Opozorilo veterinarjev: Človeških zdravil ne dajajte živalim!

vet giving pill to obedient dog. tick and flea prevention for dog.
Foto: Andrey Maximenko iz iStock

Veterinarji Klinike za male živali v Ljubljani so opozorili na dajanje človeških zdravil živalim. Kot so pojasnili, so se v zadnjih dneh ukvarjali z nekaj primeri, ko so lastniki svojim hišnim ljubljenčkom dali kar človeška zdravila. Poudarjajo, da naj bodo lastniki zelo previdni pri tem.

Previdno pri dajanju zdravil domačim živalim

Klinika za male živali v Ljubljani ali po domače KMŽ je na svoji Facebook strani objavila opozorilo o dajanju človeških zdravil živalim. Med zdravila prištevajo tudi tista, ki so namenjena drugi živalski vrsti. V prvi vrsti opozarjajo predvsem na protibolečinska zdravila.

  • Zdravila vedno le s posvetom z veterinarjem

»Glede na spet zelo pester vikend na kliniki, bi vas ponovno radi opozorili na previdnost pri dajanju človeških zdravil in zdravil, ki so namenjene drugim živalskim vrstam, vašim živalim. Predvsem tukaj mislimo na protibolečinska zdravila, ki imajo lahko številne stranske učinke in jih je priporočljivo dajati le pod nadzorom veterinarja,« so zapisali v objavi na Facebooku.

Paracetamol je velikokrat razlog za težave pri živalih

Paracetamol ali acetaminofen je ena od najpogosteje uporabljenih učinkovin v humani medicini, uživajo ga praktično vsi, od dojenčkov do starostnikov. Paracetamol najdemo v zdravilih za zniževanje telesne temperature pri vročinskih stanjih, uporablja se tudi za blaženje bolečine. Večina ljudi paracetamol pozna pod lastniškimi imeni kot so Lekadol, Calpol, Panadol (kot monoučinkovina) ali kot Caffetin, Coldrex, Daleron, Medinite, Plivadon, Plivamed, Saridon, Zaldiar (kombiniran z drugimi zdravilnimi učinkovinami). Ravno zaradi široke uporabe pri ljudeh in proste prodaje v lekarnah, se večina lastnikov domačih živali žal ne zaveda, da je paracetamol izredno toksičen za mačke.

Klinika za male živali objavila opozorilo o dajanju človeških zdravil živalim
Klinika za male živali objavila opozorilo o dajanju človeških zdravil živalim

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj je pilates žoga?
Naslednji članekJanša kot Nostradamus: »V naslednjih petih letih bo Slovenijo vodil predsednik«
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.