Ptice selivke se lahko s pomočjo zemeljskega magnetnega polja vrnejo nazaj na svojo pot

Opazovalci ptic se zelo razveselijo, ko selitveno ptico odpihne s poti in tako pristane na neobičajnem območju. To se zgodi zelo redko, vendar z razlogom: večina ptic, ki so že enkrat potovale, lahko popravi svojo pot med letom in tako najde končni cilj.

Nove raziskave mednarodne skupine prvič kažejo, kako se na ta način razseljene ptice lahko vrnejo nazaj na svojo selitveno pot in nam daje vpogled v to, kako dosežejo ta podvig.

V članku Current Biology ekipa z univerz Bangor in Keele opisuje, kako lahko ptice trstnice letijo iz magnetnega položaja onkraj tistega, kar so doživele na svoji običajni migracijski poti, nazaj k pravilni poti.

Različni deli Zemlje imajo ločen geomagnetni podpis glede na svojo lokacijo. To je kombinacija jakosti geomagnetnega polja, magnetnega naklona ali kota padca med črtami magnetnega polja in obzorja ter magnetnega naklona ali kota med smermi do geografskega in magnetnega severnega pola.

Odrasle ptice, ki so že poznale svojo selitveno pot in njene splošne magnetne podpise, so bile kratek čas v ujetništvu, preden so jih spustili nazaj v naravo. Izpostavljene so bile simulaciji zemeljskega magnetnega podpisa na lokaciji, ki je na tisoče milj od ptičjih naravnih selitvenih koridorjev.

Kljub temu, da so se fizično nahajale na mestu v ujetništvu in so imele vse druge čutne namige o svoji lokaciji, vključno s svetlobo zvezd in znamenitostmi, vonjem in zvoki njihove dejanske lokacije, so ptice vseeno pokazale željo, da začnejo pot, kot da bi bile na predlaganem mestu z magnetnim signalom, ki so ga doživljale.

Hotele so leteti v smer, ki bi jih vodila »nazaj« na svojo selitveno pot z lokacije, ki jim jo nakazujejo magnetni signali, katere doživljajo.

To kaže, da je zemeljsko magnetno polje ključni dejavnik pri usmerjanju trstnic, ko izgubijo svojo pot.

Srpična trstnica
Srpična trstnica

Trstnice lahko ekstrapolirajo svoj položaj

»Glavni vzgib je bil odziv na magnetne informacije, ki so jih prejemali,« je pojasnil Richard Holland z Naravoslovne šole Univerze Bangor.

»Naše trenutno delo kaže, da so ptice sposobne zaznati, da so zunaj meja magnetnih polj, ki so jim znane po njihovem celoletnem gibanju, in lahko iz signalov dovolj ekstrapolirajo svoj položaj. Ta fascinantna sposobnost pticam omogoča navigacijo do običajne migracijske poti.«

Dr. Dmitry Kishkinev s šole za znanosti o življenju univerze Keele je pojasnil: »Te ptice dosegajo resnično plovbo. Z drugimi besedami, po premestitvi na povsem neznano lokacijo se lahko vrnejo k znanemu cilju, ne da bi se zanašale na znano okolico, namige, ki prihajajo s cilja, ali informacije, zbrane med potovanjem navzven.«

Florian Packmor z univerze Bangor je dodal: »Že smo pokazali, da trstnice uporabljajo enake magnetne znake, ki jih doživljajo v svojem naravnem območju, toda ta študija kaže, da lahko ekstrapolirajo, kako se magnetno polje spreminja v prostoru, daleč prek katere koli prejšnje izkušnje

Ostaja pa vprašanje, ali imajo ptice natančen zemljevid ali zgolj z merjenjem palčnega pravila presodijo splošno smer potovanja, potrebno za vrnitev nazaj na pot.

Za raziskavo so izbrali srpično trstnico, toda ugotovitve bi verjetno lahko uporabili tudi pri drugih seltivenih pticah pevkah.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekRazpis Erasmus+ Filozofske fakultete Univerze v Mariboru
Naslednji članekKomentar: Dvoličnost Hollywooda in Disneya v primeru Gine Carano in province Xinjiang

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.