Video, ki je navdihnil: Ko morski velikan prosi za pomoč

Grey whale baby showing baleen in breeding area of Baja California, Mexico
Foto: MogensTrolle iz iStock

Sivi kit je poiskal pomoč pri kapitanu za opazovanje kitov v Mehiki, da bi mu odstranil parazite z glave. Posnetek je bil objavljen na Facebooku, posnel pa ga je potnik na ladji za opazovanje kitov, ki pluje v Ojo de Liebre, laguni na pacifiški obali mehiškega polotoka Baja.

Posnetek prikazuje sivega kita, ki se približuje majhni turistični ladji, medtem ko kapitan Paco Jimenez Franco začne pobirati kitove parazite z njegove glave. Kit nekaj časa ostane in se vrti naokoli dovolj dolgo, da ga je Franco temeljito očistil.

Franco, ki že 20 let dela kot kapitan za opazovanje kitov, je za The Dodo povedal, da so kiti potrebovali nekaj časa, da so se udobno ustalili okoli njega, preden je lahko začel z njih pobirati parazite.

Franco je o svojem prvem srečanju ena na ena s kitom dejal: »Ko sem odstranil prvega, se je spet približal, da sem lahko s tem nadaljeval. To sem naredil že večkrat, z istim kitom in drugimi. To je zame zelo razburljivo.«

Mark Carwardine, britanski zoolog z izkušnjami v regiji, je za The Guardian povedal, da imajo sivi kiti »odnos ljubezni in sovraštva do svojih kitovih uši«. Te uši so lahko tudi koristne, ker jedo alge na kitovih telesih.

Sive kite pogosto opazimo na Kalifornijskem polotoku, saj njihova selitvena pot poteka vzdolž severnoameriške obale.

VIRBusiness Insider
Prejšnji članekVelika nevarnost mest, ki jo vodilni spregledajo
Naslednji članekKje in kdaj videti film Dežela junakov, zgodbo o dobrodelni akciji Deželak Junak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.