Kako dobičkonosno je opazovanje ptic

owl, photographer, taking photos
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Navadno se norčujemo iz opazovanja ptic in to prostočasno dejavnost spremenimo v meme. Toda mnogi jo jemljejo smrtno resno. Enkrat, ko »prerastejo« svoj domač teritorij in so že dodobra spoznani z lokalnimi pticami, jih želja po opazovanju novih vrst pelje v tuje kraje. Tisti, ki si to lahko privoščijo, se odpravijo na lov za eksotičnimi oziroma redkimi vrstami, ki so avtohtone na specifično omejenem območju – in to jih lahko stane lepih denarcev.

Opazovanje ptic je lahko čudovito

Ena izmed oddaljenih lokacij, kamor se odpravijo, je ameriška zvezna država Aljaska, ki se ponaša z nizkimi temperaturami, širnimi gozdovi in mogočnimi gorami. To ustvarja popoln habitat za vrsto posebnih ptičjih vrst, kot so na primer laponska sinica, harlekinka, gaga in različni pobrežniki. Njihov prihod in postanek v tej državi pa ima zanimive finančne posledice za aljaške prebivalce kot tudi za njihovo naravno okolje.

alaska, kenia, mt iliamna
Foto: BarbaraJackson iz Pixabay

Raziskava na University of Alaska Fairbanks in Audubon Alaska je pokazala, da je v omenjeno zvezno državo leta 2016 potovalo kar 300 000 opazovalcev ptic, ki so v regiji zapravili približno 378 milijonov ameriških dolarjev. Ta dejavnost je finančno omogočila obstoj 4300 delovnih mest na Aljaski tisto leto, kar se lahko primerja s številom zaposlenih v rudarski in telekomunikacijski industriji.

Zakaj so zapravili toliko?

bird, perched, animal
Foto: JacekBen iz Pixabay

Opazovalci ptic niso navadni turisti, ki v neznanem kraju potrebujejo predvsem prenočišče in hrano ter morda vstopnino v kakšen naravni park ali muzej. Amaterski ornitologi v določeni regiji ostanejo v povprečju dalj časa in na splošno potujejo v bolj odmaknjene podeželske dele, kjer lahko vstopijo v stik z neokrnjeno naravo in njenim bogatim živalskim habitatom. Poleg tega se zanimajo za lokalne vodene oglede, udeležujejo različnih aktivnosti in poslužujejo specifičnih storitev. Ena izmed slednjih je denimo organiziran osebni prevoz do optimalnega opazovalnega mesta.

Kaj to pomeni za turizem na Aljaski?

binoculars, lenses, vision
Foto: stevepb iz Pixabay

Na splošno imajo velik interes po učenju in spoznavanju okolice in svoj čas namenijo skrbi in spoštovanju le-te. Gre torej za bolj trajnostno obliko turizma, ki je pogosto spregledana v raziskavah. Zato se je Natalie Dawson osredotočila na študijo opazovalcev ptičev skupaj s sodelavcem Tobiasem Schwoererjem iz UAF International Arctic Research centra.

»Ko na Aljasko prihajajo obiskovalci, ki zapravljajo svoj denar za opazovanje redkih vrst ptic, je to za nas še dodatna motivacija pri ohranjanju visoko kvalitetnega habitata naših ptic,« je povedal Tobias Schwoerer.

bird, blue, jay
Foto: PublicDomainImages iz Pixabay

Statistične podatke sta zbrala preko ankete, ki jo vsake štiri leta izpolnjujejo vsi obiskovalci, ko državo zapuščajo z zračnim, morskim ali kopenskim prometom. V njej opišejo svoje aktivnosti tekom obiska, količino denarja; ki so ga zapravili ter njihov načrt potovanja (destinacije in tip transporta). Rezultati so pokazali, da je skoraj polovica »ptičjega turizma« prisotna na južno vzhodni Aljaski. Eden izmed glavnih »hot spotov« za opazovalce je Nome.

Za odmaknjena ruralna območja države je ta oblika turizma izjemna priložnost, pravi Dawson. Lokalni prebivalci se lahko prilagodijo potrebam opazovalcev ptic ter organizirajo posebno ponudbo le zanje. Odprejo lahko mala nišna podjetja, ki bodo doprinesla k ekonomskemu stanju regije ter hkrati razvijala ekoturizem.

»Obstojen in dobro izpeljan ptičji turizem je vzpenjajoči sektor. Opazovanje ptic na Aljaski je tip turizma, ki ga lahko domačini uporabijo brez da bi posegali v naravo. Gre za čudovito priložnost, ki varuje nenadomestljiv in krhek ekosistem, obenem pa zagotavlja nova delovna mesta,« je povedal David Krause.

VIRscience daily
Prejšnji članekSe odpravljaš na Veliko Raduho? Ustavi se v koči v Grohotu!
Naslednji članekZnanstveniki so opazili prvo črno luknjo izven Mlečne ceste

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.