Več množičnih izumrtij zaradi klimatskih sprememb

Dead fish lying beached on its side on the sand in the shallow shallows with rippling water and debris on the shore
Foto: NetPix iz iStock

Na podlagi podatkov, zbranih na podlagi več kot 500 preteklih poginov rib v jezerih v Wisconsinu in Michiganu, ZDA, raziskovalci z modeliranjem napovedujejo vse pogostejše množične pogine zaradi podnebnih sprememb.

Izumiranje bi lahko imelo hude posledice

S segrevanjem podnebja na planetu se je povečala tudi pogostost izumiranja rib ali množičnih poginov. Ti izumrtji imajo lahko hude posledice za delovanje ekosistemov, ogrožajo obstoječe ribje populacije in zmanjšujejo svetovno preskrbo s hrano. Zdi se, da je pogostost teh dogodkov vse večja, kar bi lahko imelo hude posledice za svet, če se v 21. stoletju svetovne emisije ogljika bistveno ne zmanjšajo.

To so ugotovitve nedavnega članka, katerega soavtorja sta dva člana oddelka za biološke vede univerze v Arkansasu: doktorski študent Simon Tye in izredni profesor Adam Siepielski, skupaj z več sodelavci.

Environmental disaster on the river. Mass death of fish. Copy paste
Izumrtja imajo lahko hude posledice za delovanje ekosistemov.
Foto: Dmitrii Balabanov iz iStock

Trije glavni dejavniki pogina rib

V članku je zbranih 526 dokumentiranih primerov poginov rib, ki so se v jezerih Minnesote in Wisconsina zgodili med letoma 2003 in 2013. Raziskovalci so ugotovili, da so bili glavni dejavniki teh dogodkov trije: nalezljive bolezni, poletni pogin in zimski pogin.

Raziskovalci so se nato osredotočili na poletne pogine – pogin rib, povezan s toplimi temperaturami. Ugotovili so močno povezavo med lokalnimi temperaturami zraka in vode ter pojavom teh dogodkov, kar pomeni, da se z naraščajočo temperaturo povečuje njihova pogostost. Poleg tega so njihovi modeli, ki so uporabljali temperaturo zraka ali vode, dali podobne rezultate, kar je pomembno, saj so podatki o temperaturi zraka po vsem svetu bolj dostopni kot podatki o temperaturi vode.

Nazadnje, ko je bilo vzpostavljeno zgodovinsko izhodišče, je ekipa uporabila modele, ki temeljijo na temperaturi zraka in vode, za napovedovanje pogostosti poletnih ubojev v prihodnosti.

dead fish floated in the river, water resource, water pollution
Glavni dejavniki pogina so bili nalezljive bolezni, poletni pogin in zimski pogin.
Foto: Aj_OP iz iStock

Pretresljivi rezultati

Rezultati so bili pretresljivi. Na podlagi lokalnih projekcij temperature vode so modeli napovedali približno šestkratno povečanje pogostosti pogina rib do leta 2100, medtem ko so lokalne projekcije temperature zraka napovedovale 34-kratno povečanje. Pomembno je, da so te napovedi temeljile na projekcijah temperature iz scenarija najhujših podnebnih sprememb, ki je bil edini scenarij s potrebnimi podatki za te analize.

Tye je pojasnil: »Če je zdaj osem poletnih poginov na leto, modeli kažejo, da bi jih lahko bilo približno 41 na leto na podlagi ocen temperature vode ali približno 182 na leto na podlagi ocen temperature zraka. Menimo, da so napovedi na podlagi modela temperature vode bolj realistične, medtem ko napovedi na podlagi modela temperature zraka kažejo, da moramo bolje razumeti, kako in zakaj se regionalne ocene temperature zraka in vode sčasoma razlikujejo, da bi lahko napovedali, koliko smrtnih primerov se lahko zgodi.«

Mass death of fish floating on lake
Najmanj približno šestkratno povečanje pogostosti pogina rib do leta 2100.
Foto: papa1266 iz iStock

Močne povezave med naraščajočimi temperaturami in pogostostjo ekoloških katastrof

Čeprav so bili v študiji uporabljeni podatki, povezani z zmernimi severnimi jezeri, Tye pravi, da je študija primerna za Arkansas. »Ena od ugotovitev članka je, da podobna odstopanja temperature vplivajo na vse vrste rib, tako da bi lahko regionalni vročinski val povzročil pogin tako hladnovodnih kot toplovodnih rib,« je dejal in dodal: »Podnebne spremembe so več kot le postopno zviševanje temperatur, saj povečujejo tudi temperaturna nihanja, kakršna smo (v ZDA) doživljali večji del letošnjega poletja. Naše ugotovitve pa kažejo, da te hitre temperaturne spremembe vplivajo na širok spekter rib ne glede na njihovo toplotno toleranco

Siepielski je dodal: »To delo je pomembno, ker dokazuje, da je mogoče za predvidevanje izumiranja rib uporabiti enostavno dostopne podatke. Kot številni primeri negativnega vpliva segrevanja podnebja na populacije prostoživečih živali tudi to delo razkriva, da so lahko temperaturni ekstremi še posebej škodljivi. Velik obseg projekta, pri katerem je bilo uporabljenih več tisoč jezer in več kot milijon podatkovnih točk o zraku in temperaturi, je še posebej impresiven. Jezera zunaj območja študije, vključno z jezeri v Arkansasu in okolici, verjetno ne bodo imuna na vse pogostejše tovrstne dogodke.«

Thermometer Sun 40 Degres. Hot summer day. High Summer temperatures
Problem predstavljajo klimatske spremembe.
Foto: batuhan toker iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekZakaj obstajajo komarji?
Naslednji članekOživitev demokracije in udejstvovanje mladih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.