Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo je imela na dan Zemlje umazane roke

22. aprila, ob svetvnem dnevu Zemlje, so zaposleni na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo izvedli čistilno akcijo v Ljubljani.

Pobiranje odpadkov v gozdu.Na Oddelku za okoljsko gradbeništvo se je rodila ideja o čistilni akciji, ki so jo zaposleni s Fakultete izvedli 22. aprila v okolici Hajdrihove 28, na lokaciji omenjenega oddelka. Pred začetkom delovnega dne so si nadeli rokavice in maske ter lastnoročno pripomogli k lepši naravi v evropski zeleni prestolnici.

SURS ocenjuje, da se v Sloveniji vsako leto nabere za vsaj 8 milijonov ton odpadkov, ta številka pa iz leta v leto še raste. Kljub vedno večji ozaveščenosti se stvari ne spreminjajo dovolj hitro in veliko smeti ostane izven temu namenjenih zbirnih centrov. Celo med čistilno akcijo, ki je potekala takorekoč v centru Ljubljane, so našli divje odlagališče odpadkov.

Akcija je potekala z namenom ozaveščanja širše družbe in aktivnim spoprijemanjem s problemom odpadkov v Sloveniji. Kot je povedala namestnica predstojnika Oddelka za okoljsko gradbeništvo izr. prof. dr. Nataša Atanasova: »Okoljski problemi nas zelo skrbijo, zlasti takšni, ki se tičejo voda. V zadnjem času opažamo več smeti in tudi divjih odlagališč, te smeti pa slej ko prej končajo tudi v vodi. Zato želimo z našo akcijo opozoriti na ta problem. Opažamo namreč veliko okoljskih problemov, ki se ne rešujejo na dovolj učinkovit način. «

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo se izvaja program Vodarstva in okoljskega inženirstva, ki je kot pisan na kožo mladim, ki jih zanima inženirski pristop k reševanju okoljskih težav. Nekateri drugi bijejo bitko v bolj politično-pravnih vodah in preprečujejo, da postanejo realnost. Vsi ostali pa lahko vsakodnevno pripomoremo z ločevanjem odpadkov, uporabljanjem reciklirane embalaže in drugimi, dandanes mladim že kar samoumevnimi navadami, ki nas nič ne bolijo, naravo pa še manj.

Viri: https://o-sta.si/29175/zaposleni-na-fakulteti-za-gradbenistvo-in-geodezijo-s-cistilno-akcijo-obelezili-svetovni-dan-zemlje

https://www.huffpost.com/entry/nestle-chairman-peter-brabeck-water_b_3150150

Prejšnji članekNovi rektor Gregor Majdič: »Če stvari kritiziraš, jih moraš sam tudi aktivno skušati spremeniti«
Naslednji članekZnanstveniki odkrili, kako odstraniti mikroplastiko s pomočjo bakterij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.