Nov habitat iz smeti sredi oceana

Leta 1995 je izšel postapokaliptični film z naslovom Waterworld in Kevinom Costnerjem v glavni vlogi. Ves led na Zemlji se je stopil in kopnega ni več. Ljudje v plavajočih mestih, sestavljenih iz splavov, živijo v strahu pred gusarskimi Kadilci (angl. Smokers) in so pripravljeni za pest prsti odšteti celo bogastvo.

Velika pacifiška cona smeti

Na srečo lahko scenarij, kot je ta, še vedno preprečimo s pametnim in okolju prijaznim delovanjem. Med drugim tudi čiščenjem Velike pacifiške cone smeti. To je pravzaprav kup smeti, ki so jih morski tokovi združili, da tvorijo nekakšen plavajoči otok iz plastike, ribiških mrež, boj in celo odsluženih čolnov. V letu 2021 je to območje imelo površino treh Francij in je le največje izmed petih takih con.

Cone smeti po svetu
Št. 1 je Velika pacifiška cona smeti (vir: theoceancleanup.com)

Več kot le smeti

Raziskovalci pa so pred kratkim prišli do zanimivega odkritja. Velika pacifiška cona smeti je postal dom mnogih živali, ki sicer živijo na obalah. Rakci, spužve in podobni organizmi, ki imajo navado ždeti v plitki vodi ali se prisesati na skale, naseljujejo 90 % kosov, ki so jih nabrale ekipe Ocean Voyages Institute in University of Hawaii at Manoa.

Dr Linsey Haram je za BBC povedala, da jo skrbi širjenje invazivnih vrst iz ene obale na drugo. Še posebej po cunamiju na Japonskem leta 2011, ko se je Velika pacifiška cona smeti znatno povečala z naplavinami iz nesreče.

Smeti pod vodo
vir: Ocean Voyages Institute

Svet je poln prilagodljivih organizmov, ki lahko celo smeti sredi oceana spremenijo v dom. Večina pa nas ni takih. Pet con smeti v oceanih še vedno ogroža ribe, delfine, ptice in, že kar pregovorno, želve. Te živali se ujamejo v mreže, pojedo kos plastike in ni izključeno, da ta kos pristane na našem krožniku.

Ostala neverjetna dejstva o smeteh v oceanih pa si lahko prebereš na tej spletni strani.

Prejšnji članekSpoznajte prenosnik MateBook 14s
Naslednji članekNajbolj čudne božične jedi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.