Kam gredo odpadki iz Slovenije?

Po podatkih Inšpektorata RS za okolje in prostor iz leta 2020 se je količina izvoženih odpadkov v Sloveniji v primerjavi s prejšnjim letom povečala skoraj za polovico. Kar 30-odstoten prirast pa so opazili pri izvozu odpadne plastike. Slovenija pa ne samo izvaža odpadkov, temveč jih tudi uvaža. Uvoženih je bilo 83.000 ton odpadkov, kar je sicer 15 % manj kot prejšnje leto.

Na Inšpektoratu so ugotovili, da je bilo skoraj 69 % deklaracij slovenskih odpadkov namenjenih v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, predvsem za odpadno plastiko ter odpadne kovine in nekovine. Količinsko je bilo največ plastike izvožene v Malezijo. 

uvoz in izvoz
Foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor

Kaj pa uvoz?

V letu 2020 je Slovenija uvozila odpadke iz 19 držav, kar je nekaj manj kot v letu 2019, ko je uvozila odpadke iz 26 držav. V primerjavi z letom 2019 se je število uvoznih deklaracij zmanjšalo za 9 %, kar pomeni tudi manjše količine uvoženih odpadkov.coca cola pločevinka v naravi

Lani je bilo v Slovenijo uvoženih 83 000 ton odpadkov, predlani pa 98 000 ton. Med uvoženimi odpadki je največ odpadnih kovin in nekovin ter odpadnega papirja in plastike.

Prejšnji članekEkstremizem: V Švici prepovedali nošnjo burke in nikaba
Naslednji članekS Huaweievim digitalnim pomočnikom do novic iz sveta e-športa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.