Biblijske poplave v Avstraliji

Poplave v Avstraliji novembra 2022
Poplave v Avstraliji novembra 2022 Foto: on skynews

Na jugovzhodu Avstralije, natančneje v zveznih državah Novi Južni Wales (New South Wales) in Viktorija (Victoria), se spopadajo z močnimi neurji, ki so povzročila uničujoče poplave. Poplave so povzročile največji izpad elektrike po letu 2016.

Močna neurja in poplave v Novem Južnem Walesu

Zaradi nižjih temperatur, ki so povzročile manjše izhlapevanja, ter bolj vlažnih razmer v septembru, so bila tla na jugovzhodu Avstralije v začetku jeseni nasičena z vodo. Vse dodatne padavine, ki so padle na tla, niso imele kam odteči. Na presežek padavin vpliva tudi vremenski pojav La Niña.

Zato so minulo nedeljo v Novem Južnem Walesu izdali opozorilo, da se lahko poveča tveganje za nenadne poplave in naraščanje rek, kar se je v začetku tedna tudi zgodilo.

Pojavila so se močna neurja s točo in močnim vetrom. V nedeljo so na območju zabeležili več kot 420 000 udarov strel, močan veter pa je ruval drevesa in podiral daljnovode. Okoli 163 000 domov je ostalo brez električne energije in so na ponovno priključitev čakali vse do sredine tedna.

Ljudje so obtičali v domovih, ki jih je zalila voda. Veliko jih je bilo pozvanih k evakuaciji zaradi naraščajočih voda. Iz različnih krajev po celotnem Novem Južnem Walesu so poročali o poplavnih vodah, ki so zalivale objekte, rušile stene ter celo premaknile nekaj velikih ladijskih zabojnikov. Gasilci so bili ves čas na terenu, pomagali so pri evakuaciji ljudi, prečrpavanju vode ter odstranjevanju blata in ruševin s cest.

Poplave tudi v Viktoriji

O poplavah poročajo tudi iz zvezne države Viktorija, ki leži južneje od Novega Južnega Walesa. Na nekaterih območjih je v le nekaj urah padlo med 60 in 70 milimetrov padavin. Iz Služba za zaščito in reševanje (State Emergency Service) so sporočili, da v prihodnjih dneh pričakujejo velike rečne poplave.

Najhujše šele prihaja?

Hladna fronta, ki je že ta teden zajela Novi Južni Wales, se bo nadaljevala tudi v ponedeljek. Meteorološke agencije napovedujejo, da bo teden prinesel nove nevihte, močne nalive in naraščanje rek.

 

 

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPodeljena državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju
Naslednji članekKaj obiskati na Slovenskem knjižnem sejmu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.