Presenetljivi izdelki, ki vsebujejo plastiko

Prve ukrepe, ki naj bi pripomogli, da bi kot družba proizvedli manj odpadkov in uporabljali manj plastike, že poznamo. Večina vrečk, ki jih dobimo v trgovinah, je papirnatih, biorazgradljivih ali iz recikliranega materiala, prepovedane so plastične slamice in plastične žličke za sladoled. Začetek je dober, a postavlja se vprašanje, če je sploh mogoče, da bi uporabljali manj plastike? Vsebujejo jo še številni drugi izdelki, nekaj najbolj presenetljivih predstavljamo v nadaljevanju.

Polica z z žvečilnimi gumiji v trgoviniŽvečilni gumiji

Žvečilne gumije so včasih izdelovali iz smole dreves, dokler se ni v sredini 20. stoletja povpraševanje po njih povečalo. Danes so žvečilni gumiji iz umetnih materialov oziroma plastike.

 

Papirnati kozarci in krožniki

Čeprav jih po navadi oglašujejo kot okolju bolj prijazne, tudi papirnati kozarci (med njimi tudi lončki za kavo za seboj) vsebujejo tanko plast plastike, ki preprečuje, da bi tekočina stekla skozi papir. Enako plast plastike najdemo tudi na papirnatih krožnikih.

Tetrapak

Tako kot papirnati kozarci tudi tetrapak vsebuje plastiko. Čeprav navzven izgleda, da so tetrapaki narejeni iz kartona, je običajno tetrapak izdelan iz 75 % kartona, 20 % plastike in 5 % aluminija. Te tri plasti je zelo težko ločiti, kar predstavlja problem, če želimo tetrapake reciklirati.

Čajna vrečkaČajne vrečke

Čajne vrečke so večinoma izdelane iz plastike, imenovane polietilen, saj le-ta proizvajalcem omogoča, da vrečko s pomočjo toplote zaprejo. Na žalost se ta plastika v obliki zelo majhnih delcev izloči tudi v čaj, ki ga pripravimo.

 

Voda

Mikroplastika je prisotna v več kot 80 odstotkih pitne vode. Razlog za to je v velikosti mikrodelcev, ki brez težav uidejo skozi filtrirne sisteme.

Računi

Več kot 90 odstotkov papirnatih računov ima na vrhu plastično plast, ki jim daje poseben sijoč videz. Računov zato ne moremo reciklirati skupaj z ostalim papirjem.

Oblačila

Vedno več oblačil ni narejenih iz naravnih, ampak iz umetnih materialov. Taki materiali so na primer poliester, najlon in poliakril, izdelani pa so iz plastike, ki jim daje elastičnost in trpežnost.

Vlažilni robčki

Od vlažilnih robčkov za dojenčke, za odstranjevanje ličil ali čiščenje površin v avtomobilu. Vsi ti robčki vsebujejo plastična vlakna. Takih robčkov ne smemo odlagati v stranišče, saj se v kanalizaciji razgradijo na vlakna in zamašijo cevi.

Cigaretni ogorkiCigaretni ogorki

Po poročanju Earhday.org so cigaretni ogorki najbolj razširjen način onesnaževanja s plastiko na svetu. Poleg tega, da vsebujejo plastiko, vsebujejo še druge strupene snovi, ki še dodatno obremenjujejo okolje.

Pločevinke

Čeprav je glavna sestavina pločevink za pijačo aluminij, pločevinke vsebujejo tudi tanko plast plastike, ki ohranja okus pijače.

Ličila in bleščice

Ličila: puder, rdečilo, 2 čopiča, maskaraMikroplastiko so našli tudi v ličilih, kot so maskara, senčila, puder in šminka. Poleg tega plastiko vsebuje večina ličil z bleščicami, ki so izdelane iz plastike. Bleščice zaradi svoje velikosti predstavljajo še dodaten problem, saj uidejo skozi filtre za vodo in pristanejo v oceanih.

 

Krema za sončenje

Proizvajalci kremam za sončenje dodajo plastične delce, saj ti povežejo skupaj ostale sestavine in tako dosežejo, da so kreme vodoodporne.

Pokrovčki steklenih kozarcev

Stekleni kozarci so imenitni za ponovno uporabo, poleg tega jih je preprosto reciklirati. Drugače pa je pri njihovih pokrovčkih, saj je na njih tanka plast plastike, ki poskrbi, da kozarci tesnijo in pokrovčki ne rjavijo.

Lahko sploh kaj storimo?

Je rešitev v vsakem od posameznikov? Moramo uporabljati manj zgoraj naštetih izdelkov, ali je problem širši in je v rokah velikih gospodarskih družb, ki te izdelke proizvajajo? Odgovor na ti vprašanji ni črno-bel, vseeno pa lahko poskušamo, da iščemo »plastic-free« verzije zgoraj naštetih izdelkov in o tem ozaveščamo še druge.

Prejšnji članekProgram stažiranja za študente in mlade strokovnjake
Naslednji članekTo noč sem jo videl je še vedno mnogo več kot to

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.