Kam gredo odpadki iz Slovenije?

smetnjak v naravi

Po podatkih Inšpektorata RS za okolje in prostor iz leta 2020 se je količina izvoženih odpadkov v Sloveniji v primerjavi s prejšnjim letom povečala skoraj za polovico. Kar 30-odstoten prirast pa so opazili pri izvozu odpadne plastike. Slovenija pa ne samo izvaža odpadkov, temveč jih tudi uvaža. Uvoženih je bilo 83.000 ton odpadkov, kar je sicer 15 % manj kot prejšnje leto.

Na Inšpektoratu so ugotovili, da je bilo skoraj 69 % deklaracij slovenskih odpadkov namenjenih v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, predvsem za odpadno plastiko ter odpadne kovine in nekovine. Količinsko je bilo največ plastike izvožene v Malezijo.

uvoz in izvoz
Foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor

Kaj pa uvoz?

V letu 2020 je Slovenija uvozila odpadke iz 19 držav, kar je nekaj manj kot v letu 2019, ko je uvozila odpadke iz 26 držav. V primerjavi z letom 2019 se je število uvoznih deklaracij zmanjšalo za 9 %, kar pomeni tudi manjše količine uvoženih odpadkov.coca cola pločevinka v naravi

Lani je bilo v Slovenijo uvoženih 83 000 ton odpadkov, predlani pa 98 000 ton. Med uvoženimi odpadki je največ odpadnih kovin in nekovin ter odpadnega papirja in plastike.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.