Na milijarde nurdlov onesnažuje oceane

garbage swimming in sea water, contamination problem
Foto: dottedhippo iz iStock

Milijarde peletov konča v morju, kar ubija želve, kite in delfine, ter se izpirajo na plažah po vsem svetu. Pomorski organi razmišljajo o strožjem nadzoru nad prevozom milijard plastičnih peletov – nurdli – po številnih razlitjih po vsem svetu.

Nurdli onesnažujejo oceane

Organizatorji kampanje proti tem peletom opozarjajo, da so nurdli eno najpogostejših mikroplastičnih onesnaževalcev v morjih, ki se izpirajo na plažah od Nove Zelandije do Cornwalla v Angliji. Raznobarvne pelete, ki jih proizvajajo petrokemična podjetja, se uporabljajo kot gradniki za plastične izdelke, od vrečk do steklenic in cevi.

Hands of woman holding handful of nurdle, pre-production microplastic pellets
Nurdli. Foto: DragonImages iz iStock

Najhujša pomorska nesreča zaradi nurdlov

Maja lani je Šrilanko na milijarde nurdlov naplavilo morje, potem ko je kontejnerska ladja X-Press Pearl zagorela in se potopila v Indijskem oceanu. Združeni narodi (ZN) so sporočili, da je bilo razlitje približno 1680 ton nurdlov najhujša pomorska nesreča v zgodovini Šrilanke, eden od uradnikov pa je dejal, da je bilo razlitje podobno kasetni bombi.

Mednarodna pomorska organizacija (IMO), agencija ZN, je strokovnjake za onesnaževanje zaprosila, naj preučijo možnosti za »zmanjšanje okoljskega tveganja, povezanega s pomorskim prevozom plastičnih peletov (nurdlov)«. IMO je sporočila, da bo skupina strokovnjakov svoje ugotovitve predložila na sestanku aprila prihodnje leto.

Šrilanka je pozvala, naj se nurdli, ki se prevažajo na kontejnerskih ladjah, opredelijo kot škodljiva snov in nevarnost za morsko okolje. To bi pomenilo strožje postopke za zmanjšanje tveganja razlitja. Šrilanka je po potopitvi ladje X-Press Pearl IMO predložila naslednje pripombe: »Zaradi incidenta so umrle morske vrste, kot so želve, kiti in delfini. Takoj je treba sprejeti ukrepe za ureditev in boljše usklajevanje ravnanja, upravljanja in prevoza plastičnih peletov v celotni dobavni verigi. Prostovoljne pobude industrije plastike ne zadostujejo.«

Poziv Šrilanke je podprla tudi Norveška. Februarja 2020 je tovorna ladja Trans Carrier raztresla več kot 13 ton nurdlov, ki so se razpršili ob obalah Danske, Švedske in Norveške.

Okoljska dobrodelna organizacija Fidra s sedežem na Škotskem organizira veliki lov na nurdle, da bi spremljala onesnaževanje s peleti po vsem svetu. Pravi, da so nurdli majhni, obstojni in potencialno strupeni. Našli so jih raztresene po vsej obali Združenega kraljestva, pri čemer je bilo v enem samem čiščenju na plaži Tregantle blizu Plymoutha zbranih 401.230 nurdlov. Našli so jih tudi na obali Dorseta, otokih Scilly, Angleseyju in na bregovih Temze v Londonu.

fish school between garbage, contamination problem, banner format
Nurdli onesnažujejo oceane. Foto: dottedhippo iz iStock

Na milijarde nurdlov onesnažuje morja

Vsako leto se proizvede skoraj 370 milijonov ton plastike, od tega skoraj tretjina na Kitajskem. Raziskovalni center na Univerzi v Teksasu je ocenil, da je za izdelavo plastične steklenice potrebnih 1005 morskih psov, za izdelavo zobne ščetke 665 morskih psov, za izdelavo vrečke v supermarketu pa 174 morskih psov.

Organizatorji kampanje pravijo, da vsako leto na milijarde plastičnih peletov onesnaži vodne poti in morja zaradi naključnih razlitij med proizvodnjo in prevozom. Tudi zavarovalnice želijo strožja pravila za prevoz in skladiščenje izdelkov zaradi finančnih in okoljskih stroškov razlitja.

Jörg Asmussen, izvršni direktor nemškega zavarovalnega združenja, je dejal: »Nurdli, ki so ušli čez krov, lahko dolgoročno povzročijo veliko okoljsko škodo in ogrožajo biotsko raznovrstnost obalnih območij.«

Cropped image of female volunteer cleaning beach from plastic waste
Na leto proizvedemo skoraj 370 milijonov plastike. Foto: DragonImages iz iStock
VIRThe Guardian
Prejšnji članekModel, ki zagotavlja metodo za pristanek ljudi na Marsu
Naslednji članekHuawei za pametno uro Watch GT 3 Pro prejel prestižno nagrado

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.