Kje spremljati vremenske ujme?

flash, thunderstorm, ore mountains
Foto: Oimheidi iz Pixabay

Toplejši dnevi s seboj prinesejo neurja, ki v pomladanskem in poletnem času povzročajo kar nekaj preglavic in škode. V Sloveniji je sicer težko napovedati kraj in čas neurij, a ker lahko ogrozijo tudi naše zdravje in premoženje, je pomembno, da neurja spremljamo. Zato ti predstavljamo nekaj podatkovnih virov, kjer boš pridobil koristne informacije o moči ter kraju in času neurij.

Splošna vremenska napoved

Najnovejše informacije o vremenu, ki se posodabljajo na vsake tri ure med šesto uro zjutraj in šesto uro zvečer, lahko izveš preko radijskih ali kakšnih drugih novic. S poslušanjem novic izveš tudi, kakšna je verjetnost intenzivnega vremenskega stanja. Tako se lahko pripraviš na morebitna neurja, nalive in toče.

Vremensko opozorilo

Si morda vremenska opozorila preslišal? Nič za to, saj so ključne informacije o izrednih vremenskih dogodkih dostopne na spletni strani Vremensko opozorilo. Osrednja slika prikazuje Slovenijo in jo deli na območja, ki so lahko obarvana zeleno, rumeno, oranžno ali rdeče. Barve ti bodo povedale intenzivnost dogodka, npr. rdeča barva predstavlja največjo intenzivnost. Bodi pozoren tudi na čas in naravo predvidenega vremenskega dogodka, kar je zapisano na dnu strani.

Modra stran

V rumeni in oranžni barvi te bodo na izredne vremenske dogodke opozarjala polja na Modri strani, ki te s klikom na njih preusmerijo na spletno stran Vremensko opozorilo. Na računalniku boš takšna polja opazil v zgornjem levem in/ali desnem kotu spletne strani, med tem ko se na mobilnih napravah opozorilo prikaže na vrhu ekrana.

Kratkoročna avtomatizirana napoved

Prikaz padavin – kratkoročne avtomatizirane napovedi ti omogoča, da si sam izbereš, kaj si želiš spremljati. Bi želel vedeti le možnost toče? Brez težav! Preprosto uporabi spustni meni – Izbira parametra, kjer označiš verjetnost toče. Na mobilni napravi pa do te informacije prideš po nekoliko drugačni poti, saj na zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izbereš Hail probability.

Storitev RSS

Te zanimajo informacije o možnosti toče v tvojem kraju? Stran Verjetnost trenutnega pojavljanja toče ti sedaj s storitvijo RSS ponuja možnost nastavitve privatnega opozorila, ki te bo obvestilo o možnosti toče v tvoji pokrajini. Tako ne boš nikoli več zamudil pomembnih informacij o vremenu.

Twitter

Si želiš biti avtomatično opozorjen na nevarnost neurja nad Slovenijo? Če si uporabnik Twitterja, se lahko pridružiš računu, ki te bo opozoril na neurja. Tako ne boš nikoli zamudil pomembnih informacij o bližajočih se nevihtah. Preko Twitterja si lahko opozorjen celo na neurja v posamezni slovenski pokrajini:

Junior novinar

VIRgov
Prejšnji članekE. coli straši po Evropi: Kaj moramo vedeti?
Naslednji članekNe zamudite cepilnega dne proti HPV: Vzemite prihodnost v svoje roke!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.