Tajska: po petdesetih letih se na plažah ponovno valijo želvice

Koronavirus je ustavil svet, kar je privedlo do čistejšega okolja, manj emisij in več življenja v naravi. Posledice pa čutijo tudi na Tajskem – in to pozitivne! Na plaži v Koh Samui se namreč prvič po petdesetih letih zopet valijo želvice.

Raziskovalci in preučevalci sklepajo, da je to posledica epidemije koronavirusa, ki je spraznila plaže in prekinila s turistično dejavnostjo v državi. Kajti od februarja se je zvalilo že 838 želvic, vsega skupaj pa se je na plaži pojavilo kar 19 gnezd. Dr. Thon Thamrongnawasawat je ob priložnosti dejal, da je dogodek dobra popotnica za prihodnost, saj dokazuje, da za rešitev populacije želv na obali ni še prepozno. To pa so spoznali tudi lokalci.

Prebivalci so se namreč združili in okoli gnezd zgradili ograje iz bambusa, da bi želvice zaščitili pred kuščarji in ostalimi plenilci. Nekateri so se celo ponudili, da bodo opazovali in pazili na želvice tudi ponoči.

bambusove ograje na plaži
Photograph: M Kittipong/Courtesy of Banyan Tree Samui

Število morskih želv se je na Tajskem v zadnjih letih drastično znižalo. Velik delež krivde nosi turizem, ki ga pred petdesetimi leti na otoku še ni bilo, populacijo želv pa ogrožata tudi ilegalen lov in onesnaženje. Populacija želv je ogoržena tudi drugod po svetu, saj z naraščanjem temperature morja izumirajo koralni grebeni, ki so za želve zelo pomembni. Prav tako pa na populacijo želv vpliva tudi globalno segrevanje – od temperature peska je namreč odvisen spol želve. Višja kot je temperatura, večja je možnost, da bo želva ženskega spola, kar seveda ogroža reprodukcijo.

Prejšnji članekStrah je od znotraj votel, zunaj pa ga nič ni
Naslednji članekAli imaš vprašanje v zvezi z bivanjem v študentskem domu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.