Redna izpostavljenost katastrofam ima dolgoročne učinke na duševno zdravje

Nedavna raziskava, ki so jo izvedli na Fakulteti za javno zdravje Univerze A&M v Teksasu, je pokazala, da imajo posamezniki, ki so bili večkrat izpostavljeni velikim nesrečam, slabše duševno zdravje. Poleg tega je raziskovalna skupina ugotovila, da je bilo duševno zdravje posameznikov slabše, kolikor več izkušenj so imeli s takšnimi dogodki.

Glavni avtor študije, docent Garett Sansom, pravi, da so odkrili nasprotno od pregovora »kar te ne te ubije, te okrepi«.

Sansom in skupina raziskovalcev teksaške univerze A&M so preučevali posameznike z območja Houstona, ki so doživeli orkane, poplave in industrijske nesreče. Rezultati študije so bili nedavno objavljeni v reviji Natural Hazards.

Poplava(Naravne) nesreče v Teksasu

Od leta 2000 do leta 2020 je Teksas, ena od zveznih držav, ki so najbolj izpostavljene naravnim nesrečam, doživel 33 velikih nesreč. Številne od teh (orkani, zimsko vreme, suša in poplave) so prizadele prav območje Houstona. Na območje so vplivale tudi izredne razmere, kot so eksplozije in izpusti kemikalij v bližnjih industrijskih obratih.

Po mnenju raziskovalne skupine je kombinacija naravnih nesreč in izrednih dogodkov v industrijskih obratih edinstvena priložnost za opazovanje vplivov na ljudi.

Raziskovanje in ugotovitve

Ekipa je za zbiranje informacij uporabila kratko zdravstveno anketo z 12 vprašanji. V raziskavi so ocenili skupne vplive izpostavljenosti nesrečam in spremembe le-teh skozi čas, iz teh podatkov pa so nato pridobili ocene za duševno in telesno zdravje anketirancev.

Večina anketirancev je v zadnjih petih letih doživela veliko nevarnih dogodkov. Največkrat so se pojavili orkani in poplave (96 %), sledijo industrijski požari (96 %), razlitja kemikalij (87 %) in tornadi (80 %).

Ekipa je ugotovila, da je bila povprečna ocena duševnega zdravja pri posameznikih, ki so v zadnjih petih letih doživeli dva ali več dogodkov, nižja od pričakovanega duševnega zdravja na nacionalni ravni.Tornado
Sansom pravi, da je pri odzivu na naravne nesreče in druge nevarnosti ter odpravljanju posledic le-teh duševno zdravje pogosto spregledano. Dodal je še, da bi za odpornost skupnosti proti tem nevarnosti morali bolj upoštevati tudi duševno, ne le telesno zdravje.

Rezultati raziskave pomagajo razkriti dolgoročni vpliv na duševno zdravje, ki ga imajo lahko naravne in druge velike nesreče, in hkrati poudarjajo pomembnost pomoči tistim, ki so te nesreče doživeli.

Prejšnji članekHuawei P50 Pro je poskrbel za revolucijo žepne fotografije
Naslednji članekAJ Kataloška prodaja z novo spletno stranjo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.