Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo je imela na dan Zemlje umazane roke

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Ljubljana

22. aprila, ob svetvnem dnevu Zemlje, so zaposleni na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo izvedli čistilno akcijo v Ljubljani.

Pobiranje odpadkov v gozdu. Na Oddelku za okoljsko gradbeništvo se je rodila ideja o čistilni akciji, ki so jo zaposleni s Fakultete izvedli 22. aprila v okolici Hajdrihove 28, na lokaciji omenjenega oddelka. Pred začetkom delovnega dne so si nadeli rokavice in maske ter lastnoročno pripomogli k lepši naravi v evropski zeleni prestolnici.

SURS ocenjuje, da se v Sloveniji vsako leto nabere za vsaj 8 milijonov ton odpadkov, ta številka pa iz leta v leto še raste. Kljub vedno večji ozaveščenosti se stvari ne spreminjajo dovolj hitro in veliko smeti ostane izven temu namenjenih zbirnih centrov. Celo med čistilno akcijo, ki je potekala takorekoč v centru Ljubljane, so našli divje odlagališče odpadkov.

Akcija je potekala z namenom ozaveščanja širše družbe in aktivnim spoprijemanjem s problemom odpadkov v Sloveniji. Kot je povedala namestnica predstojnika Oddelka za okoljsko gradbeništvo izr. prof. dr. Nataša Atanasova: »Okoljski problemi nas zelo skrbijo, zlasti takšni, ki se tičejo voda. V zadnjem času opažamo več smeti in tudi divjih odlagališč, te smeti pa slej ko prej končajo tudi v vodi. Zato želimo z našo akcijo opozoriti na ta problem. Opažamo namreč veliko okoljskih problemov, ki se ne rešujejo na dovolj učinkovit način. «

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo se izvaja program Vodarstva in okoljskega inženirstva, ki je kot pisan na kožo mladim, ki jih zanima inženirski pristop k reševanju okoljskih težav. Nekateri drugi bijejo bitko v bolj politično-pravnih vodah in preprečujejo, da postanejo realnost. Vsi ostali pa lahko vsakodnevno pripomoremo z ločevanjem odpadkov, uporabljanjem reciklirane embalaže in drugimi, dandanes mladim že kar samoumevnimi navadami, ki nas nič ne bolijo, naravo pa še manj.

Viri: https://o-sta.si/29175/zaposleni-na-fakulteti-za-gradbenistvo-in-geodezijo-s-cistilno-akcijo-obelezili-svetovni-dan-zemlje

https://www.huffpost.com/entry/nestle-chairman-peter-brabeck-water_b_3150150

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.