Globalno segrevanje bo še vedno na rekordni ravni

white and black ship on sea under white clouds
Foto: Chris LeBoutillier iz Unsplash

Po podatkih znanstvene ekipe projekta Global Carbon Project bodo globalne emisije ogljika leta 2022 še vedno na rekordni ravni – brez znakov zmanjšanja, ki je nujno potrebno za omejitev segrevanja na 1,5 °C. Če se sedanje ravni emisij ohranijo, obstaja 50-odstotna verjetnost, da bo globalno segrevanje za 1,5 °C preseženo v devetih letih.

Odstotek CO2 v ozračju se bo še povečal

Novo poročilo predvideva, da bodo skupne svetovne emisije CO2 leta 2022 znašale 40,6 milijarde ton (GtCO2). K temu prispevajo fosilni izpusti CO2, ki naj bi se v primerjavi z letom 2021 povečali za 1,0 odstotek in dosegli 36,6 GtCO2 – nekoliko nad ravnjo iz leta 2019 pred začetkom veljavnosti programa covid-19, ki vključuje ocene ponora cementne karbonatizacije v višini 0,8 GtCO2 na leto. Emisije zaradi spremembe rabe tal (kot je krčenje gozdov) naj bi leta 2022 znašale 3,9 GtCO2.

Predvidene emisije iz premoga in nafte so nad ravnmi iz leta 2021, pri čemer nafta največ prispeva k skupni rasti emisij. Rast emisij nafte je mogoče v veliki meri pojasniti z zapoznelim okrevanjem mednarodnega letalstva po omejitvah zaradi pandemije covida-19.

Slika za leto 2022 med glavnimi onesnaževalci je različna: emisije naj bi se zmanjšale na Kitajskem (0,9 odstotkov) in v EU (0,8 odstotkov) ter povečale v ZDA (1,5 odstotkov) in Indiji (6 odstotkov), v preostalem svetu skupaj pa naj bi se povečale za 1,7 odstotkov.

Preostala količina ogljika za 50-odstotno verjetnost omejitve globalnega segrevanja na 1,5 °C se je zmanjšala na 380 GtCO2 (presežena po devetih letih, če bodo emisije ostale na ravni iz leta 2022) in 1230 GtCO2 za omejitev na 2 °C (30 let pri ravneh emisij iz leta 2022).

Za doseganje ničelnih emisij CO2 do leta 2050 bi bilo zdaj potrebno letno zmanjšanje za približno 1,4 GtCO2, kar je primerljivo z opaženim zmanjšanjem emisij leta 2020 zaradi blokade covida-19, kar kaže na obseg potrebnih ukrepov.

white smoke coming out from building
Novo poročilo predvideva, da bodo skupne svetovne emisije CO2 leta 2022 znašale 40,6 milijarde ton.
Foto: Marcin Jozwiak iz Unsplash

Kopno in oceani prevzemajo približno polovico emisij CO2

Kopno in oceani, ki absorbirajo in skladiščijo ogljik, še naprej prevzemajo približno polovico emisij CO2. Ponori CO2 v oceanih in na kopnem se še vedno povečujejo kot odziv na povečanje CO2 v ozračju, čeprav so podnebne spremembe v desetletju 2012-2021 to rast zmanjšale za približno 4 odstotke (ponori v oceanih) in 17 odstotkov (ponori na kopnem).

Letošnji proračun ogljika kaže, da se je dolgoročna stopnja povečevanja fosilnih emisij upočasnila. Povprečna rast je bila najvišja v 2000-ih letih in je znašala +3 odstotke na leto, v zadnjem desetletju pa je bila rast približno +0,5 odstotkov na leto.

Kopno in oceani, ki absorbirajo in skladiščijo ogljik, še naprej prevzemajo približno polovico emisij CO2.
Kopno in oceani, ki absorbirajo in skladiščijo ogljik, še naprej prevzemajo približno polovico emisij CO2.
Foto: Cody Silver iz Unsplash

Še vedno smo »daleč od zmanjšanja emisij, ki ga potrebujemo«

Raziskovalna skupina – v kateri so sodelovali predstavniki Univerze v Exetru, Univerze v Vzhodni Angliji (UEA), CICERO in Univerze Ludwig-Maximilian v Münchnu – je to upočasnitev pozdravila, vendar je dejala, da je »daleč od zmanjšanja emisij, ki ga potrebujemo«.

Ugotovitve prihajajo v času, ko se svetovni voditelji srečujejo na konferenci COP27 v Egiptu in razpravljajo o podnebni krizi.

»Letos smo priča še enemu povečanju svetovnih emisij CO2 iz fosilnih goriv, medtem ko potrebujemo hitro zmanjšanje,« je dejal profesor Pierre Friedlingstein z Inštituta za globalne sisteme v Exetru, ki je vodil študijo. »Obstajajo nekateri pozitivni znaki, vendar bodo morali voditelji, ki se bodo sestali na konferenci COP27, sprejeti pomembne ukrepe, če želimo omejiti globalno segrevanje na 1,5 °C. Številke svetovnega proračuna za ogljik spremljajo napredek pri podnebnih ukrepih in trenutno še nismo priča potrebnim ukrepom.«

Profesorica Corinne Le Quéré, raziskovalna profesorica Kraljeve družbe na Fakulteti za okoljske vede UEA, je dejala: »Naše ugotovitve razkrivajo, da so letošnji vzorci emisij zaradi pandemije in globalne energetske krize zelo razburkani. Če se bodo vlade odzvale s pospeševanjem naložb v čisto energijo in s sajenjem, ne pa sekanjem dreves, bi se lahko svetovne emisije hitro začele zmanjševati. Smo na prelomnici in ne smemo dovoliti, da bi nas svetovni dogodki odvrnili od nujnega in trajnega zmanjšanja emisij, da bi stabilizirali globalno podnebje in zmanjšali kaskadna tveganja.«

city buildings under white clouds during daytime
Še vedno smo »daleč od zmanjšanja emisij, ki ga potrebujemo«.
Foto: Marcin Jozwiak iz Unsplash

Koncentracije CO2 v ozračju bo več kot 50 odstotkov nad predindustrijsko ravnjo

Spremembe rabe tal, zlasti krčenje gozdov, so pomemben vir emisij CO2 (približno desetina količine emisij iz fosilnih goriv). Indonezija, Brazilija in Demokratična republika Kongo prispevajo 58 odstotkov svetovnih emisij zaradi sprememb rabe tal.

Odvzem ogljika s pogozdovanjem ali novimi gozdovi odtehta polovico emisij zaradi krčenja gozdov, zato raziskovalci pravijo, da zaustavitev krčenja gozdov in večja prizadevanja za obnovo in širitev gozdov predstavljajo veliko priložnost za zmanjšanje emisij in povečanje odvzema v gozdovih.

Poročilo o globalnem proračunu ogljika predvideva, da bo koncentracija CO2 v ozračju leta 2022 v povprečju dosegla 417,2 delcev na milijon, kar je več kot 50 odstotkov nad predindustrijsko ravnjo.

Projekcija 40,6 GtCO2 skupnih emisij leta 2022 je blizu 40,9 GtCO2 v letu 2019, kar je najvišja letna skupna vrednost doslej.

pollution, factory, industry
Poročilo o globalnem proračunu ogljika predvideva, da bo koncentracija CO2 v ozračju leta 2022 v povprečju dosegla 417,2 delcev na milijon, kar je več kot 50 odstotkov nad predindustrijsko ravnjo.
Foto: Pixource iz Pixabay
VIRScience Daily
Prejšnji članekObama izpostavil Niko Kovač kot primer razumevanja stališč
Naslednji članekNagradni natečaj za magistrska dela EFNIL

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.