Z novo ultra belo barvo proti globalnemu segrevanju

Z globalnim segrevanjem raste potreba po hlajenju in klimatskih napravah, ki povzročajo še več segrevanja. Rešitev morda leži v novi ultra beli barvi.

Vročinski valovi postajajo vse pogostejši in vse intenzivnejši. Pogled na wikipedijo nam pokaže, da je bilo v celem 20. stoletju zabeleženih nekaj več kot dvajset vročinskih valov, v le dvajsetih letih 21. stoletja pa nam wikipedija izpiše več kot 60 zabeleženih vročinskih valov. Število smrti zaradi vročine prav tako raste iz leta v leto in dokazano je, da so spremembe v obnašanju vročinskih valov povezane z globalnim segrevanjem.

V takih časih klimatske naprave postajajo dobesedni reševalci življenj. Vendar za koga? Kot vse druge tudi klimatske naprave potrebujejo energijo, elektriko, večino te pa se še vedno pridobi iz fosilnih goriv. 58 %, če smo natančni. V ZDA stavbe porabijo okoli 60 % nacionalne porabe elektrike in velik delež tega za poganjanje klimatskih naprav. Ko iz leta v leto rastejo temperature, raste tudi potreba po hlajenju, po elektriki, po še večji porabi fosilnih goriv … izgorevanje teh pa ponovno povzroči rušenje naravnega ravnovesja, učinek tople grede in višanje temperatur. Krog se tako sklene in ceno tega, da je med vročinskimi valovi ljudem v pisarnah prijetno hladno, plačajo vsi tisti, ki si takšnega »luksuza« ne morejo privoščiti.

Zelena energija je rešitev, pravijo znanstveniki. Pred kratkim pa se nam je ponudila še druga alternativa.

Raziskovalci z univerze Purdue so izumili novo belo barvo, ki je še bolj bela. Kaj to pomeni? Bela barva je bela ker odbija večino svetlobe, ki jo zadane. Tako kot je črna črna, ker vsrka večino svetlobe. Nova ultra bela barva odbija 98,1 % svetlobe za razliko od prejšnje najbolj bele, ki je odbijala 95,5 %. Običajna bela, ki se uporablja za fasade pa odbija med 80–90 % svetlobe. Iz lastnih izkušenj vemo, da nam je poleti vroče tudi v najbolj belih avtomobilih, kar pa lahko ta inovacija spremeni. Nova barva odbija toliko svetlobe, da ne le prepreči segrevanja, ampak površino celo ohladi. Poskusi so pokazali, da je celo v opoldanskem soncu plošča premazana z novo belo bila okoli 4 stopinje hladnejša kot njena okolica. Z ultra belo barvo prebarvane stavbe bi lahko odbijale mnogo več toplote kot do zdaj, znižale segrevanje notranjosti zaradi sonca in hkrati tudi potrebo po hlajenju. Nižanje potrebe po hlajenju pa rezultira v manjši porabi elektrike in posledično fosilnih goriv ter onesnaževanja. Z novo belejšo belo bi lahko ubili dve muhi na en mah in bili en korak bližje k ohranitvi našega planeta.

Viri:

Prejšnji članekKako zaspati v le 2 minutah?
Naslednji članekVčerajšnji protesti proti »janšistični strahovladi«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.