanje mačk, zelo individualne in odvisne od njihovega okolja in življenja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.