Prvič v zgodovini videli novorojenčka vrste, ki zastrašuje svet

Great white shark smiling in the blue ocean
Foto: RamonCarretero iz iStock

Veliki beli morski psi spadajo med najbolj znane živali na svetu. Za nekoga največji strah in trepet, za druga graciozna in mistična bitja, ki jim ni para. Raziskovalci se z njimi ukvarjajo že desetletja, vse pa se je poplačalo v zadnjih nekaj dneh, ko so potrdili prvo videnje novorojenega velikega belega morskega psa v zgodovini.

Mladiček ali novorojenček pasme, ki je strah in trepet

Velike bele morske pse, največje plenilce med morskim psi z največ smrtnimi napadi na ljudi, si je težko predstavljati kot novorojene mladiče. Delno je zato krivo dejstvo, da ga do zdaj še nihče ni videl v divjini.

Ustvarjalec in režiser filmov o divjih živalih Carlos Gauna in doktorski študent biologije na UC Riverside Phillip Sternes sta sredi julija lani blizu Santa Barbare na osrednji obali Kalifornije iskala morske pse. Posnetek iz tistega dne z Gaunove kamere drona je pokazal nekaj vznemirljivega. Bil je mladič morskega psa, ki ni bil podoben ničemur, kar so videli do zdaj.

Veliki beli morski psi, ki jih znanstveniki imenujejo le beli morski psi, so zgoraj sivi, spodaj pa beli. Toda ta približno 150 centimetrov dolg morski pes je bil čisto bel. »Posnetke smo povečali, jih pogledali v počasnem posnetku in ugotovili, da se bela plast odvaja s telesa med plavanjem,« je dejal Sternes. »Mislim, da je šlo za novorojenega belega morskega psa, ki je odvrgel svojo embrionalno plast,« je dodal.

Mladič velikega belega morskega psa
Mladič velikega belega morskega psa Foto: on ucr

Vsa opažanja so dokumentirana v novem članku revije Environmental Biology of Fishes. Tam najdemo tudi podrobne opise pomena videnja živega novorojenega belega morskega psa.

Gre res za novorojenega morskega psa?

Gauna je lahko marsikomu na spletu znan pod imenom The Malibu Artist. Na tisoče ur je preživel med snemanjem morskih psov po vsem svetu, njegovi videoposnetki, kako plavajo blizu obiskovalcev plaže, pa imajo na milijone ogledov. Kar sta opazila skupaj s Sternesom, bi lahko pomagalo rešiti dolgoletno skrivnost porodnih navad velikih belcev.

»Kje se beli morski psi rodijo, je eden od svetih gralov znanosti o morskih psih. Nihče ni mogel natančno določiti, kje so rojeni, niti nihče ni videl živega novorojenega mladiča morskega psa,« je dejal Gauna. »V notranjosti pokojnih nosečih mater so našli mrtve bele morske pse. Ampak takega še ne.«

Posnetek, ki prikazuje novorojenega mladiča velikega belega morskega psa
Posnetek, ki prikazuje novorojenega mladiča velikega belega morskega psa Foto: on ucr

Čeprav avtorji prispevka priznavajo, da je možno, da bi bil beli ovoj, ki ga je za seboj puščal morski pes, kožna bolezen, dvojec ne verjame, da je dejansko tako. »Če je to tisto, kar smo videli, potem je tudi to monumentalen dogodek, ker pri teh morskih psih še nikoli niso poročali o takšnem stanju,« je dejal Gauna. Iz več razlogov je dvojec prepričan, da je bilo to, kar sta videla, v resnici novorojenček velikega belca.

In kako poteka rojstvo morskega psa? Najprej velike samice skotijo ​​žive mladiče. V maternici se lahko embrionalni morski psi hranijo z neoplojenimi jajčeci zaradi beljakovin. Matere nudijo dodatno hrano odraščajočim mladičem morskega psa z ‘mlekom’, ki se izloča v maternici.

»Verjamem, da je to, kar smo videli, otrok, ki izloča intrauterino mleko,« je dejal Sternes.

Dejstva, ki pomagajo pri trditvi, da gre za novorojenčka

Poleg trditve o mleku je pomemben razlog tudi prisotnost velikih, verjetno brejih samic na tistem kraju. Gauna jih je tam namreč opazoval v prejšnjih letih in v tednih pred samim posnetkom. »Posnel sem tri zelo velike morske pse, ki so bile videti breje prav na tej specifični lokaciji le nekaj dni poprej. Na ta dan se je eden od njih potopil in kmalu zatem se je nato pojavil ta popolnoma beli morski pes,« je dejal Gauna. »Ni težko sklepati, od kod prihaja otrok,« je pojasnil svojo tezo.

Seveda pa dejstvu, da gre za novorojenčka pomagata tudi velikost in oblika morskega psa. Kar sta opazila, je bilo tanke, kratke in zaobljene oblike. »Po mojem mnenju je bil ta verjetno star nekaj ur, morda največ en dan,« je dejal Sternes.

Image taken in Isla Guadalupe in Mexico.
Foto: Rasmus-Raahauge iz iStock

Eden od razlogov je tudi lokacija ob obali Kalifornije, ki že več let velja za rojstvo velikih belih morskih psov. »Obstaja veliko hipotetičnih območij, a kljub velikemu zanimanju za te morske pse nihče ni videl skotitve ali novorojenega mladiča v divjini,« je situacijo pojasnil Sternes. »To je morda prvi dokaz, ki ga imamo o mladiču v divjini, zaradi česar je to dokončna lokacija rojstva,« je še dodal.

Mnogi učenjaki verjamejo, da se veliki beli morski psi rodijo dlje v morju. To, da je bil ta mladič posnet tako blizu obale – približno 300 metrov od plaže – je pomembno, saj lahko njegova starost kaže, da je bil verjetno skoten v plitvih vodah.

Veliki beli morski psi so uvrščeni med mednarodno ogrožene vrste. »Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi potrdili, da so te vode res gojišče te vrste. Če se izkaže, da je to res, bi želeli, da zakonodajalci ukrepajo in zaščitijo te vode ter pomagajo belim morskim psom, da še naprej uspevajo,« je dejal Sternes.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRScienceDaily
Prejšnji članekOcena filma: Interesno območje
Naslednji članekZnanost dokazuje! Ljubezen vpliva na možgane
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.