Bomo letos v Sloveniji imeli bel božič?

Smo v času, ko mnogi vremenoslovci še pred začetkom meteorološke zime objavljajo dolgoročne zimske napovedi za Evropo. Kakšno vreme lahko pričakujemo v Sloveniji in v širšem evropskem prostoru v prihodnjih mesecih?

Mila, deževna zima na jugu Evrope …

Meteorološki velikan AccuWeather v južni Evropi in v Sredozemlju pričakuje številna nevihtna obdobja. V tem primeru sicer ne bo šlo za hitro premikajoče se nevihte, temveč počasno premikanje front. Te so lahko še bolj uničujoče, kar povečuje tveganje za poplave, ki jih pričakujejo tudi na Zahodnem Balkanu.

Ob nevihtah pa njihovi vremenoslovci na tem območju žal (še) ne obljubljajo snega. Nekaj bi ga lahko bilo v decembru, januarja in februarja pa so obeti za snežne padavine slabši. Val neviht v južni Evropi pa naj bi pri naših južnih sosedih povzročil močnejšo burjo, ki bi ohladila dinarski del Alp na vzhodu Italije, kjer je snega pričakovati nekoliko več.

… in snežen božič v Sloveniji?

Na drugi strani pri Weather Trends International za območje Slovenije obljubljajo izrazito hladno tromesečje od 1. decembra 2020 do 28. februarja 2021. Zajela naj bi nas namreč najhladnejša zima v zadnjih štirih letih, ki bo za 2,5 stopinje Celzija hladnejša od lanske. Ker je Slovenija ravno na presečišču dveh zračnih mas, bo možnost za snežne plohe bistveno večja. Prihajajoča zima naj bi bila namočena najbolj v zadnjih letih, a ne bo bistveno odstopala od povprečja.

Najhladnejša dneva naj bi bila ravno božični večer in božič, prav tako pa se pričakujejo obsežnejše padavine konec decembra. Tako bi bili lahki letošnji božično-novoletni prazniki tudi zasneženi. Izrazit mraz pričakujejo tudi v prvi polovici februarja prihodnje leto.

Prejšnji članekTudi študentje priskočili zdravstvu na pomoč
Naslednji članekMit ali resnica: so mobilni telefoni postali glavni vir zabave?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.