Je svetovnim voditeljem končno mar za skupni cilj?

Podnebna konferenca COP28
Podnebna konferenca COP28 Foto: istocksdaily iz iStock

Prvič po dolgem času, so voditelji razvitega sveta spet pripravljeni na zasledovanje skupnega cilja. Naša Zemlja namreč kriči na pomoč, segrevanje ozračja je namreč vedno bolj vidno. Svetovni voditelji tako sedaj skupno pozivajo svet, naj se odpove svojemu pohlepu in misli na zemljo tekom letošnjih podnebnih pogajanj združenih narodov.

Osnutek pisma vabi k sodelovanju

Evropska unija, Združene države in gostitelji podnebne konference COP28 Združenih arabskih emiratov pozivajo druge vlade, naj se pridružijo globalnemu dogovoru za potrojitev obnovljive energije v tem desetletju na prihajajoči konferenci, kot je razvidno iz dokumentov. Države sodelujejo pri prizadevanjih za rekrutiranje drugih, da podpišejo obljubo pred letošnjimi letnimi podnebnimi pogajanji Združenih narodov, ki bodo potekala od 30. novembra do 12. decembra v Dubaju.

V osnutku pisma, ki ga pošiljajo drugim vladam, so države zapisale, da potrojitev svetovne zmogljivosti obnovljive energije – da bi do leta 2030 namestili 11.000 gigavatov – predstavlja najpomembnejši korak, ki ga lahko storijo, da omejijo globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija in se izognejo najbolj katastrofalnim posledicam, ki jih napovedujejo podnebni strokovnjaki. Rešitve so že na dosegu roke, in že smo naredili ogromne korake pri širjenju svetovne zmogljivosti obnovljive energije ter pri doseganju večje energetske učinkovitosti.

Pismo so podpisali Predsedstvo podnebne konference COP28 Združenih arabskih emiratov, Evropska komisija, Združene države, Barbados, Kenija, Čile, Mikronezija, Mednarodna agencija za energijo in Mednarodna agencija za obnovljivo energijo (IRENA).

tree, butterfly, globe
Foto: geralt iz Pixabay

Potrebna je enotnost

Osnutek same obljube, ki ga je videl Reuters, bi se tudi zavezal, da se podvoji letna stopnja izboljševanja energetske učinkovitosti na svetu na 4 % na leto do leta 2030.

V pismu je zapisano, da bi morali okoljski cilji predstavljati globalno prizadevanje. Vendar pa morajo, da postanejo del uradnega izida pogovorov Združenih narodov na konferenci COP28, premagati težko politično oviro, ki pomeni enotno odobritev skoraj 200 držav, ki so zastopane na pogajanjih Združenih narodov o podnebju.

wind energy, wind turbines, windmills
Foto: Skitterphoto iz Pixabay

Nekatere države še niso prepričane

Medtem ko so se večje svetovne ekonomije že zavezale k cilju glede obnovljive energije, potem ko je skupina G20, ki vključuje Kitajsko in Indijo, to podprla prejšnji mesec, so nekatere države zadržane pri povezavi tega cilja s obljubo, da se odmaknejo od izpustov CO2 iz fosilnih goriv.

Osnutek navaja, da mora razvoj obnovljivih virov spremljati v tem desetletju zmanjšanje uporabe neustavljenih termoelektrarn na premog, vključno s prenehanjem financiranja novih termoelektrarn na premog.

sustainability icons, icons, set
Foto: meesgroothuis iz Pixabay

Osnutek obljube bi zavezal vlade, da sprejmejo bolj ambiciozne politike za povečanje obnovljive energije ter razvijejo finančne sheme za zmanjšanje visokih stroškov kapitala, ki so ovirali projekte obnovljive energije v državah v razvoju.

Kljub obilnim sončnim energetskim virom je Afrika prejela samo 2 % globalnih naložb v obnovljivo energijo v zadnjih dveh desetletjih, je dejala IRENA.

Cilji bodo ključni za ohranitev okolja

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je dejal, da so cilji del prednostnih nalog EU za COP28 in da iščejo »najširšo možno podporo«. Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta je dejal, da spodbujajo druge države, naj podprejo cilje, »hkrati pa priznavajo, da so potrebni dodatni koraki onkraj teh ciljev, kot je prekinitev gradnje novih termoelektrarn na premog brez zajemanja CO2«.

Saudska Arabija, Rusija in druge države, odvisne od fosilnih goriv, so se zavzele proti ideji postopnega opuščanja fosilnih goriv.

Znanstveniki pravijo, da sta obe dejanji – hitro širjenje čiste energije in hitro zmanjševanje izgorevanja fosilnih goriv z izpustom CO2 – ključni, če želimo preprečiti hujše podnebne spremembe.

Biogas plant and farm in blooming rapeseed fields. Renewable energy from biomass. Aerial view to modern agriculture in European Union.
Foto: abadonian iz iStock
VIRReuters
Prejšnji članekNa vrhu Andov, kjer ne bi smelo biti življenja, našli zanimiva bitja
Naslednji članekPrva slovenska vesoljska strategija je sprejeta: Ali ima smisel?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.