Pojav kamnov lakote zaradi suše: »Če me vidiš, joči«

Magdeburg, Germany – July 23, 2022: dried up riverbed of river Elbe near Magdeburg in Germany during big drought with some walkers
Foto: Heiko119 iz iStock

Hudo sušne obdobje na evropskih tleh je razkrilo starodavne kamne, ki človeštvo opozarjajo na grozljiva obdobja. Zadnji tak kamen je bil ponovno razkrit s padcem gladine reke Labe na Češkem, ki je razkril svoj zapis. »Če me vidiš, jokaj,« je med drugim zapisano na kamnu lakote, ki se iz reke pokaže le v obdobju hudega pomanjkanja.

Kamni lakote (hungerstein) imajo svojo nalogo

V nemščini hungerstein in po naše kamni lakote so pogosti »prebivalci« evropskih rek. Že z začetkom srednjega veka so nakazovali obdobja velikega pomanjkanja in suše, saj so se prav ob znižanju rečne gladine pojavili in tako napovedali hujše čase. Med najbolj znanimi kamni lakote je tisti pri mestu Dečin na Češkem, ki ga skriva in razkrije reka Laba. »Wenn du mich siehst, dann weine,« je zapisano na kamnu. V prevodu bi to pomenilo: če me vidiš, jokaj. Kamen so strokovnjaki umestili v leto 1616, vse od takrat pa je bil namenjen točno temu.

Mnogi izmed teh kamnov so se pokazali na začetku devetnajstega stoletja, ko je izbruhnil vulkan Tambora. Vojna lakota prve svetovne vojne je sovpadala s pojavom enega izmed njih, prav tako na Češkem. Taisti so se pokazali tudi pred štirimi leti, ko je to območje zajela huda suša. Enako se je zgodilo tudi letos. Na enem izmed njih je napisano tudi: mi smo jokali – jokamo – vi boste jokali.

Že z letom 2018 pa se je pojavilo tudi veliko število napačnih informacij, saj je veliko število takih kamnov vidnih tudi v normalnih obdobjih. Zaradi postavitve bližnjih jezov naj bi bili nekateri kamni, v svoji celoti, vidni tudi več kot polovico leta.

Drying water reservoir. Summer 2019, Staw, Poland.
Foto: Dariusz Banaszuk iz iStock

Težave pri preverjanju dejstev kamnov lakote danes

Da se je kamen lakote pokazal tudi letos ni povsem nujno. V obdobju Twitterja, Facebooka, Instagrama, TikToka in drugih družbenih omrežjih so napačne informacije lahko sila pogoste. Tako je tudi v letošnjem avgustu trendal pojav kamnov lakote, a je točnost tega pojava težko določiti. Eden izmed prvotnih tvitov tako omenja pojav teh kamnov, edina in pomembna razlika pa je uporaba fotografije oziroma tvita iz leta 2018, ko so se kamni dejansko pojavili. Povsem drugačna zgodba je v Združenih državah Amerike, kjer so v jezeru Mead kamni z enako nalogo.

Dandanes so kamni lakote večkrat uporabljeni zgolj za trend. Kljub temu ne gre negirati njihovega pomena skozi zgodovino, ko se še ni tako redno uporabljalo tehnoloških merilcev in drugih naprav. Najverjetneje pa se bo v naslednjih nekaj letih pojavilo še več takih kamnov, ki bodo razkrili svoje napise.

Kaj je kamen lakote?

Kamen lakote oziroma hungerstein je hidrološki pokazatelj, največkrat skala in del rečnega dna. Skozi zgodovino so ljudstva nanje pisala letnice hudih sušnih obdobij in posledično tudi prej omenjene napise. Njihov pojav se je povezovalo s pomanjkanjem, višanjem cen in sušo. Spet drugi taki kamni imajo na sebi vgravirana tudi navodila za kmetovanje, predvsem za zalivanje pridelkov in podobnih opravil.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrihaja najbolj zabavna in pristna dolenjska pustolovščina na suhem, mokrem, v peni in blatu
Naslednji članekIgranje video iger ne škoduje duševnemu zdravju
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.