Najbolj nevarna bitja v Avstraliji

Close up of Sydney funnel-web spider
Foto: Ken Griffiths iz iStock

Zakričiš, ko vidiš pajka v kotu ravno preden se odpravljaš spat? Skočiš na stol, ko vidiš miš ali raje bežiš pred medvedi? Morda so pri nas najbolj nevarni krvoločni volkovi ali pa pobegli povodni konj iz živalskega vrta. Toda si se vprašal kdaj, katera so najbolj nevarna bitja v Avstraliji?

Kobomeduze

Kobomeduze so najnevarnejša vrsta meduz. So transparentne, zato jih v vodi težko opazimo. Njihov pik ni zgolj boleč, ampak tudi smrtonosen. Kmalu se nam imobilizirajo živci in dihanje postane oteženo. Če preko pika prejmemo veliko doza strupa, lahko ta povzroči srčni zastoj, ki lahko vodi v smrt. Zato so reševalci v Avstraliji posebno trenirani za prvo pomoč. Dokler pa ne pridejo, priporočajo uporabo kisa za opekline. 

Tajpan strupenjače

Native Australian snake
Foto: Laura Barry iz Unsplash

Tajpan strupenjače veljajo za najbolj strupene kače. Najdemo jih v puščavskih okoljih. Najbolj so aktivni podnebi. Dolge so od 78 do 226 centimetrov, zanje pa je značilno tudi, da imajo glavo svetlejšo od telesa. Kljub njeni smrtonosnosti, so žrtve redke in še te ponavadi okrevajo, če dovolj hitro prejmejo asistenco.

Tigraste kače in rjave kače

Tajpan strupenjačem se na seznamu pridružujejo tudi tigraste in rjave kače, ki so poimenovane po svoji zunanjosti.

Letvičar ali slanovodni krokodil

Slanovodni krokodil je največji plazilec na svetu. Samci zrastejo kar do 6 metrov, samice pa 3 metre v dolžino. Živijo v estuarjih in oceanih. So izjemno oportunistični, zato ne gre tvegati z mudenjem okrog njih. Letvičarji so prepoznani kot nevarni ljudem, a smo hkrati mi večja grožnja njim. V obdobju med leti 1975 in 2005 so povzročili 24 smrti. Na drugi strani je bilo najbrž več žrtev, saj že leta krokodile lovijo za usnje.

Darwin, Australia - July, 2015: A crocodile basks in the early morning sunlight beside a waterhole on the South Alligator River. Crocodile numbers have risen dramatically since they were fully protected from hunting in the 1970s.
Foto: Sharespacer iz iStock

Modroobročkasta hobotnica

Podobno kot kobomeduza tudi modroobročkasta hobotnica napade naš živčni sistem in oteži naše dihanje. Njen napad je obvladljiv, če odstranimo strup. 

Avstralska črna vdova

Avstralska črna vdova je izjemno majhen pajek; meri namreč zgolj 1 centimeter. Kljub temu je lahko zelo nevarna. Ob piku je pomembno čim prej poiskati profesionalno pomoč, saj se lahko rešimo z obstoječim protistrupom. Njihovo ime pride iz njihove navade, da po parjenju ubijejo in pojejo samca, ki je pol manjši od njih. 

Beli morski pes

Beli morski pes je najbrž najbolj znan predator na tem seznamu. Je glavni antagonist mnogih filmov, kjer ljudje bežijo pred njim, a jih ta ujame in jim raztrga okončine. Kljub temu v resničnosti ljudi napadajo tako pogosto. Ker jih nekateri ljudje lovijo je njihova nadvlada nad nami neke vrste mit, ne pa grozljivka.

great white shark
Foto: Marcelo Cidrack iz Unsplash

Atrax robustus

Atrax robustus je eden izmed najbolj strupenih pajkov, ki meri 1-5 centimetrov. Najdemo ga v poraščenih strugah ter vlažnih prostorih. Najdemo ga tudi v naših domovih ali čevljih. Več ur lahko preživijo celo v vodi s pomočjo zračnih mehurčkov, ki jih ujamejo in zadržijo ob telesu. Toda brez skrbi; tudi proti njim obstaja protistrup. 

Close up of Sydney funnel-web spider
Foto: Ken Griffiths iz iStock
Prejšnji članekTrikratna La Niña prvič v tem stoletju
Naslednji članekSDS vložil predlog Zakona o državnih simbolih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.