Nebo v Kaliforniji izgleda kot scene iz post apokaliptičnih filmov

Kot da pandemija nepredstavljivih razsežnosti ne bi bila dovolj, večji požari zdaj pokrivajo zahodno obalo Združenih držav. Nebo spreminjajo v apokaliptični odtenek oranžne barve. Na nekateri delih območja blizu San Francisca se celo vidi pepel, ki sneži s turobnega neba.

Po napovedih meteorologov naj bi se sonce skrivalo še nekaj naslednjih dni. Zdravstvena stroka prebivalcem naroča, naj ostanejo v notranjosti in se izogibajo aktivnostim na prostem s prižganimi klimatskimi napravami in zaprtimi okni in vrati.

Guvernerka Oregona Kate Brown je v torek razglasila izredne razmere po vsej državi, na tisoče Oregoncev pa je bilo zaradi padajočih razmer evakuiranih iz domov.

»Nimamo konteksta za tako obsežnost požarov v pokrajini,« je v torek novinarjem povedal Doug Grafe, šef požarne zaščite na gozdarskem ministrstvu v Oregonu.

Gre za podnebno katastrofo, ki je kljub desetletnim dokazom in opozorilom prišla pred ameriški prag.

»Ne moremo več domnevati, da bo Zemlja planet ugoden za naše življenje – kajti če ne bomo sprejeli večjih sprememb, jih ne bo,« je v pismu LA Timesu zapisal Henry Mantel.

In temperature se še naprej vzpenjajo. Los Angeles je pred kratkim zabeležil svojo najvišjo zabeleženo temperaturo: 50 stopinj celzija v Woodland Hillsu, zahodnem delu Los Angelesa.

Satelitski posnetki požarov na zahodni obali Združenih držav.
Satelitski posnetki požarov na zahodni obali Združenih držav.

Požari pravzaprav divjajo v takem obsegu, da jih je mogoče zlahka opaziti iz vesolja. En velikanski oblak prahu, zabeležen 6. septembra, je celo začel zakrivati ​​vsa druga znanstvena opazovanja.

Topel zrak iz požarov, ki se dvigajo in s seboj nosijo vodno paro, lahko ustvari »oblak gromov«. Kot že ime pove, apokaliptični spopad ognja in strele, slednji pa lahko po poročanju Nase celo ustvarijo nove požare.

VIRSF gate
Prejšnji članekPrenovljena Supernova napoveduje 800 novih delovnih mest in nove poslovne priložnosti
Naslednji članekBodite pripravljeni za #NovZačetek in pametno opremite smart kotiček za vso družino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.