Brezuhi varan: Bitje, poznano kot sveti gral herpetologije, na črnem trgu močno zaželeno

The Earless monitor lizard is one of the most enigmatic and rarest of all lizards. These reptiles are endemic to the island of Borneo.
Foto: reptiles4all iz iStock

Čas je, da se seznanimo z vrsto kuščarjev, poznano kot sveti gral herpetologije. Zakaj? Ker so izjemno redki in slabo razumljeni. Posledično so izredno zanimivi za raziskovalce. Govora je o Brezuhih varanih (Lanthanotus borneensis), ki živijo na Borneu, blizu potokov v nižinskih deževnih gozdovih. Njihova prehrana temelji na deževnikih, rakcih in ribah.

Brezuhi varani, zakaj so tako super?

Brezuhi kuščarji so zmajem podobni plazilci, ki so tako redki, da so jih poimenovali sveti gral herpetologije – študije plazilcev in dvoživk.

Considered as one of the rarest reptile species in the world. The elusive, dragon like, earless monitor is a semi aquatic reptile found on the island of Borneo.
Foto: reptiles4all iz iStock

Ta vrsta je edini znani član svoje družine Lanthanotidae, kar pomeni, da raziskovalci danes niso našli ničesar podobnega njim. Najnovejši skupni prednik tega kuščarja naj bi se ločil v obdobju krede (pred 145 do 66 milijoni let).

Ostajajo velika skrivnost

Kuščarji brez ušes zrastejo do 50 centimetrov v dolžino, z vitkimi telesi, drobnimi okončinami in repi, s katerimi lahko primejo stvari. Njihove glave nimajo zunanjih ušes, zato se imenujejo brezuhi kuščarji, njihove spodnje veke, ki jih zaprejo, ko so pod vodo, pa so prosojne.

Znanstveniki še vedno ne vedo veliko o teh skrivnostnih kuščarjih, vendar verjamejo, da prilagoditve živali ustrezajo podzemnemu življenjskemu slogu, glede na poročilo iz leta 2014 TRAFFIC, organizacije za divje živali, ki se osredotoča na trgovino z divjimi vrstami.

O njihovi vrsti je mnogo domnev

Kuščarji brez ušes preživijo svoje dneve v zakopavanju pod rastlinje in skale na bregovih skalnatih potokov, ponoči pa pridejo ven, da bi našli hrano na kopnem in v vodi, piše v članku iz leta 2013, objavljenem v Herpetological Review. Umazanija se prilepi na njihove grudaste luske, tako da imajo »kamuflažo«. Tako so na kopnem povsem neopazni.

Domnevajo, da svoje repe uporabljajo kot sidro, ki jih ovijajo okoli kamnov in korenin, da jih ne bi odnesle poplave. Parijo se v vodi, kar pa lahko trajajo več ur.

Glede na Animal Diversity Web je nenavaden videz brezuhih kuščarjev napeljal znanstvenike k misli, da so manjkajoči člen med kačami in kuščarji, vendar je bilo to pozneje ovrženo.

So endemične za Borneo, kjer jih ogroža kombinacija krčenja gozdov in trgovine s hišnimi ljubljenčki, glede na Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN.

The Earless monitor lizard is one of the rarest reptile species known. These strange animals are fossorial and semi aquatic. They are endemic to Borneo.
Foto: reptiles4all iz iStock

So zaščiteni, a to ne ustavi zaslužkarjev

Ravno zato veljajo za zaščiteno vrsto. Že pred leti pa so o težavi z zakonom poročali tudi pri The Guardian, kjer so dobili možnost nakupa varana. Pogovor je šel nekako takole: »Lanthanotus borneensis? Poznam prijatelja, ki jih ima,« je povedal lastnik stojnice Jurgen Schmidt, pri čemer se je skliceval na latinsko ime za brezuhega varana. »Približno 5000 evrov za par, vzrejeni v ujetništvu, približno te velikosti,« je rekel in iztegnil prste približno 20 centimetrov. »Lahko ga pokličem in vprašam, ali je tukaj?«

Crystal globe putting on moss, ecology and environment sustainable concept.
Foto: I going to make a greatest artwork as I can, by my head, my hand and by my mind. iz iStock

Raste tudi ponudba zanje

O teh ogroženih vrstah se moramo izobraževati ravno zato, da preprečimo hude izrabe zakonodaje. Vseeno pa je tudi vedno več ljudi, ki kuščarje preprodajajo.

Lanthanotus borneensis je resnično skrivnostna, podzemna vrsta, ki jo zbiratelji iščejo zaradi njenih edinstvenih značilnosti, kot so modre oči in pomanjkanje vidnih ušes. Voditelji kampanj in prodajalci pravijo, da padec njihove maloprodajne cene z 8.000 € za par na začetku leta na 5.000 € (podatki za leto 2015) kaže na povečanje ponudbe.

Prejšnji članekVzpon in padec italijanske mafije: Kako so Italijani strli Cosa nostro
Naslednji članekUčitelji preverjajo, ali učenci pišejo s ChatGPT

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.